NFL 4-on-4: komt het seizoen toch in gevaar?

Door


1. Anthony Fauci, de bekende Amerikaanse viroloog, zorgde vorige week voor paniek in de harten van alle NFL-fans, door te stellen dat er mogelijk geen NFL-seizoen komt als de COVID-curve opnieuw in stijgende lijn gaat. Moeten we nu toch weer beginnen vrezen voor de start van het NFL-seizoen?


Chris van Dijk

“Dit hadden we vanaf het begin moeten doen. Het voetbal in Europa kan dan wel opgestart worden, het football is een ander verhaal. Je ziet in veel sporten dat het nog lastig is. Novak Djokovic en andere tennissers raakten besmet bij een toernooi en een damesvoetbalteam in de VS heeft zich al teruggetrokken omdat er teveel besmettingen zijn binnen de selectie. Het virus is nog lang niet onder controle; ook niet in de VS. De kans lijkt me ook groot dat het daar in het najaar op bepaalde plekken weer gaat oplaaien. Het blijft daarom een risico; ook gezien de grootte van de selecties van alle teams. Ik geloof pas echt dat we een seizoen krijgen als de eerste wedstrijd is afgetrapt. Tot die tijd houd ik rekening met het ergste.”

Ton de Vries

“Vrezen moeten we zeker. Het lijkt me vooral zo lastig dat er zoveel verschillende staten met verschillende benaderingen zijn. Ze kunnen in Texas net doen alsof er niets aan de hand is, maar wat gaat er gebeuren als geen enkel team naar Dallas wil afreizen? Ik neem aan dat de spelersvakbond daar ook wel wat van zal vinden. Amerika is nou eenmaal Duitsland niet. Daar houdt iedereen zich redelijk goed aan de regels, zijn de afstanden te overzien en is er bereidheid vanuit clubs en spelers om mee te denken. Vergeet niet, american football is geen basketbal. De entourage van een NFL team past amper in een vliegtuig. Er zijn simpelweg zoveel mensen bij een team betrokken. Tot slot is er nog de timing van het seizoen. Juist in het najaar zal het aantal griepbesmettingen weer toenemen, niet alleen van COVID-19. Hoe meer ik er over nadenk, hoe groter de twijfels. Ik hoop vooral dat de NFL geen politieke speelbal wordt, zo vlak voor de verkiezingen.”

Toon Aerts

“Ik ben van nature een optimistisch persoon. Ik hoop nog steeds dat het seizoen doorgaat. Het idee om een soort “NFL bubbel” te creëren die Corona-proof zou moeten zijn, is echter wel erg ambitieus. Gezien de (her)opleving van het virus in Noord-en Zuid-Amerika, zie ik het voor het eerst echt somber in wat betreft de start van het seizoen.”

Luuk Dokter

“Ja. De NFL probeert van alles, maar zolang bepaalde staten (bijvoorbeeld een eigenzinnige als Texas) de maatregelen versoepelen terwijl de gevallen stijgen, is er geen houden aan. Dan komt de start van de NFL absoluut in gevaar. Publiek is in dat geval waarschijnlijk geen optie. Gezien de grootte van selecties en staf en de mate van fysiek contact is het spelen wellicht ook onmogelijk.”

Ook leuk om te lezen