Honkbalclub uit Cleveland krijgt nieuwe naam

Door

Nadat eerder in de NFL de Washington Redskins, na grote maatschappelijke druk, hun raciaal beledigende clubnaam lieten vallen en werden omgedoopt tot Washington Football Team, is het nu de beurt aan de honkbalclub uit Cleveland om van hun politiek incorrecte teamnaam af te stappen. Na een langdurig proces, waarbij de club veelvuldig met afgevaardigden van de Native American-gemeenschap en andere betrokkenen heeft gesproken, zijn de Cleveland Indians nu vastberaden om in de toekomst onder een andere naam te spelen, zo meldt de New York Times. Later deze week zal de club het nieuws officieel naar buiten brengen. Na een ruime eeuw en 17.000 wedstrijden onder de naam, komt er nu een einde aan het Indians-tijdperk.

CHIEF WAHOO EN HET BEGIN VAN HET EINDE

De discussie rondom de Indians en hun clubidentiteit loopt al langer. Al in de jaren ’70 stond de controversiële mascotte, Chief Wahoo, ter discussie. Het logo, waarop een karikatuur van een indiaan is te zien, was sinds 1946 het beeldmerk van de club. Hoewel het al langere tijd opgenomen was in het Jim Crow Museum of Racist Memorabilia duurde het tot 2018 voordat de organisatie zelf toegaf dat Chief niet meer in het huidige tijdsbeeld paste. Internationale aandacht voor de karikatuur in 2016, toen de Indians de World Series bereikten, hadden de Wahoo-verdedigers geen goed gedaan. Op alle nieuwe clubuitingen verscheen vanaf 2018 alleen nog maar de blok-C, voor Cleveland. Kort daarna krijgt de club de All-Star Game 2019 toegewezen; een ontwikkeling veelal in direct verband gebracht met de versnelde verwijdering van het logo.

De primaire logo’s van de honkbalclub uit Cleveland (1915 – heden)

Het verwijderen van Chief Wahoo was echter pas de start van een volledige re-branding van de club. In 2018 en 2019 werd nog geen aanstalten gemaakt om de eigen naam onder de loep te nemen. Het onrustige maatschappelijke jaar 2020 was voor Cleveland echter voldoende om serieuze stappen op dit vlak te zetten. De komende week lijkt dus definitief een einde te komen aan de ‘Indians’ als honkbalteam in Major League Baseball.

GESCHIEDENIS

Het is niet de eerste keer dat de Clevelandse formatie een naamswijziging ondergaat. Sterker nog, dit gebeurde al meerdere keren. De organisatie zag officieel het levenslicht in 1894, als de Grand Rapids Rustlers in de staat Michigan. In 1900 verhuisde de ploeg naar Cleveland en was hernoemd tot Cleveland Lake Shores. In 1901 trad de organisatie toe tot de American League, onder de naam Cleveland Bluebirds (of Blues, in het kort). Al in 1903 volgde de eerste verandering. Ter ere van hun beste speler, de nieuw aangetrokken Nap Lajoie, doopte men het team om tot de Cleveland Naps.

Lajoie, één van de negen oorspronkelijke Hall of Famers uit de geschiedenis van de sport, werd in 1915 verkocht en dus moest er een nieuwe naam gekozen worden. Een groep journalisten bedacht vervolgens de ‘Indians’, om redenen die nooit helemaal duidelijk zijn geworden. De club claimde later dat de naam een eerbetoon was aan Louis Sockalexis, de eerste honkballende Native American die uitkwam voor de oorspronkelijke Clevelandse honkbalclub Spiders, maar dat lijkt een slap excuus. Het ligt meer voor de hand dat de journalisten eindeloze mogelijkheden zagen om hun verhaaltjes over de club van Indianenmetaforen en stripjes te voorzien.

De lokale krant Cleveland Plain Dealer greep zijn kans en begon in 1932 met het publiceren van twijfelachtige stripjes over de lokale club (beltmag.com)

NIEUWE NAAM

Het verdwijnen van de Indians biedt veel ruimte voor het bedenken van een nieuwe clubnaam. In het verleden werd al veelvuldig gesuggereerd de club ‘Spiders’ te hernoemen. De Indians-organisatie heeft zelf geen banden met de Spiders van eind 19e eeuw. De stad Cleveland is dus echter destemeer verbonden met de naam. Een andere gehoorde suggestie is de Cleveland Buckeyes. Ohio State University maakt al gebruik van de naam, maar het is tevens de naam van het oude Negro League team uit de stad. Er zou in de ‘Buckeye State’ (Ohio) ruimte genoeg moeten zijn voor twee dezelfde bijnamen.

De keuze van de Indians om hun naam te laten vallen, verlegt de aandacht richting een aantal andere sportorganisaties in de VS. De Atlanta Braves zijn een potentiële volgende kandidaat, hoewel de naam bij de Georgianen niet het grootste probleem is. Er is geen raciale connotatie in de naam te vinden en ook het Braves-logo is wars van karikaturale elementen. Er is wel veel kritiek geweest op de ‘Tomahawk Chop’, die fans in het stadion uitvoerden om de ploeg aan te moedigen. De Chop wordt na het seizoen 2019 echter niet meer door de club gestimuleerd, na kritiek van Cardinals-werper Ryan Helsley, die tot de Cherokee-stam behoort.

OVERIGE SPORTEN

In de NFL wordt de Kansas City Chiefs nog wel eens genoemd als problematische clubnaam. De kritiek op de club komt echter meer neer op het gebied van logovoering en fangedrag (Tomahawk Chop en kleding/schmink). De club is namelijk vernoemd naar de oud-burgemeester die de club naar Kansas City haalde. Wel zou de club nadenken over het stopzetten van de koppeling met Native American kenmerken. Deze zijn door door de jaren heen in de club geslopen.

De Chicago Blackhawks uit de NHL lijken ook veilig. Hun naam en logo zijn directe referenties en eerbetonen aan een specifieke persoon, namelijk Black Hawk van de Illinois’ Sac & Fox Nation. Er bestaat echter wel een mogelijkheid dat de club in toekomst afstapt van het logo en andere stereotyperingen. Daar is de club namelijk wel ooit op aangesproken door voormalig maatschappelijk partner American Indian Center of Chicago. Ook op collegesportgebied zijn namen aan de kaak gesteld, zoals die van de Florida State Seminoles. Het gebruik van de naam en het uitvoeren van de Tomahawk Chop zijn echter goedgekeurd door de Seminole-stam, de Native Americans uit de regio waar Florida State University staat. Onderwijsinstelling en stam werken nauw samen om de geschiedenis van de stam eer aan te doen.

Coverfoto: Twitter

1 Reactie
  1. Peter Jongeneel 3 jaar ago

    Goed dat je in je inleiding de woorden politieke incorrectheid noemt, zo zie ik het. Onder druk van big-money (de grote sponsoren) als gevolg van druk van activistische groeperingen (via social media) waait er een grote zuiveringsactie door de wereld. En ik vrees dat dit in zijn geheel niet bijdraagt aan de beoogde inclusiviteit en diversiteit omdat de geest achter deze beweging niet zuiver is naar mijn mening. Maar dit heeft verder niets met sport te maken.
    Ik werd altijd wel blij van het logo van het cartoonachtige logo van de Indians. Ik ben er van overtuigd dat 99% van de mensen die deze mening delen niet racistisch zijn,

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen