NBA Retro: De moeder der gemiste schoten

Door

De Lakers van 1962

De Lakers hadden twee grote sterren rondlopen. Ten eerste was er Elgin Baylor. Hij was de eerste speler die above the rim speelde, de eerste high flyer. Hij werd in 1958 als eerste gedraft en was in 1962, op zijn 27e, zowat op het hoogtepunt van zijn kunnen. Het grote probleem bij Baylor was echter dat hij zijn militaire dienst nog moest vervullen. Daardoor speelde hij slechts 48 wedstrijden en moest hij op en af reizen tussen wedstrijden en de kazerne. Van trainen met de Lakers was nauwelijks sprake. Toch tekende Baylor voor zijn statistisch beste seizoen met gemiddeld 38 punten, negentien rebounds en vijf assists.

Die andere superster was Jerry West. De man die later model stond voor het NBA logo voegde zich middels de draft in 1960 (na Oscar Robertson) bij Baylor en de Lakers. West was een instant succes. In zijn tweede seizoen liet hij al gemiddeld 31 punten, acht rebounds en vijf assists noteren. Daarbij was zijn FG% van 45 behoorlijk hoog voor een guard uit die periode. West stond niet alleen bekend als een uitstekend schutter, hij was ook een uitstekend verdediger en vooral een echte winnaar.

Baylor en West kwamen bekend te staan als respectievelijk ‘Mr. Inside’ en ‘Mr. Outside’. Zij werden onder andere bijgestaan door guard Frank Selvy (een poor man’s Jerry West), forward Rudy LaRusso en center Jim Krebs. Nog een opvallende naam: Hot Rod Hundley, de eerst pick in de draft van 1957.

De Lakers wonnen 54 wedstrijden en eindigden eerste in de Western Division. In de Division Finals (hun enige serie voor de NBA Finals) ontdeden de Lakers zich in zes wedstrijden van de Detroit Pistons van Bailey Howell en Gene Shue. Baylor en West scoorden beide 38 punten in de beslissende Game 6 in Detroit.

Ook leuk om te lezen