March Madness: JA Morant steelt show op dag 1

Door

March Madness is dan eindelijk begonnen. Gisteren werden er op dag één tussen 17:15 en 05:00 uur zestien duels gespeeld. Daar waar de echte upsets uitbleven, wisten onder meer Murray State, Florida en Minnesota toch een hogere seed uit te schakelen. Nederlander Matt Haarms bereikte met Purdue de volgende ronde. Luuk van Bree had met Bradley wat minder geluk, maar maakte het Michigan State behoorlijk lastig. 


EAST REGION


 (7) LOUISVILLE – (10) MINNESOTA: 76 – 86

Het toernooi begon meteen met een verrassing. Minnesota, dat de laatste paar weken alles behalve in vorm was, versloeg Nr. 7 Louisville met 10 punten verschil. Eigenlijk was het constant Minnesota dat aan de leiding stond. In de tweede helft werd het gat echter pas vergroot naar tien punten of meer.

De ervaren Golden Gophers wonnen voornamelijk dankzij hun driepuntschot. Normaal gesproken maakt Minnesota zo’n vijf driepunters per wedstrijd, maar tegen Louisville was dit wel anders. De Gophers wisten dit aantal tegen de Cardinals bijna te verdubbelen (11), met Gabe Kalsheur als topscorer: 24 punten, acht rebounds en vijf driepunters. Alle starters kwamen boven de tien punten uit. Bij Louisville was Christen Cunningham met 22 punten en vier assist het enige hoogtepuntje.

 

De tegenstander van de Golden Gophers in de round of 32 is Michigan State. Zoals verwacht wonnen de Spartans van Bradley, maar het ging een stuk moeizamer dan verwacht. De universiteit van Nederlander Luuk van Bree (3 PTS, 1 driepunter) deed 15 minuten lang goed mee. Dankzij een sterke slotfase won Michigan State met 76-65, maar het ging allemaal niet zonder slag of stoot. PG Cassius Winston lootste de Spartans uiteindelijk met 26 punten, drie rebounds en vier assists naar de volgend ronde.

(6) MARYLAND – (11) BELMONT: 79 – 77

Belmont was net als Bradley dichtbij een upset. De Bruins deden tot de laatste seconde mee met Nr. 6 Maryland, maar uiteindelijk kwam Belmont toch net wat tekort. Het was vooral dankzij Dylan Windler dat de Bruins zich niet snel gewonnen gaven. Met 35 punten, 11 rebounds en zeven driepunters leverde hij tijdens de eerste dag van het toernooi één van de beste prestaties.

Helaas bleek het niet genoeg te zijn om Jalen Smith (19 PTS, 12 REB), Bruno Fernando (14 PTS, 13 REB), Darryl Morsell (18 PTS) en de Terrapins te verslaan. Er werd in de slotseconde door Belmont nog een laatste poging gedaan vanaf half court, maar het schot ging naast.

 

LSU is in de volgende ronde de tegenstander van de Terrapins. Zoals De Tigers hadden, niet onverwacht, wat moeite met Yale, maar de 79-74 zege werd uiteindelijk binnengehaald. Het was een probleemloze avond voor LSU, dat vooral in de slotfase pas wat te duchten had van Yale. De 19 punten van Skyler Mays en de double doubles van Naz Reid (14 PTS,  10 REB) en Kavell Bigby-Williams (10 PTS, 10 REB) bleken genoeg voor een plek in de round of 32.


WEST REGION


(5) MARQUETTE – (12) MURRAY STATE: 64 – 83

JA Morant vs Markus Howard was hét duel van de eerste speelronde. Morant zou dat treffen uiteindelijk als winnaar afsluiten, zowel individueel als met zijn team. Nadat de eerste helft relatief gelijk opging, liepen de Racers in de loop van de tweede helft weg bij Marquette. Murray State profiteerde van de fouten van de Golden Eagles, terwijl Morant zijn team met een triple double (17 PTS, 11 REB, 16 AST) op sleeptouw nam. Het is zijn derde triple double van het seizoen en de achtste ooit tijdens March Madness. De laatste was in 2012 (Draymond Green).

Bij Marquette speelde Markus Howard een degelijk wedstrijd. Voor zijn doen zijn 26 punten en vier driepunters mager, maar zijn teamgenoten konden hem ook niet echt helpen. Alleen Sam Hauser haalde met 16 punten en 10 rebounds zijn niveau.

 

In de volgend ronde wacht Florida State, dat met 76-69 won van Vermont. Het duel was een kopie van de wedstrijd van Michigan State. Vermont deed tot vijf minuten voor tijd goed mee, maar in de slotfase liepen de Seminoles weg. Terance Mann (19 PTS, 8 REB) en Mfiondu Kabangele (21 PTS, 10 REB) bezorgden Florida State uiteindelijk de zege.

(7) NEVADA – (10) FLORIDA: 61 – 70

Florida was voorafgaand aan het toernooi fantastisch in vorm en wist deze lijn in het NCAA Tournament door te zetten. Nevada, dat over het algemeen toch meer kwaliteit en ervaring heeft, werd met 61-70 verslagen. Aan het begin van de tweede helft stonden de Gators zelf achttien punten voor; een voorsprong die ze vervolgens nog bijna uit handen zouden geven. In de slotfase werd het dankzij het hoog drukzetten van Nevada en de vele overtredingen van Florida nog spannend, maar dankzij Jalen Hudson (15 PTS) en Kevarrius Hayes (16 PTS, 3 BLK) trok Florida toch de upset over de streep.

Bij Nevada waren de broertjes Martin de enige lichtpuntjes. Cody Martin scoorde 23 punten met vijf rebounds en drie steals, daar waar Caleb Martin 19 punten, acht rebounds en vier steals noteerde. Desalniettemin bleek het niet genoeg te zijn om Nevada naar de volgende ronde te loodsen.

 

In deze volgende ronde is Michigan de tegenstander. De Wolverines schoven Montana met gemak aan de kant: 74-55. Charles Matthews (22 PTS, 10 REB) en Ignas Brazdeikis (14 PTS, 7 REB) blonken uit, terwijl ook de rest van de starters goed presteerde. Bij tegenstander Montana was Sayeed Pridgett met 17 punten de topscorer.

OVERIGE UITSLAGEN

(1) Gonzaga – (16) Farleigh Dickinson: 87 – 49

(8) Syracuse – (9) Baylor: 69 – 78

Volgende duel: (1) Gonzaga – (9) Baylor


SOUTH REGION


(6) VILLANOVA – (11) SAINTS MARY’S: 61 – 57

In de South region werden op de eerste dag maar twee duels gespeeld, in tegenstelling tot de andere regio’s. Regerend kampioen Villanova wist tijdens één van deze duels met moeite de volgend ronde te bereiken. Vooral in de slotfase wisten de Wildcats het verschil te maken, maar zelfs toen bleven de Gaels in de buurt. Dit kwam voornamelijk dankzij Jordan Ford en Malik Fitts, die beide 13 punten scoorden. Het was echter niet genoeg om de regerend kampioen te verslaan.

Bij Villanova was het Phil Booth die de ploeg op sleeptouw nam. Met 20 punten en zes rebounds leidde hij in de tweede helft de Wildcats langs de Gaels. Eric Paschall (14 PTS, 6 REB) en Jermaine Samuels (12 PTS, 7 REB) speelden ook een goede wedstrijd. Verder was het een wedstrijd waarin de verdediging voornamelijk zegevierde en Villanova wist te overleven.

Matt Haarms en de Purdue Boilermakers zullen in de round of 32 de volgende tegenstanders zijn van de Wildcats. Purdue domineerde vooral in de eerste helft tegen Old Dominion. In de tweede helft deden de Monarchs goed mee, maar het verschil was toen al gemaakt. Purdue won met 61-48. Daar waar Matt Haarms een prima duel speelde (13 PTS, 4 REB en 2 BLK), was het Carsen Edwards die de show stal. De sterspeler van de Boilermakers scoorde 26 punten met zeven rebounds en vier assists. Purdue en Villanova ontmoeten elkaar zaterdagnacht.


MIDWEST REGION


(5) AUBURN – (12) NEW MEXICO STATE: 78 – 77

New Mexico State werd voorafgaand aan het toernooi samen met Belmont en Murray State gezien als de beste universiteit buiten de zeven grote conferences. Tegen Auburn, dat vorig week nog het SEC Tournament won, konden de Aggies dit bijna waarmaken. Auburn stond eigenlijk het gehele duel voor, maar het gat werd nooit meer dan tien punten. Zo bleef New Mexico State constant meedoen in het duel en kwamen de Tigers maar niet van de Aggies af.

Onder leiding van Jared Harper (17 PTS, 4 AST, 4 3PT) en J’Von McCormick (16 PTS) leek Auburn aan het einde van de wedstrijd toch weg te lopen, maar dit bleek bedrog te zijn. Auburn gaf het zelf meerdere malen weg en New Mexico State maakte een paar lastige schoten wel. Zodoende werd het in de slotfase plotseling toch nog spannend. De Aggies misten met nog een seconde te gaan uiteindelijk een game-winning driepunter, waardoor Auburn de volgende ronde bereikte.

 

Zaterdag is Kansas de volgende tegenstander van de Tigers. Er was voorafgaand aan het toernooi twijfel over Kansas en hoe de ploeg zou gaan presteren. De Jayhawks kenden echter totaal geen probleem met Northeastern, dat vooral in de tweede helft alle kanten van het veld te zien kreeg. Dedric Lawson was tijdens de 87-53 monsterzege de uitblinker met 25 punten en 11 rebounds. Ook Devon Dotson speelde met 18 punten een belangrijke rol. Auburn en Kansas treffen elkaar zaterdagavond in de round of 32. 

OVERIGE UITSLAGEN

(7) Wofford – (10) Seton Hall: 84 – 68

(2) Kentucky – (15) Abilene Christian: 79 – 44

Volgende duel: (2) Kentucky – (7) Wofford

Coverfoto: David Butler II / USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen