College BB: Syracuse zwaar gestraft voor academische onrechtmatigheden

Door

Hampton v Syracuse

De NCAA heeft zwaar uitgehaald naar het basketbalprogramma van de University of Syracuse. Coach Jim Boeheim wordt tijdelijk geschorst, de Orange veriezen een hoop scholarships en moeten ruim 100 zeges inleveren.

De sancties zijn een gevolg van een jarenlang onderzoek naar het basketball en football programma van Syracuse. “De voorbije jaren heeft de universiteit gefaald in het controleren van zijn atletische programma’s”, aldus de NCAA op ESPN. “En de basketball coach heeft zijn eigen programma nagelaten te controleren.” De overtredingen werden zelf gemeld door Syracuse en gaan van extra bonussen en academisch wangedrag tot het falen van het volgen van het anti-drugsbeleid.

De straf die Syracuse krijgt, is niet min. Boeheim wordt voor negen wedstrijden geschorst, waartegen hij in beroep gaat. Syracuse verliest ook twaalf scholarschips op vier jaar tijd (drie per jaar) en mag twee jaar lang geen enkele speler rekruteren. Daarnaast moeten de Orange en Boeheim 108 overwinning tussen 2004-2007 en 2010-2012 inleveren. Boeheim zakt daardoor op de all-time win list van plek twee (966) naar plek zes (858).

Ook wordt Syracuse vijf jaar onder ‘probation’ geplaatst. De Orange mogen wel deelnemen aan het ACC en NCAA Tournament, maar bij één foutje vliegen ze eruit. Syracuse besliste wel zelf om dit jaar niet meer deel te nemen aan het ACC Tournament, dat volgende week van start gaat. Eerder gaf de universiteit al forfait voor March Madness.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen