College BB MVP: Harrell komt tot leven, Gonzaga is top

Door

North Carolina v Louisville

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Frank Kaminsky, Montrezl Harrell, Jahlil Okafor, Stanley Johnson, de Harrison Twins en Georges Niang. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 8: Montrezl Harrell komt tot leven, Gonzaga is top.

Lees hier de vorige editie: Russell is een offensieve machine, Nederlanders ballen.

College MVP: Montrezl Harrell (Louisville)
De Louisville Cardinals zijn terug op het goede pad. Afgelopen week werd drie keer gewonnen. Boston College werd met offense opzij gezet, North Carolina werd na OT verslagen en tegen Miami werd gewonnen met defense. Sleutelspeler Montrezl Harrell was daarbij telkens op zijn best. Vooral tegen de #12 UNC Tar Heels loodste Harrell zijn Cardinals met een superieure prestatie naar de zege. De forward tekende voor 22 punten en vijftien rebounds. Tegen Miami was Harrell goed voor achttien punten, negen rebounds en twee blocks.

Sterrenwacht: Karl-Anthony Towns toont talent, Gonzaga is legit
De Kentucky Wildcats zijn nog steeds ongeslagen. De individuele statistieken van de spelers van coach John Calipari zijn niet altijd indrukwekkend, maar afgelopen week liet Karl-Anthony Towns zich van zijn beste kant zien. Eerst miste het supertalent geen enkel schot op weg naar twaalf punten tegen Alabama. Daarna was hij goed voor vijftien punten, dertien rebounds, drie assists en twee blocks tegen Georgia. Towns zorgt in amper 20 minuten per wedstrijd voor ruim twee blocks en zes rebounds.

Niet Duke, Virginia of Wisconsin staat momenteel tweede achter Kentucky in de rankings. Die plek is weggelegd voor de Gonzaga Bulldogs. Op een nederlaag in OT tegen #6 Arizona na verloor Gonzaga dit seizoen nog niet. Onder leiding van Kevin Pangos en Kyle Wiltjer leiden de Bulldogs de natie in FG% met 52,8. Pangos deelt bijna vijf assists per game uit en raakt ruim 45% van zijn driepunters. Wiltjer speelde in 2012/2013 gemiddeld ruim 20 minuten voor Kentucky en maakt nu het mooie weer bij Gonzaga, met zestien punten en vijf rebounds per wedstrijd.

Verrassing van de week: Seth Tuttle (Northern Iowa)
Wie had gedacht dat de Northern Iowa Panthers begin februari nummer 14 zouden zijn in de nationale rankings? Met een record van 20-2 mag dat wel. Er werd enkel na 2OT verloren van #18 VCU en nipt onderuit gegaan tegen Evansville. UNI is vooral offensief top en de grote man bij de Panthers is Seth Tuttle. De forward maakt dit seizoen ruim 60% van zijn schoten op weg naar gemiddeld zestien punten, zeven rebounds en drie assists. In de zege tegen de #16 Wichita State Shockers was Tuttle goed voor 29 punten en zeven rebounds!

http://youtu.be/v0wPoI124Vw

Over het sterke seizoen van Gonzaga hadden we het zojuist al. Daar mag ook Domantas Sabonis niet bij vergeten worden. De zoon van legende Arvydas Sabonis was deze week alweer op zijn best. De bankspeler van de Bulldogs liet namelijk twee double doubles noteren: dertien punten en elf rebounds tegen zowel de Memphis Tigers als de Portland Pilots. Een andere eervolle vermelding is er voor Ryan Spangler. Die leidde de Oklahoma Sooners naar drie belangrijke zeges, waaronder eentje tegen #15 West Virginia.

Statline van de week: Jerian Grant 23-6-12-3-2 vs. Duke
De Notre Dame Fighting Irish zijn dit seizoen enorm goed. Dat mochten ook de Duke Blue Devils ondervinden. Jahlil Okafor zag zijn team met 77-73 onderuit gaan, ondanks 22 punten en zeventien rebounds van de topcenter. Okafor was echter niet opgewassen tegen Jerian Grant. De point guard tekende voor 23 punten, zes rebounds en twaalf assists. Hij zorgde ook voor drie steals en twee blocks. Grant is al het hele seizoen top en de Irish verloren dit seizoen nog maar drie keer.

Eervolle vermeldingen zijn er weggelegd voor Sterling Gibbs en Kris Dunn. Gibbs leidde Seton Hall naar een 80-70 overwinning tegen Marquette. Hij raakte zes driepunters op weg naar 24 punten. Gibbs deelde ook tien assists uit en pakte twee steals. Dunn deed nog net iets beter. De guard van Providence liet een triple double noteren in een 83-72 zege tegen DePaul. Dunn scoorde 27 punten, pakte dertien rebounds en deelde elf assists uit. Hij zorgde ook voor drie steals.

Deze week zorgden twee spelers voor een geweldige game winner. Ten eerste was er Trevor Lacey. De junior leidde de NC State Wolfpack naar een 80-81 zege op het veld van Georgia Tech met een buzzer beater in OT.

Ook bij de Syracuse Orange viel er een game winner te rapen. Micheal Gbinije pakte uit met een spin move en floater om de Orange een 72-70 zege te schenken tegen Virginia Tech.

Ook leuk om te lezen