College BB Awards (1): Kaminsky is MVP, Cauley-Stein beste verdediger

Door

Wisconsin v Arizona

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Het reguliere seizoen zit er sinds dit weekend op. Hoog tijd dus om awards uit te delen. Vandaag in deel 1 kijken we naar de MVP, beste verdediger en grootste teleurstelling van het seizoen.

College MVP: Frank Kaminsky (Wisconsin)
Hij was al voor het seizoen de grote favoriet om zich de Wooden Award (de MVP award in college) toe te eigenen en Frank Kaminsky stelde niet teleur. De center van Wisconsin speelde altijd op niveau en eindigt met gemiddeld achttien punten, acht rebounds, bijna drie assists, bijna twee blocks, één steal en een schotpercentage van 55 overall, 42 vanaf de driepuntlijn en 75 op vrije worpen. Bijna allemaal career-highs voor de Badger.

http://youtu.be/SpM4Q-0XAnw

2. Jahlil Okafor (Duke)
Een freshman die meteen meedoet voor de Wooden Award is sowieso uitzonderlijk. Jahlil Okafor was gedurende het seizoen eigenlijk de enige die Kaminksy kon bedreigen. De Duke Blue Devil scoorde maar één keer onder de tien punten (in een blowout tegen Wake Forrest) en liet zowat de beste post moves ooit zien voor een amper 19-jarige big man. Okafor sluit het seizoen af met gemiddeld achttien punten, negen rebounds, ruim één block, een FG% van ruim 66, en als favoriet om in de NBA draft als eerste gekozen te worden.

http://youtu.be/X2D1V8JhYJI

3. Jerian Grant (Notre Dame)
Vorig seizoen moest Jerian Grant wegens ‘academische redenen’ al na twaalf wedstrijden zijn seizoen stoppen bij Notre Dame. Dit seizoen maakte de senior point guard dat goed met een uitstekend jaar. Grant sluit het seizoen af met gemiddeld zeventien punten, ruim zes assists, bijna twee steals, met een schotpercentage van 49 overall, 34 vanaf de driepuntlijn en 76 op vrije worpen. Grant gaf de Irish hun vechtersmentaliteit terug en een constante verschijning in de rankings.

4. D’Angelo Russell (Ohio State)
Maar weinig analisten hadden het geweldige seizoen van D’Angelo Russell zien aankomen. Zijn talent was niet te ontkennen, maar dat hij Ohio State al in zijn eerste seizoen naar een sterk seizoen zou leiden… Russell ontpopte zich als de beste scorer in college en eindigt het seizoen met gemiddeld negentien punten, zes rebounds, vijf assists, bijna twee steals, een FG% van 46 en een 3P% van 43. De linkshandige point guard werkte zich dan ook op tot een potentiële top 5 draft pick.

http://youtu.be/vGwiPxjtOgQ

5. Karl-Anthony Towns (Kentucky)
Er moest wel iemand van de Kentucky Wildcats in deze lijst staan. De bende van John Calipari domineerde het ganse seizoen. Aanvankelijk had Karl-Anthony Towns het moeilijk om het vertrouwen van zijn coach te winnen, maar tijdens conference play kwam het supertalent van Towns boven. Hij sluit het seizoen af met gemiddeld tien punten, bijna zeven rebounds, ruim twee blocks, een FG% van 57 en een FT% van 79 in amper 20 minuten per game. Towns doet het aan beide kanten van het terrein en kan wel eens dé X-facort worden voor de Wildcats tijdens March Madness.

http://youtu.be/Y-bG_SQj5Wg

Defensive Player: Willie Cauley-Stein (Kentucky)
Kentucky beschikte over een enorm diep team, met een heleboel talenten. Towns is een belangrijke schakel, net als de Harrison Twins en Tyler Ulis. Hun sublieme defense start en begint echter met junior Willie Cauley-Stein. De center brengt zijn niveau naar een hoger niveau en zorgt op z’n Tyson Chandlers voor een defensief anker dat zijn gelijke niet kent dit seizoen in college. Wees niet verrast als WCS in de draft al vroeg geselecteerd wordt.

http://youtu.be/OKRFYTdbLPE

2. Malcolm Brogdon (Virginia)
Er is maar één team dat defensief minstens evengoed is dan Kentucky, en dat is Virginia. De Cavaliers verloren onderweg sterspeler Justin Anderson maar kunnen rekenen op de defensieve exploten van Malcolm Brogdon om dit op te vangen. Brogdon is enorm sterk één-op-één en helpt ook de superieure team defense van Virginia gestalte te geven.

3. Briante Weber (VCU)
De VCU Rams eindigden het seizoen op een laag pitje. De afwezigheid van Briante Weber bleek daarbij de oorzaak. Weber pakte gemiddeld bijna vier steals en zorgde daarmee voor de dodelijke fast break van de Rams. In zijn afwezigheid viel die kracht weg. Die vaststelling brengt Weber hier op een zeer verdiende derde plaats.

Teleurstelling van het seizoen: Marcus Paige (North Carolina)
Het is (alweer) niet het seizoen van de North Carolina Tar Heels. Defensief zijn ze een drama. Offensief vallen de statistieken erg goed meer, maar ver gaan ze ook dit jaar niet komen in het NCAA Tournament. Daarvoor laat sterspeler Marcus Paige het veel te vaak afweten. Vier assists per game is degelijk maar een FG% van 40 niet. De junior point guard zette dan ook een stap terug in plaats van voorwaarts.

Oneervolle vermelding: Aaron Harrison.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen