College BB MVP: Duo van Maryland is sterk, moeilijke week voor toppers

Door

Northwestern v Maryland

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Frank Kaminsky, Montrezl Harrell, Jahlil Okafor, Stanley Johnson, de Harrison Twins en Georges Niang. Week 11: Duo van Maryland is sterk, moeilijke week voor toppers.

Lees hier de editie van vorige week: Grant speelt subliem, Kentucky stoomt door.

College MVP: Dez Wells en Melo Trimble (Maryland)

De Maryland Terrapines spelen al het hele college seizoen mee aan de top. Ze zijn niet weg te denken uit de rankings en bezetten momenteel een erg knappe 14e plaats. Afgelopen week won Maryland zelfs van #5 Wisconsin van Frank Kaminsky, correct voorspeld overigens door redacteurs Michael Feith en Justin Kevenaar. Onder leiding van het dynamische duo Dez Wells en Melo Trimble werd het 59-53. Senior G/F Wells tekende voor 26 punten, freshman PG Trimble voor zestien. De Terrapines zijn op weg naar plek twee in de Big Ten en dat verdient een pluim!

http://youtu.be/xQXvR9DzjIs

Sterrenwacht: Moeilijke week voor Harrell en Russell, Okafor en Niang presteren

Montrezl Harrell maakt een vreemd seizoen mee. Hij speelt verre van slecht, buiten een soms wat wisselvallig vormpeil, en toch lijkt de power forward van de Louisville Cardinals steeds weer het nieuws te halen met één of andere domme actie. Zo ook tijdens de wedstrijd tegen Miami. Harrell leidde de Cardinals met 21 punten, veertien rebounds en drie blocks naar een 55-53 zege, maar na afloop werd vooral over de fase gesproken waarbij hij de bal in het gezicht van Tonye Jekeri gooide. Een wedstrijd later was Harrell weer minder goed met amper acht punten tegen Georgia Tech.

Ook D’Angelo Russell zit in een dipje. De linkshandige point guard ging met zijn Ohio State Buckeyes met 64-57 onderuit tegen de Michigan Wolverines. Russell maakte slechts 6 op 15 schoten en sloot af met zestien punten, vijf rebounds en amper twee assists. De Buckeyes hebben daardoor drie van hun laatste vijf wedstrijden verloren en moeten dus absoluut winnen van Nebraska.

Georges Niang heeft geen last van de freshman wall. De junior forward van Iowa State lijkt eindelijk opnieuw in vorm te raken. De Cyclones wonnen achtereenvolgens van #20 West Virginia, Oklahoma State en Texas. Niang tekende gemiddeld voor twaalf punten, zes rebounds en drie assists. Akkoord, geen awesome statistieken. Niang doet echter zoveel dingen die niet in cijfers zijn om te zetten: picks zetten, ruimte creëren, double-teams veroorzaken en natuurlijk de leiderschapsrol opnemen.

Er was geen ontkomen aan afgelopen week: dé rivalry game onder de rivalry games in college hoops. De Duke Blue Devils trokken na één verlenging aan het langste eind tegen de North Carolina Tar Heels: 92-90.

Hoogtepunt van de week: Kyle Wiltjer scoort 45 punten

Over het hoogtepunt van de week bestaat nauwelijks discussie. Kyle Wiltjer scoorde liefst 45 punten voor de Gonzaga Bulldogs in een 74-86 zege tegen Pacific. De ex-Kentucky Wildcat maakte 15 op 22 field goals, waarvan 7 op 10 driepunters, en 8 op 9 vrije worpen. Wiltjer had ook zeven rebounds en vier steals.

Maar er gaat natuurlijk geen week voorbij zonder hoogtepunt van de Kentucky Wildcats. Afgelopen week kwam de mooiste play van Tyler Ulis. De freshman PG pakte uit met een geweldige pass naar Willi Cauley-Stein, die het fijntjes afmaakte met een windmill dunk:

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen