CFB Update #2 | Michigan State onderuit, Clemson ontsnapt

Na een spectaculair openingsweekend ging het college football-seizoen afgelopen zaterdag verder met week 2. Ook dit weekend waren er een paar verrassingen te noteren en gingen er grote universiteiten onderuit. We nemen alle hoogtepunten en dieptepunten van het afgelopen college football-weekend met u door!

WEDSTRIJDEN VAN HET WEEKEND

CLEMSON 28 – 26 TEXAS A&M

Na vorige week met een 47-7 zege op Furman te zijn begonnen kwam Clemson tijdens de tweede week van het seizoen goed weg. Op bezoek bij Texas A&M werd er met 28-26 gewonnen door de Tigers. Lang leek er geen vuiltje aan de lucht. Na de eerste helft stonden de Tigers namelijk met 14-3 voor en wist de Clemson-defense elke keer weer de aanval van de Aggies te stoppen.

In het derde kwart veranderde dat tweede (van 6 naar 13 punten tegen) maar bleef dat eerste zeer zeker het geval. Met twee touchdowns in de derde periode gingen de Tigers met een riante 28-13 voorsprong het beslissende vierde kwart in. Toch werd het in dit vierde kwart nog spannend. Clemson wist zelf niet te scoren, terwijl Texas A&M twee keer de endzone wist te bereiken en eindelijk een antwoord leek te hebben op de verdediging van de Tigers. Dit antwoord bleek te laat te komen, want het bleef bij 28-26 in het voordeel van de Tigers na een mislukte onside kick.

Uitblinker van de wedstrijd was Texas A&M QB Kellen Mond, die 23-40 ging met 430 yards en drie touchdowns. Hij wist vooral Kendrick Rodgers (120 yards en 2 TD’s) vaak te vinden. Bij Clemson geldt dit voor QB Kelly Bryant (12-17, 205 yards en een TD) en WR Tee Higgins (123 yards en een TD).

GEORGIA STATE 38 – 49 SOUTH FLORIDA

Het duel tussen Georgia State en South Florida was met afstand het duel met de meeste punten afgelopen weekend. Na een explosieve start van de wedstrijd stond het na het eerste kwart al 17-14. Nadat er in het tweede kwart maar één keer werd gescoord was de ruststand 17-21 in het voordeel van South Florida. Het echte geweld bleek pas in de tweede helft te komen. South Florida scoorde vier keer in de tweede helft, daar waar Georgia Tech drie keer wist te scoren. Met nog 14 minuten in het vierde kwart te gaan stond Georgia Tech met 38-28 voor dankzij een touchdown van Tobias Oliver. Vanaf dit moment werd de wedstrijd op zijn kop gezet.

South Florida wist na de score van Georgia Tech drie keer zelf tot scoren te komen. Onder leiding van QB Blake Barnett (21-31. 202 yards passing, 91 yards rushing en vier TD’s) wisten de Bulls een 38-28 achterstand om te buigen in een 38-49 overwinning. Dit kwam niet alleen door de aanval. De verdediging wist twee keer een turnover te forceren in het vierde kwart (interception en fumble recovery) van waaruit de aanval twee keer wist te scoren. De laatste van deze twee scores, een rushing-TD van Blake Barnett twee minuten voor tijd, bleek de kers op de taart te zijn voor de Bulls.

COLORADO 33 – 28 NEBRASKA

Bij Colorado – Nebraska werd er bijna net zoveel gescoord. Tijdens het eerste duel van het seizoen voor Nebraska (week 1 werd afgelast vanwege slecht weer) bleek vooral de verdediging nog niet zijn ritme te hebben gevonden. Dit kon wel gezegd worden van de twee QB’s in deze wedstrijd: Steven Montez (Colorado) en Adrian Martinez (Nebraska). Na de eerste 30 minuten stond het namelijk al 17-21 in het voordeel van Nebraska en was de verdediging van beide teams in geen velden of wegen te bekennen. Montez (33-50, 351 yards en drie TD’s) en Martinez (15-20, 187 yards passing, 117 yards rushing en 3 TD’s) blonken uit tijdens de eerste helft en zouden dit in het derde kwart voortzetten.

Beide teams wisten een touchdown te scoren in het derde kwart, maar omdat Colorado aan het begin van het derde kwart ook een field goal wist te benutten stonden de Buffaloes nog maar 27-28 achter. Het beste kwart van Colorado moest toen nog komen. De Buffaloes wisten Nebraska in het vierde kwart puntloos te houden en de aanval zorgde ervoor dat er een touchdown op het scorebord kwam. Hierdoor stond Colorado met nog 1.18 te gaan 33-28 ineens voor. Nebraska kende een goede laatste drive, maar zagen hun pogingen om in de endzone te komen steeds mislukken. Met nog vier seconden te gaan had QB Blake Martinez nog een laatste kans om naar de endzone te gooien, maar de pass kwam opnieuw niet aan. Zo wist naast South Florida ook Colorado op spectaculaire wijze terug te komen van een achterstand.

VERLIEZERS VAN HET WEEKEND

MICHIGAN STATE VERLIEST

Michigan State kende vorige week een moeizame start van het college football-seizoen. Met een 31-38 zege op Utah State was het vooral de verdediging die niet op het niveau was dat verwacht werd voorafgaand aan het seizoen. Deze week ging het wel mis voor de Spartans. Op bezoek bij Arizona State was het dit keer niet de verdediging maar de aanval die zich van zijn slechte kant liet zien. Na de eerste 30 minuten was het namelijk een wedstrijd waarin de verdediging de bovenliggende partij was.

Met een 3-0 stand begonnen beide universiteiten aan het derde kwart. In dit derde kwart zou Michigan State twee keer scoren. De aanval leek wakker geschut te zijn, maar in het vierde kwart wisten de Spartans vervolgens weer niet te scoren. Arizona State daarentegen wist een 13-3 achterstand weg te werken in het vierde kwart dankzij twee field goals en een touchdown. Het was uiteindelijk een game-winning field goal van Brandon Ruiz die zorgde voor de upset. QB Manny Wilkins (30-48, 380 yards en een TD) en WR’s Kyle Williams (104 yards) en N’Keal Harry (89 yards) waren de uitblinkers bij de Sun Devils.

OLIVER VERSLAAT TATE

Op papier was het duel tussen Arizona en Houston één van de wedstrijden om in de gaten te houden zaterdagavond. Het bleek na amper tien minuten al gespeeld te zijn. Na het eerste kwart stond het namelijk 0-21 in het voordeel van Houston. DE Ed Oliver en de Cougars-defense gaven Arizona QB Khalil Tate (24-45, 341 yards en 2 picks) geen schijn van kans in de endzone. Tot op zekere hoogte liep de aanval van de Wildcats aardig, maar elke keer wanneer ze in de buurt van de endzone kwamen ging het fout. Pas in de tweede helft, toen het al 0-38 stond voor Houston, werd de aanval van Arizona wakker. Houston won uiteindelijk met 18-45. Houston QB D’Eriq King (17-34, 246 yards, 4 TD’s) was de man van de wedstrijd.

OVERIGE VERRASSINGEN

Naast Arizona ging ook Temple opnieuw onderuit. De AAC-universiteit verloor vorige week van Villanova (17-19) en wist ook in de tweede week niet te winnen. De Owls verloren met 29-36 van Buffalo en starten zo het seizoen net zo teleurstellend als Arizona (0-2). Ook Florida leed een pijnlijke nederlaag. Tegen conference-genoot Kentucky ging het in eigen huis na een aardige eerste helft (7-10 voor) goed fout. De Gators zouden dankzij een goede wedstrijd van Kentucky QB Terry Wilson (11-16, 151 yards passing, 105 yards rushing en 3 TD’s) en RB Benny Snell (175 yards) met 27-16 verliezen van de Wildcats.

Verder verloren ook Purdue en Arkansas afgelopen weekend. Na vorige week verloren te hebben van Northwestern (27-31) ging het voor de Boilermakers dit keer mis tegen Eastern Michigan (19-20). Arkansas begon in week 1 met een overtuigende zege op Eastern Illinois (55-20), maar afgelopen weekend ging het fout tegen de 0-2 Colorado State Rams. De Razorbacks zouden met een 27-34 nederlaag van het veld stappen.

UITBLINKERS VAN HET WEEKEND

KYLER MURRAY OVERTUIGT OPNIEUW

Vorige week liet Oklahoma QB Kyler Murray al zien waartoe hij in staat is tijdens de zege op Florida Atlantic. Deze week wist hij zijn prestatie van de eerste week te overtreffen. Tijdens de overtuigende 49-21 zege op de UCLA Bruins van Chip Kelly was zijn statline weer om van te smullen. Zoals verwacht kreeg hij meer kansen om te passen dan vorig week. Zoals aan de stats te zien is liet Murray deze kans niet liggen (19-33, 306 yards en 3 TD’s). Murray wist vooral WR CeeDee Lamb vaak te vinden (146 yards en een TD) en lijkt alleen maar meer kansen te krijgen om te passen nu Rodney Anderson een ernstige blessure lijkt te hebben.

Ook liet hij weer zien dat hij zeer beweeglijk is en zelf drives af kan maken (10 carries, 69 yards en 2 TD’s). De komende weken (Iowa State, Army en Baylor) krijgt hij genoeg kansen om zichzelf weer te laten zien voordat in week zes de wedstrijd tegen Texas op het programma staat.

TAYLOR NIET TE STOPPEN

Jonathan Taylor begon vorige week op spectaculaire wijze aan zijn seizoen tegen Western Kentucky en wist dit afgelopen weekend door te zetten. Tegen New Mexico wist hij met 33 carries 253 yards te verzamelen. Taylor eindigde uiteindelijk met drie TD’s. Het hoge aantal carries zal voorlopig niet gaan veranderen gezien zijn huidige prestaties. Pas als team laten zien dat ze de running back kunnen stoppen zullen de Badgers iets anders moeten verzinnen. Met de aanwezige O-line en het talent van Taylor lijkt die voorlopig niet nodig te zijn.

Hetzelfde kan gezegd worden van Kylin Hill. De RB van Mississippi State speelde tegen Kansas State wederom erg goed (17 carries, 211 yards en 2 TD’s). Hij wist zelfs een 16 yard receiving-TD te scoren. Na vorige week ook al een goede wedstrijd gespeelde te hebben lijkt hij op dit moment naast Taylor, Love (Stanford) en Snell (Kentucky) de beste RB in de NCAA te zijn. Ook de prestaties van Darrell Henderson (13 carries, 212 yards en 3 TD’s) namens Memphis tegen Navy viel op. De running backs beginnen in ieder geval in vorm aan het nieuwe college football-seizoen.

PLAYER OF THE WEEK

Naast de eerder genoemde Kyler Murray (Oklahoma) en Kellen Mond (Clemson – Texas A&M) waren ook Jordan Ta’Amu namens Ole Miss (23-33, 448 yards en 5 TD’s tegen Southern Illinois) en Drew Lock namens Missouri (33-45, 398 yards en 4 TD’s tegen Wyoming) ijzersterk afgelopen weekend. Dit zijn dan ook de vier beste spelers van het afgelopen weekend.

(Cover Photo: AP Photo | Ross D. Franklin)