Championship Game 2019: LSU verslaat Clemson, Burrow MVP

Door

De LSU Tigers zijn de 2019 CFB Champions. Na vier jaar Clemson of Alabama op het hoogste podium te hebben zien staan, is het nu eindelijk weer eens de beurt aan een andere universiteit om de enorme beker omhoog te hijsen en op zijn naam te zetten. Clemson stond wel in de finale (voor de vierde keer in vijf jaar tijd), maar ook zij konden Joe Burrow en de Tigers niet stoppen. Zo is LSU het enige team dat het seizoen ongeslagen eindigt (15-0).


CLEMSON TIGERS 25 – 42 LSU TIGERS


Het duel tussen de twee Tigers was al drie keer eerder gespeeld. In 1959 won LSU met 7-0 en in 1969 wonnen zij met 10-7. Het laatste duel tussen de twee universiteiten, dat stamt uit 2012, werd echter gewonnen door Clemson: 25-24. Maar nog nooit kwamen deze twee teams elkaar tegen op zo’n belangrijk moment. Voor Clemson was het alweer de vierde keer dat ze in de finale van de playoffs uit mochten komen. Voor LSU was het de allereerste keer. En het was dus gelijk raak.

EERSTE HELFT IN BALANS

Voorafgaand was het de vraag of de goede defense van Clemson de explosieve en succesvolle offense van LSU ook maar een klein beetje kon stoppen en of Trevor Lawrence zijn offense langs een getalenteerde maar tevens ook inconsistente LSU defense kon leiden. Het begin was veelbelovende. T/m negen minuten voor rust deed Clemson meer dan prima mee en stonden ze zelfs op een 17-7 voorsprong. De defense speelde goed, de offense greep zijn kansen en Clemson leek niet zo kansloos als dat iedereen van tevoren had gedacht.

Dit veranderde echter allemaal negen minuten voor rust. Joe Burrow besloot drie fantastische drives in elkaar te flansen en zo de LSU Tigers met rust op een 17-28 voorsprong te zetten. Burrow heeft waarschijnlijk zitten kijken naar wat Patrick Mahomes en zijn Chiefs een dag daarvoor tegen de Texans in het tweede kwart voor elkaar kregen en besloot dit maar (in mindere mate) over te doen. Burrow zou in de tweede helft zijn offensive MVP-prijs definitief gaan opeisen. Hoogtepunt van dit epische tweede kwart was deze fantastische actie van Justin Jefferson.

LSU LOOPT DEFINITIEF WEG

Maar voordat dit allemaal gebeurde leek Clemson uit de starblokken te schieten. Dankzij een fantastische drive, afgerond met rush van Travis Etienne (15 carries, 78 yds en een TD), stond het plots 25-28 en was het game on. Althans, zo leek het. Niks bleek minder waar, want Joe Burrow reageerde met zijn eigen TD drive en bracht LSU zo weer op een 25-35 voorsprong. Dit zou het kantelpunt van de wedstrijd blijken te zijn, daar waar Clemson had gehoopt dat dit aan het begin van het derde kwart het geval was.

Aan het begin van het vierde kwart gooide LSU namelijk definitief de deur dicht. Joe Burrow gooide zijn vijfde touchdown van de wedstrijd en zou eindigen met 31-49 voor 463 yards. Clemson kreeg nog wel wat drives de kans om de spanning weer een beetje terug te brengen, maar de LSU defense stond er op het moment dat het moest. En zo bleef het bij 25-42 in het voordeel van de LSU Tigers en neemt Joe Burrow afscheid van college football met een kampioenschap en een MVP-prijs.

Joe Burrow en Patrick Quenn MVP

Dat Joe Burrow met de genoemde statline (31-49, 463 yds en 5 TD’s) de offensive MVP is geworden, mag geen verrassing zijn. Hij had echter wel wat concurrentie van zijn teamgenoten. Zo rusde RB Clyde Edwards-Helaire voor 110 yards na 16 carries en kwamen zowel Ja’Marr Chase als Justin Jefferson na negen catches boven de 100 yards receiving uit. Chase noteerde 221 yards en twee touchdowns, Jefferson voegde daar 106 yards aan toe. Bij Clemson komt niemand echt in de buurt van die aanvallende statistieken. Joe Burrow won niet alleen meer dan terecht de MVP-prijs, maar verbrak ondertussen ook even een paar records.

Verdedigend gezien waren er meerdere gegadigden. Zo noteerde LB (of alleskunner) Isaiah Simmons zeven tackles (2 TFL’s) en een sack en kwam LB James Skalski tot vijf tackles en een sack. Bij LSU was bijvoorbeeld S Grant Delpit met zes tackles en een sack ook een prima kanshebber geweest. Maar meer dan terecht werd LSU LB Patrick Quenn verkozen tot de defensive MVP. Quenn noteerde acht tackles en een halve sack en twee tackles for a loss.

(TOP/COVER PHOTO: SUE OGROCKI – ASSOCIATED PRES)

Ook leuk om te lezen