Houston, you have a problem: MLB straft Astros hard

Door

In een negen pagina’s tellend document heeft Major League Baseball haar bevindingen in het sign stealing-onderzoek en de daaruit voortvloeiende straffen naar buiten gebracht. De boodschap moge duidelijk zijn: wie betrapt wordt op het overtreden van de regels, moet rekenen op stevige consequenties. De Houston Astros zullen nog jaren de gevolgen ondervinden van hun illegale praktijken.

BESCHULDIGINGEN FIERS

Naar aanleiding van beschuldigingen die in november tegenover The Athletic werden geuit, startte de MLB een onderzoek naar de Astros. Voormalig Astros-werper Mike Fiers verklaarde dat met een camera in het buitenveld de tekens van de catcher werden ontcijferd; ex-White Sox reliever Danny Farquhar bevestigde dit. Via een klap op een prullenbak werd vervolgens aan de slagman doorgegeven welke worp hij mocht verwachten.

VERANTWOORDELIJK

Uit gesprekken met 68 getuigen, waaronder 23 huidige en voormalig spelers van de Astros, concludeert MLB dat het systeem werd bedacht en uitgewerkt door Astros-spelers en toenmalig bench coach Alex Cora. Manager A.J. Hinch zou niet betrokken zijn geweest bij het uitdenken van het plan, maar was wel op de hoogte. Dat wordt hem streng aangerekend. Hij kreeg een schorsing van een jaar opgelegd.

LUHNOW

Dezelfde straf werd uitgesproken over general manger Jeff Luhnow, die beweert niets van de misstanden te hebben geweten. MLB sprak hem echter niet vrij. Al in 2017 had de bond immers aangekondigd dat het managers en GM’s verantwoordelijk zou houden voor misstanden binnen de organisatie. Naast de schorsingen voor Hinch en Luhnow verliezen de Astros ook hun picks in de eerste en tweede ronde van zowel de komende draft, als die van volgend jaar. Los van het verliezen van vier cruciale draftselecties lopen de Astros ook de miljoenen aan financiële draft-impulsen mis en wordt het vastleggen van spelers aan wie een Qualifying Offer verstrekt is door die maatregel zwaar bemoeilijkt. Als laatste kreeg de club de maximale boete van $5 miljoen opgelegd.

Er gingen vooraf geluiden dat de Astros hun titel uit 2017 zouden moeten inleveren, maar dit was concreet gezien niet mogelijk of haalbaar voor MLB. De overkoepelende organisatie heeft er duidelijk voor gekozen de club ‘de toekomst in’ te straffen. Hierdoor zal de klap nog veel harder en langer doordreunen.

SPELERS VRIJUIT

De spelers die betrokken zijn geweest bij het valsspelen zullen niet worden bestraft. Volgens het communiqué zouden er zoveel spelers op een of andere wijze betrokken zijn geweest bij het systeem, dat ze onmogelijk allemaal bestraft konden worden. Om willekeur te voorkomen, en omdat een deel van die spelers inmiddels uitkomt voor een andere organisatie, heeft MLB besloten om dus geen sancties op te leggen aan spelers.

BELTRAN

Of dit ook geldt voor oud-speler Carlos Beltran lijkt nog niet helemaal zeker. Hij is namelijk de enige die bij naam genoemd wordt en ging onlangs als manager bij de Mets aan de slag. Toch lijkt hij vooralsnog te vallen onder de groep spelers die dus buiten schot blijven. Dat laatste zal zeker niet gelden voor Alex Cora. Die lijkt zijn borst nat te mogen gaan maken voor een langdurige schorsing.

RED SOX

Naast het schandaal in Houston, wordt Cora namelijk ook in verband gebracht met een soortgelijke affaire bij zijn nieuwe werkgever, de Boston Red Sox. Ook daar zou hij een zelfde soort valsspeelsysteem in werking hebben gezet. Deze praktijken volgden op de officiële waarschuwing vanuit MLB aan het adres van de Bostonians in 2017, toen de club smartwatches gebruikte om live te communiceren met de dugout: verboden door MLB. De kans lijkt dus groot dat de manager minstens een even lange schorsing als zijn voormalige collega’s mag verwachten. In dat geval mag Cora zijn handjes dichtknijpen, want een beduidend langere straf lijkt waarschijnlijker. Geruchten van een tweejarige tot een levenslange schorsing en plaatsing op de Permanently Ineligible List — zoals voor Pete Rose  geldt — zijn legio. Hoe hoog de straffen voor zijn nieuwe werkgever zullen uitpakken, zal nog moeten blijken, maar als recidivisten lijken de vooruitzichten niet rooskleurig.

ONTSLAG

Een reactie van de Houston Astros liet niet lang op zich wachten. Nauwelijks een uur na de bekendmaking van de uitkomsten van het onderzoek en de strafmaat verbrak de club het dienstverband van de twee geschorste medewerkers Luhnow en Hinch. Daarmee komt het aantal hoge functionarissen van de club die in de afgelopen op straat kwam te staan op drie. Eerder werd Brandon Taubman, wiens naam ook nu weer werd genoemd, al ontslagen na verwerpelijke opmerkingen aan het adres van een vrouwelijke verslaggever. MLB maakte gisteren ook bekend dat Taubman voor het leven geschorst is; hij is op de Ineligible List geplaatst. Op korte termijn zullen ook de Red Sox moeten overwegen de banden met Cora te verbreken.

TOPJE VAN DE IJSBERG?

Zoals gezegd: de Red Sox worden nu ook veelvuldig in verband gebracht met valsspelen, wat tijdens hun World Series-seizoen zou hebben plaatsgevonden. Dat hiermee de kous af is, lijkt hoogst twijfelachtig. In hetzelfde artikel waarin zij werden beschuldigd werd er namelijk al gewezen naar de New York Yankees en een dergelijk sentiment werd vannacht door Logan Morrison herhaald. Hij liet in een bericht op Instagram weten, dat hij met zekerheid kon zeggen dat niet alleen de Astros en de Red Sox, maar ook de Dodgers en Yankees zich aan sign stealing schuldig hebben gemaakt. Dit schandaal wordt ongetwijfeld vervolgd.

Coverfoto: Bob Levey/Getty Images

 

Ook leuk om te lezen