#7 Michigan State en #1 Duke weer een ronde verder

BannerMM

De kans op een Cinderella team was vannacht groot. #11 UCLA, #8 NC State en #7 Michigan State kwamen allemaal in actie. Hieronder het verslag van deze wedstrijden. Aankomende nacht begint de Elite Eight met twee wedstrijden en zondag zullen de winnaars van de onderstaande wedstrijden elkaar treffen.

Goed spel van Winslow helpt Duke langs Utah

De goede run van freshman Justise Winslow gaat door. De forward van Duke zag er rustig uit toen hij aan het einde van de wedstrijd belangrijke schoten maakte. Dit gecombineerd met een goede verdediging zorgde er voor dat de overwinning nooit echt in gevaar was tegen Utah. Winslow was uiteindelijk goed voor 21 punten en 10 rebounds.

De overwinning betekent de veertiende keer dat coach Mike Krzyzewski naar de Elite Eight gaat met Duke. Hij hoeft in de toekomst nog maar één Elite Eight trip te bereiken om op gelijke hoogte te komen met de legendarisch Dean Smith van North Carolina. Zondag speelt Duke tegen Gonzaga voor de eerste Final Four plek sinds 2010, het jaar dat Duke voor het laatst ook de nationale titel won.

Michigan State als hoogste seed naar de Elite Eight

Tom Izzo verrast dit toernooi vriend en vijand. Zijn Spartans versloegen eerder in het toernooi nummer twee seed Virginia al en nu moest nummer drie seed Oklahoma er aan geloven, want aan het einde van de wedstrijd stond de stand van 62-58 op het scorebord.

Michigan State guard Travis Trice had 21 punten, zes daarvan in de laatste twee minuten. Alles leek er in te gaan, zelfs een onmogelijke fadeaway jump shot.

Aan het einde van de wedstrijd zag je de klasse van Tom Izzo door komen. Met zijn actieve stijl van coachen hadden de Spartans alles onder controle in de laatste minuten. Ze namen alleen schoten met een hoge slagingskans en ze verdedigden goed. Zondag mogen ze tegen Louisville bewijzen dat ze het nog een keer kunnen.

Gonzaga voor het eerst sinds 1999 in de Elite Eight

Gonzaga en een hoge seeding is de afgelopen vijftien jaar geen goede combinatie geweest. De Bulldogs vlogen als hoge seed meerdere keren uit de NCAA Tournament tegen kleine teams, maar dit jaar niet. Gonzaga bereikt voor het eerst sinds 1999 weer eens een Elite Eight waarin ze op zoek mogen naar de eerste Final Four trip in de geschiedenis van de school.

Tegen UCLA was de overwinning nooit echt in gevaar. De in Polen geboren Przemek Karnowski was goed voor achttien punten en negen rebounds. Forward Kyle Wiltjer voegde daar nog acht punten en tien rebounds aan toe. Veel hoogtepunten waren er niet in de wedstrijd, maar deze pass maakt dat allemaal goed.

Louisville voorkomt stunt van NC State

Twee jaar geleden won Louisville de NCAA Tournament. Senior guard Wayne Blackshear is de enige huidige speler van de Cardinals die dat heeft meegemaakt. Blackshear scoorde gisteren tien punten, maar de grote man aan de kant van de Cardinals was toch wel Montrezl Harrell die goed was voor 24 punten en 7 rebounds.

In de eerste helft bleef het dicht bij elkaar. De twee teams sloten de eerste helft af met drie driepunters in de laatste minuut.

In de tweede helft was het de ploeg van Rick Pitino die het initiatief nam. NC State had geen antwoord voor de aanval van Louisville die 44 punten scoorden in de tweede helft. Hiermee komt een einde aan een succesvol toernooi van de Wolfpack waarin ze onder andere nummer één seed Villanova versloegen. Morgen is de titanenstrijd tussen coaches Rick Pitino en Tom Izzo die samen meer dan 1300 overwinningen hebben behaald in hun carrières.