Kansas State overleeft en wint Sunflower Showdown

Kansas State v Kansas

Het was een hectische avond in Manhattan, Kansas waar de twee eeuwige rivalen van de staat Kansas het tegen elkaar op namen in de Sunflower Showdown. Maar waar de Kansas Jayhawks [7] van Andrew Wiggins en Joel Embiid vooraf de favoriet waren, waren het de Wildcats van Kansas State die pas voor de derde keer in 26 thuiswedstrijden tegen de Jayhawks als winnaar van het veld af stapten. Na verlenging wonnen de Wildcats met 85-82.

De meeste ogen waren zoals gewoonlijk gericht op de twee super-prospects van Kansas: Andrew Wiggins en Joel Embiid. Beiden hadden het echter niet makkelijk tegen het fysieke Kansas State. Embiid kampte daarnaast met rug- en knieproblemen waardoor hij na achttien minuten al de wedstrijd verliet terwijl Wiggins vooral in de eerste helft onzichtbaar was.

Het was een freshman aan de kant van de thuisploeg die wel geweldige dingen liet zien. Marcus Foster, de 18-jarige guard van de Wildcats, scoorde afgelopen weekend ook al 34 punten in een overwinning op de Texas Longhorns en dus waren de Jayhawks gewaarschuwd. Vooral in de eerste helft had Kansas echter geen antwoord op het aanvallende spel van Foster. Met name Wiggins kon weinig terug doen en scoorde slechts vijf punten uit vrije worpen terwijl hij zelf moeite had om Foster (20 punten) af te stoppen.

In de tweede helft leek de voorsprong die Kansas State had opgebouwd niet in gevaar te komen. Wiggins (zestien punten) begon zich echter meer te laten zien en na een paar slordigheden in de slotfase vond Kansas zich plotseling terug in de wedstrijd en wisten ze verlenging af te dwingen.

In de verlenging was het gemis van Embiid te voelen want de defense van Kansas kon simpelweg niks doen tegen de aanvalsdrang van Kansas State. Met name Marcus Foster en center Will Spradling konden hun gang gaan en zodoende vochten de Jayhawks een verloren strijd in de verlenging. Voor slechts de derde keer in 51 onderlinge wedstrijden moes Kansas haar meerdere erkennen in de eeuwige aartsrivaal Kansas State.

Kansas State stijgt naar de vierde plek in de Big 12 terwijl Kansas ondanks het tweede conference verlies van het seizoen nog steeds soeverein aan kop gaat. Kansas-coach Bill Self maakte na de wedstrijd bekend dat center Joel Embiid weleens aan de kant zou kunnen blijven voor de volgende wedstrijd vanwege diens lichte blessures. Gelukkig voor de Jayhawks is de eerstvolgende wedstrijd in eigen huis tegen het uiterst zwakke TCU dat nog zonder Big 12 overwinningen zit.

Overigens was Kansas niet de enige topploeg uit de Big 12 die verloor. Iowa State [11] werd in Morgantown vernederd door de West Virginia Mountaineers die maar liefst 102 punten scoorden en met 102-77 wonnen. Daardoor staat West Virginia nu vijfde in de Big 12 en staan ze boven Iowa State. Het toont aan dat de Big 12 dit jaar in de breedte ontzettend sterk is en dat het weleens een heel leuk conference toernooi kan gaan worden op deze manier.