College Basketball Kijktips: week 1

Door

Grand Canyon v Kentucky

Deze week is het weer begonnen: College Basketball! Wekelijks benoemen we op Sport Amerika de mooiste affiches tot aan the Big Dance in maart. De kijktips van week 1 zijn:

#22 SMU vs. #13 Gonzaga
#25 Utah vs. #16 San Diego State
#18 Michigan State vs. #4 Duke
#5 Kansas vs. #1 Kentucky
#23 Syracuse vs California

Maandag 17/11 8u00: #22 SMU Mustangs vs. #13 Gonzaga Bulldogs

De Southern Methodist Mustangs (1-0) van coach Larry Brown zullen het hele seizoen spelen met de gedachte: “Wat als Emmanuel Mudiay erbij was en niet in China zat?” Mudiay verkoos echter geld boven college, om zijn familie te ondersteunen. Geen nood, de Mustangs zullen er dit seizoen waarschijnlijk wel bij zijn tijdens March Madness. Yanick Moreira liet tijdens het WK in Spanje zien dat hij echt wel kan ballen, zowel Nick als Ben Moore bleven, en Cannen Cunningham en Reed Frazier zijn er ook terug bij.

Maar pas op voor de Bulldogs (1-0). Die kunnen dit seizoen wel eens de verrassing worden. Kevin Pangos en Gary Bell lieten vorig jaar al mooie dingen zien en zijn alweer een jaartje ouder. Tel daarbij Domantas Sabonis (jawel, zoon van legende Arvydas), transfers Kyle Wiltjer en Byron Wesley, en je hebt een uitstekend team met een heleboel mogelijkheden.

Dinsdag 18/11 22u00: #25 Utah Utes vs. #16 San Diego State Aztecs (live op ESPN)
Wellicht te vroeg om van een make or break wedstrijd te spreken zo vroeg in het seizoen. Toch zal het zo voelen voor de Aztecs (1-0). Op papier is Utah de sterkste tegenstander dit jaar. ESPN heeft ze als #25 in hun college ranking en gezien de zwakke Mountain West divisie, waar de Aztecs in spelen, kunnen ze zich geen verlies veroorloven.

De Utes (1-0) kwamen vorig seizoen al goed opzetten en hebben een sterk trio in huis met Brandon Taylor, Jakob Poeltl en Jordan Loveridge. Maar normaal gezien zullen de uitstekende verdediging en Winston Shepard zorgen voor een zege van de Aztecs.

Dinsdag 18/11 01u00: #18 Michigan State Spartans vs. #2 Duke Blue Devils (live op Sport1)
De Blue Devils (2-0) zijn het seizoen uitstekend gestart met twee monsterzeges op kleine ploegen. Presbetarian werd met 113-44 geveegd en Fairfield kreeg ook een pak slaag van de ploeg van Coach K. De eindstand was daar 109-59 . Freshmen Jahlil Okafor en Justise Winslow speelden een hoofdrol in beide wedstrijden. De Spartans (1-0) hadden het aanzienlijk moeilijker tegen Navy. Iets wat niet verwacht werd in East Lansing. Senior Travis Trice nam de ploeg op sleeptouw en scoorde 25 punten.

Daar ligt meteen de sleutel voor Duke om de wedstrijd te winnen. Als ze Trice kunnen neutraliseren, kan het wel eens een hele eenzijdige wedstrijd worden. Vooral als Okafor zijn field goals tegen het onwaarschijnlijk hoge percentage van 85% blijft raak schieten. Coach Tom Izzo zal zich echter niet zo gemakkelijk gewonnen geven en de Spartans zullen hun gemotiveerd zijn door hun lage ranking. Dat de wedstrijd op neutraal terrein gespeeld wordt (Indianapolis), kan ook wel eens in het voordeel van de Spartans zijn.

Deze wedstrijd is live te zien op Sport1.

Dinsdag 18/11 03u00: #1 Kentucky Wildcats vs. #5 Kansas Jayhawks (live op Sport1)
De game van week, en wat voor éénn! De ultieme favoriet voor de NCAA titel tegen één van de verwachte uitdagers. Check morgen Sport Amerika voor een diepgaande vooruitblik.

De Wildcats (2-0) hadden het moeilijk tegen Buffalo. Growing pains zullen we het maar noemen. Kentucky maakte een zwakke eerste helft echter goed met een uitstekende tweede helft. John Calipari weet hoe hij zijn troepen moet motiveren. De Jayhawks (1-0) speelden hun eerste wedstrijd tegen de Gauchos uit Santa Barbara. De meest opvallende speler was freshman Devonte Graham. Van de bank spelend, net als Cliff Alexander, scoorde hij veertien punten en nam de Jayhawks op sleeptouw.

De verwachting is dat de Wildcats dit klusje gaan klaren en gelijk een statement willen maken naar de rest van topploegen. Pas op Jayhawks! Deze wedstrijd is live te zien op Sport1 met commentaar van SportAmerika’s Frank Wielaard.

Hampton v Syracuse

Donderdag 20/11 03u00: #23 Syracuse Orange vs California Golden Bears (live op ESPN2)
Rakeem Christmas is de grote man tegenwoordig bij Syracuse (2-0), getuige gemiddeld achttien punten en bijna dertien rebounds in zijn eerste twee wedstrijden voor de Orange. Van hem zal veel afhangen dit jaar gezien het vertrek van Tyler Ennis, C.J. Fair én Jerami Grant. Met schutters Trevor Cooney, en freshmen Chris McCullogh en Kaleb Joseph tussen de lijnen beschikt coach Jim Boeheim alsnog over een degelijk team dat wedstrijden zal winnen.

De Golden Bears (2-0) zijn het jaar goed begonnen, met twee uitstekende zeges in zowel aanvallend als verdedigend opzicht. De sterk reboundende junior Tyrone Wallace is de leider van California en zal voor de nodige hoofdbrekens zorgen bij Syracuse. Maar kijk ook uit voor Jordan Mathews, Jabari Bird en schutter Dwight Tarwater.

De wedstrijd wordt gespeeld in Madison Square Garden.

Foto’s: Getty Images

1 Reactie
  1. Ik geloof meer in Kansas dan in Kentucky. Laat maar komen die Wildcats.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen