Vier conclusies na de eerste maand CBB

Door

Vorige maand begon het college basketbal-seizoen met de Champions Classic. Sindsdien is er al veel gebeurt. In dit artikel vatten we de meest opvallende momenten en de grootste teleurstellingen samen na de eerste maand college basketbal.


DUKE – GONZAGA


Zonder enige twijfel de beste wedstrijd dit seizoen tot nu toe. Gonzaga en Duke waren op het moment dat ze elkaar tegenkwamen nog ongeslagen en behoorden tot de vijf beste teams in het college basketbal. In de finale van de Maui Invitational ontmoetten ze elkaar voor het eerst. Vooraf werd een spetterende show verwacht waarin vier van de vijf beste spelers van de komende draft meededen: Zion Williamson, Cam Reddish, RJ Barrett, en Rui Hachimura.

Zo’n spektakelstuk werd het ook. De kans dat dit duel dit seizoen overtroffen gaat worden, lijkt vrij klein. Cam Reddish scoorde 10 punten (2-4 van de driepuntlijn), Zion Williamson kwam tot 22 punten en 10 rebounds (4 blocks) en RJ Barrett was vooral in de slotfase belangrijk voor Duke met 23 punten en zeven rebounds. Toch was het Rui Hachimura die de show stal. De power forward scoorde 20 punten en voegde daar zeven rebounds en vijf assists aan toe. Dankzij een paar verdedigende acties van Hachimura wist Gonzaga het duel over de streep te trekken: 87-89. Het bewijs was geleverd: Duke is daadwerkelijk te verslaan.


UPSET GALORE


Het is tot nu toe ook het seizoen van de onverklaarbare upsets. De grootste upset tot nu toe? Villanova – Furman. De Wildcats zijn afgelopen zomer een paar belangrijke spelers van hun championship-team kwijtgeraakt aan de NBA. Mikal Bridges (Suns), Donte DiVincenzo (Bucks), Omari Spellman (Hawks) en Jalen Brunson (Mavericks) spelen nu bijna dagelijks in de profcompetitie. Daardoor moeten ervaren spelers als Collin Gillespie, Eric Paschall en Phil Booth de kar gaan trekken bij de Wildcats.

Ondanks dat het steeds beter en beter begint te lopen, is het nog steeds te merken dat die vier spelers niet meer aanwezig zijn. Furman, één van de grote verrassingen van dit seizoen, wist twee dagen nadat Michigan de Wildcats al had ingemaakt (46-73) Villanova in eigen huis te verrassen door met 68-76 in overtime meer dan terecht te winnen. Overigens was ook Pennsylvania vorige week al succesvol tegen de Wildcats (75-78), dus ‘Nova is duidelijk nog op zoek naar de vorm.

WEST VIRGINIA

Villanova is niet de enige ploeg die het dit seizoen lastig heeft en een paar upsets heeft moeten verwerken. West Virginia zag afgelopen zomer misschien wel zijn beste en meest ervaren speler, PG Jevon Carter, vertrekken. Dit verlies is bij de Mountaineers duidelijk nog niet helemaal verwerkt. Ondanks dat er veel ervaring in het team rondloopt, is het al een paar keer fout gegaan. Western Kentucky (57-63) en Rhode Island (70-83) wisten West Virginia te verrassen. Ook de Mountaineers zijn nog niet in goede doen.

Andere universiteiten met twee verrassende nederlagen: South Carolina (vs Stony Brook en Wofford), Alabama (vs Northeastern en Georgia State), Butler (vs Dayton en Saint Louis), Texas (vs Radford en VCU) en Miami (vs Yale en Penn).

ANDERE UPSETS

Baylor (vs Texas Southern), Texas A&M (vs UC Irvine), Oklahoma State (vs Charlotte), Boston College (vs IUPUI), Notre Dame (vs Radford), Wichita State (vs Davidson), Oregon (vs Texas Southern), Georgetown (vs Marymount), Seton Hall (vs Saint Louis), Temple (vs Commenwelth), Mississippi State (vs Arizona State), Colorado (vs San Diego), TCU (vs Lipscomb), Penn State (vs Bardley), Utah (vs Hawaii), Vanderbilt (vs Kent State), Tulsa (vs Sout Illinois), USF (vs Citadel), Memphis (vs Charleston), LSU (vs Oklahoma State), Virginia Tech (vs Penn State), Kansas State (vs Marquette), Pittsburgh (vs Niagara), Providence (vs UMASS) Kansas State (vs Tulsa), UCLA (vs Belmont) Syracuse (vs Old Dominion).


FURMAN


De grote verrassing in de huidige top-25 is #23 Furman. Furman is dit seizoen 12-0 gestart en heeft de afgelopen maand al een paar grote universiteiten verschalkt. Onder meer Loyola (60-58) werd verslagen, maar de grote verrassing was natuurlijk het duel dat hierboven ook al besproken is. In overtime versloeg Furman de regerend kampioen Villanova in eigen huis met 76-68. Matt Rafferty en Jordan Lyons nemen Furman zo af ten toe bij de hand dit seizoen, maar het is toch vooral een teamprestatie. De selectie bestaat namelijk maar uit hooguit zes NCAA-waardige spelers, wat het allemaal nog wat knapper maakt.

Voordat conference play begint in januari staat er nog een grote uitdaging op het programma. LSU is op 22 december de tegenstander. Dat zal de laatste kans zijn voor Furman om zich te laten zien tegen een sterke en grote universiteit.


ZOEKENDE UNIVERSITEITEN


Naast de twee eerder genoemde universiteiten (West Virginia & Villanova) zijn er nog een paar teams die het moeilijke hebben tot nu toe.  Xavier bevindt zich een beetje in dezelfde situatie als Villanova. Onder meer Trevon Bluiett en JP Macura vertrokken afgelopen zomer. Een onervaren ploeg met als leider Paul Scruggs bleef over. Dat is tot nu toe ook wel te merken aan de resultaten. Met een 7-4 record verloopt het seizoen tot nu toe met pieken en dalen. Tussen 14 en 20 november werd er drie keer op rij verloren. Wisconsin, Auburn en San Diego State bleken allemaal te sterk te zijn. Ondanks dat Xavier goed meedeed en het geen schande is om te verliezen van deze universiteiten, tellen ze wel mee richting March Madness. Twee weken geleden wist ook Cincinnati de Musketeers te verslaan (47-62). Veel werk aan de winkel dus voor Xavier.

Ook Penn State en Miami zijn nog op zoek naar hun vorm. Penn State is tot nu toe 5-5 gegaan met een team dat vergeleken met vorig seizoen nagenoeg intact is gebleven. Er zijn onder meer al twee nederlagen geleden in de BIG TEN (Maryland en Indiana). Verder wisten DePaul, Bradley en NC State ook de Nittany Lions te verslaan. Miami zag natuurlijk wel aardig wat spelers vertrekken (Lonnie Walker IV onder meer), maar ook de Hurricanes presteren minder dan verwacht. Met een 5-4 record doet Miami het niet veel beter dan Penn State. Na een goede start (5-0) ging het helemaal fout. Tussen 26 november en 5 december werd er vier keer op rij verloren. Seton Hall, Rutgers, Yale en Pennsylvania bleken allemaal te sterk te zijn.

Coverfoto: Darryl Oumi/Getty Images

Ook leuk om te lezen