De NCAA heeft twee jaar geleden een nieuwe TV-deal met CBS/Turner getekend. De nieuwe contractverlenging heeft een waarde van 8.8 miljard dollar, zo’n zeven miljard euro. Met deze deal heeft CBS/Turner de rechten van March Madness tot 2032 in handen. Beide bedrijven hadden in 2010 al een deal van 14 jaar voor 10.8 miljard dollar (8.8 miljard euro) getekend en hebben deze dus verlengd met acht jaar. Het totale contract bestaat nu uit 22 jaar en in totaal 19.6 miljard dollar (bijna 16 miljard euro). Dit komt neer op zo’n 900 miljoen dollar (730 miljoen euro) per contractjaar.
Het nieuws komt tegelijkertijd met het schandaal dat meerdere coaches zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het zwart uitbetalen van spelers. Meer hierover is hier te lezen op de website van SportsIllustrated.
ONBETAALDE SPELERS
Wat aan de tv-deal opvallend is, is dat de NCAA bijna 1 miljard dollar per jaar verdient aan March Madness, terwijl de spelers die op dat toernooi uitkomen niet betaald krijgen door hun universiteiten. Deze jonge basketbalspelers verdienen geen cent aan die drie weken waarin het hele seizoen beslist wordt.
Überhaupt verdienen de spelers er niets aan (Al toont een recent FBI-onderzoek dat er onder de tafel misschien toch wel heel veel wordt neergelegd). Als reden noemt de NCAA het feit dat het geld direct naar de universiteiten en de conference gaat. Dit zou dan weer geherinvesteerd moeten worden in beter onderwijs en betere accommodaties. In de praktijk blijkt de 90% die de NCAA noemt maar 60% te zijn. En zelfs die 60% is zeer twijfelachtig te noemen.
Elk jaar verdiend de NCAA dus zo’n beetje 1 miljard dollar (zo’n 750 miljoen euro) alleen al aan March Madness. Alle andere inkomsten zijn hier nog niet eens bijberekend. Volgens de NCAA zou 90% naar de ondersteuning en ontwikkeling van studenten gaan. Als je er wat dieper op in gaat blijkt dit absoluut niet waar te zijn.
90% BLIJKT VEEL MINDER
Van al het geld dat de universiteiten en de conferences volgens de NCAA direct krijgen (90%), zijn veel onderdelen subsidies met bepaalde randvoorwaarden. Hierbij hoort een prestatiesubsidie en bijvoorbeeld subsidies gebaseerd op het aantal aangeboden sportscholen en subsidies op basis van het aantal beurzen die een universiteit kan aanbieden. Ook de zogenaamde conference grants horen hierbij. Dit zijn subsidies die de conferences krijgen van de NCAA.
Het is moeilijk te begrijpen waarom deze financiële bijdrages de spelers direct zou helpen en ondersteunen. Als je deze bijdrages van die 90% zou halen, hou je nog 60% over dat direct naar universiteiten en conferences gaat. Het geld van universiteiten gaat vervolgens meestal na accommodaties en contracten van trainers en hun staf (want die worden wel betaald). Ook het scouten naar spelers en trainers kost al heel wat geld. Ook blijken deze scholen niet zo efficiënt met hun geld om te gaan op het gebied van trainers, hun staf en de scouting hiernaar. Dit moet dan vervolgens weer hersteld worden door nog meer geld uit te geven. Dit geld gaat dus niet direct naar de ontwikkeling van de spelers, waardoor dus van die 60% ook nog maar een klein beetje overblijft voor dingen die de studenten/spelers echt merken.
De bewering van de NCAA dat al het geld naar de ontwikkeling van spelers gaat, klopt dus niet. Ook het geld dat naar de conferences gaat, blijkt niet direct geïnvesteerd in de ontwikkeling van de studenten/spelers te gaan. Die geven het vooral uit aan de handhaving van de conference, het trainer en opleiden van scheidsrechters en andere dingen. Ook dit gaat dus niet direct naar de studenten/spelers.
STUDENT ASSISTANCE FUND
Het enige positieve dat genoemd kan worden is het Student Assistance Fund, dat voor 53 miljoen dollar (43 miljoen euro) bestaat uit hulp voor spelers. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan kleren, reizen of onverwachte gebeurtenissen zoals privé omstandigheden of ziekenhuisbezoeken. Deze 53 miljoen dollar komt rechtstreeks uit de TV-deal met CBS/Turner.
Dit is allemaal leuk en aardig, maar de meeste spelers weten niet eens dat dit bestaat of het geld gaat niet naar de juiste plek. Daarom maken veel studenten/spelers hier dus ook geen gebruik van en is het bijna weggegooid geld. Het idee is dus prima, maar de uitvoering kan nog veel beter. Al met al is het duidelijk dat het statement van de NCAA dat al het geld uit de TV-deal naar de ontwikkeling van studenten gaat onwaar is. De daadwerkelijke 60% die naar de universiteiten en conferences gaat, wordt zelfs niet eens uitgegeven aan de ontwikkeling van deze spelers.
(Cover/Top Photo: Greg Nelson /Sports Illustrated/Getty Images)
Waar kan ik unc-duke kijken vanavond?
Comments are closed.