NCAA Tournament Update – Favorieten blijven overeind

Door

33454950266_29a428bf9a_o

Het NCAA Tournament is onderweg, maar wat betreft upsets viel het in de eerste ronde nog best tegen. Geen enkele favoriet verloor in de eerste ronde, en elke ploeg van een #1 seed tot een #4 seed kwam door tot de tweede ronde.

Alle favorieten door
Van alle ploegen die als eerste, tweede, derde of vierde geplaatst zijn hadden het er een paar wel lastig. Zo won #4 West Virginia met slechts zes punten verschil van #13 Bucknell, won #3 Florida State met een even groot verschil van buurman #14 Florida Gulf Coast, en #2 Kentucky wist net niet met dubbele cijfers te winnen van #15 Northern Kentucky.

Maar met uitzondering daarvan wonnen ze allemaal met dubbele cijfers, en zo bleven de grote upsets vooralsnog uit.

#12 Middle Tennessee zorgt voor kleine upset
Wel was er de jaarlijkse #12-#5 upset. Alhoewel, upset…de Middle Tennessee Blue Raiders versloegen vorig jaar als #15 seed het hooggeplaatste #2 Michigan State. Dit seizoen domineerden ze hun kleinere Conference USA, en werden als #12 seed tegenover #5 Minnesota gezet.

Het feit dat de Blue Raiders bij voorbaat echter al de favoriet waren bij de wedkantoren, geeft aan dat het verschil tussen beide ploegen volgens de bookmakers nihil was, en dat het NCAA comité misschien dit team wel veels te laag heeft gerangschikt. Desalniettemin is #12 Middle Tennessee nu door als laagste seed in het toernooi, dus officieus moeten zij dé cinderella van het toernooi worden.

Zaterdag op zondagnacht wacht de ploeg nu #4 Butler, en volgens de bookmakers zijn ze maar een kleine underdog. Met verzorgd basketbal, en defensieve intensiteit gecombineerd met de ervaring van spelers als Reggie Upshaw (19 punten vs. #5 Minnesota) en Giddy Potts (15 punten vs. #5 Minnesota) wilt de ploeg ditmaal doorstoten tot de Sweet Sixteen.

#8 Northwestern behaalt eerste overwinning ooit na blunder #9 Vanderbilt
Voor Vanderbilt voltrok zich donderdagavond een klein drama. In een super spannende wedstrijd tegen debutant #8 Northwestern greep de ploeg in de absolute slotfase de voorsprong. Matthew Fisher-Davis van #9 Vanderbilt was echter in de veronderstelling dat zijn ploeg nog één punt achter stond met veertien seconden te gaan.

Het gevolg: Northwestern-guard Bryant McIntosh maakte de daaropvolgende vrije worpen en bezorgde de Wildcats zodoende de overwinning in extremis. Zaterdagavond om 22:15 mogen de Wildcats het op gaan nemen tegen het als eerste geplaatste Gonzaga.

Underdogs winnen #6-#11 matchups

Wel waren er nog wat kleine upsets rond de wedstrijden tussen de #6 en #11 seeds. Zo verslikte #6 Maryland van Melo Trimble zich in het op het eerste oog gehavende #11 Xavier (76-65), terwijl ook #6 SMU, dat volgens veel experts een ‘dark horse’ was voor de latere rondes, niet wist te winnen. In hun geval was #11 USC, dat een wedstrijd in de voorronde nodig had om het toernooi in te komen, te sterk met één punt verschil (66-65).

De derde #11 seed die doorging was Rhode Island. Tegen een aanvallend beperkt #6 Creighton gebruikten de Rams van #11 Rhode Island een combinatie van intense defensie en een verzorgde aanval om redelijk eenvoudig door te stoten naar de tweede ronde (84-72). De enige #6 die overigens wel wist te winnen was Cincinnati, dat met 75-61 won van #11 Kansas State.

#10 Wichita State is wederom van de partij
De laatste ‘double digit seed’ die doorging was #10 Wichita State, iets wat ondanks hun naam (Shockers) alles behalve een schok was. Tegen het stugge #7 Dayton wisten ze in de slotfase dankzij een sterk defensief staaltje basketbal de overwinning binnen te slepen voor hun zestiende overwinning op rij. Dankzij de 64-58 overwinning mogen ze nu voor een echte schok gaan zorgen door het zondagavond om 19:40 (kijktip bij deze!) op te gaan nemen tegen #2 Kentucky.

Speelschema 2e ronde (zaterdag op zondag)

EAST BRACKET
19:40 #8 Wisconsin Badgers – #1 Villanova Wildcats
01:40 #5 Virginia Cavaliers – #4 Florida Gators

WEST BRACKET
17:10 #5 Notre Dame Fighting Irish – #4 West Virginia Mountaineers
22:15 #8 Northwestern Wildcats – #1 Gonzaga Bulldogs
23:10 #11 Xavier Musketeers – #3 Florida State Seminoles
00:45 #7 Saint Mary’s Gaels – #2 Arizona Wildcats

SOUTH BRACKET
00:10 #12 Middle Tennessee Blue Raiders – #4 Butler Bulldogs

MIDWEST BRACKET
02:40 #5 Iowa State Cyclones – #4 Purdue Boilermakers

Ook leuk om te lezen