NFL Season in Review – #8 Houston Texans

Door

Tijdens het afgelopen offseason investeerden de Houston Texans flink in Brock Osweiler. Het doel: eindelijk een franchise quarterback binnenhalen om zodoende een kans te maken op de Super Bowl die in het eigen Houston werd gespeeld. Maar ondanks dat de Texans officieus tot de best acht teams in de NFL behoorde, maakten ze nooit echt kans op de Super Bowl.

TEXANS SEASON REVIEW

Wat ging er goed?
Alles wat goed ging, valt eigenlijk te herleiden tot de defensie. Deze was van voren tot achteren ijzersterk, en ondanks de afwezigheid van J.J. Watt, behoorde deze statistisch tot de allerbeste in de NFL. Met Jadeveon Clowney, Whitney Mercilus, Bernardrick McKinney, A.J. Bouye en alle andere verdedigers beschikte het team eigenlijk in elke linie over een bepalende speler.

Wat ging er fout?
Hier kunnen we het eigenlijk exclusief over de offense hebben. Brock Osweiler bleek een ware bust, Tom Savage was geen sensationele oplossing, en het gevolg was dat de hele offense nooit op gang kwam. Want hoewel de running game niet belabberd was, kom je zonder passing game nergens in de NFL. Zelfs niet wanneer je over de beste defensie van de NFL beschikt.

MVP
In 2014 werd hij nog als allereerste gekozen in de NFL Draft, maar vooralsnog kon Jadeveon Clowney deze draftstatus nog niet echt waarmaken. Vooral vanwege blessures stond hij voortdurend in de gigantische schaduw van J.J. Watt, maar dit jaar kwam hij juist tot bloei toen diezelfde Watt afwezig was. Clowney blonk uit in alle facetten, en was voortdurend de defensieve spelmaker die de Texans hadden verwacht toen zij hem kozen met de eerste keuze in 2014.

Rookie of the Year
Het was een seizoen van vallen en opstaan voor Will Fuller, maar dat er potentie in zit bleek uit zijn daverende start. Met zijn snelheid blies hij menig defensive back voorbij, maar uiteindelijk kwamen zijn zwaktes toch vaker naar boven, want waar hij in college al menig bal liet vallen, was dit ook in de NFL het geval. Desalniettemin kan hij de komende jaren, wanneer hij zich ontwikkeld, zeker een gevaarlijke wapen voor de offense blijven.

Verrassing van het jaar
Cornerbacks hadden de Texans in principe genoeg met Kareem Jackson, Jonathan Joseph en de veelbelovende Kevin Johnson. Niemand had daarom verwacht dat A.J. Bouye, die in 2014 als undrafted rookie het team haalde, niet alleen de shutdown corner zou worden, maar ook nog eens één van de beste in de NFL namens één van de beste defensies in de NFL. Het leverde Bouye uiteindelijk een dik contract op bij concurrent Jacksonville, die beslist één van de verrassingen van 2016 was.

Teleurstelling van het jaar
In de zomer besloten de Texans volledig voor Brock Osweiler te gaan, met als idee dat hij dé quarterback van de toekomst zou worden. Maar al snel kregen de Texans spijt, en aan het einde van het seizoen hadden de fans meer dan genoeg van hem gezien. Onder een fluitconcert van jewelste werd hij op de bank gezet voor Tom Savage, en na één jaar is hij nu al de deur gewezen. En daarmee is Osweiler misschien wel één van de grootste free agency busts aller tijden.

Offseason takenlijst
De defensie staat, en ondanks het vertrek van A.J. Bouye, zullen ze in 2017 wederom de kracht van het team vormen. Het grootste vraagteken is echter wie nu de quarterback wordt. Wordt het Tony Romo? Jay Cutler? Of een rookie? Want zonder quarterback kan het team weliswaar de AFC South winnen, maar een kans op de prijzen zal het nooit maken. Wanneer het echter een capabele quarterback gaat krijgen, dan moet de rest van de AFC uitkijken.

Ook leuk om te lezen