College Basketball MVP: Harrell is een beest, Belg laat zich gelden

Door

Cleveland State v Louisville

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Frank Kaminsky, Montrezl Harrell, Jahlil Okafor, Stanley Johnson, de Harrison Twins en Georges Niang. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 3: Harrell is een beest, Belg laat zich gelden.

Lees hier de editie van vorige week: Okafor en Pangos gaan los, Nederlander toont zich.

College MVP: Montrezl Harrell (Louisville)

De #4 Cardinals zijn opgeschoven naar de vierde plek in de college rankings. Dat hebben ze te danken aan een dominerend spelende Montrezl Harrell. De junior forward leidt zijn team in scoring met gemiddeld zestien punten, en rebounding met ruim negen boards per wedstrijd. Harrell maakt daarmee de grote verwachtingen waar. Hij tekende afgelopen week voor vier opeenvolgende double doubles, waaronder eentje tegen #12 Ohio State. Met een Harrell op topniveau, zijn de Cardinals een kandidaat voor de Final Four. Bovendien maakt hij stappen om zijn vrije worpen tegen een beter percentage te raken (60% vs. 46% vorig seizoen).

Sterrenwacht: Kentucky stoomt door, Paige en UNC zwoegen

De #1 Kentucky Wildcats werden unaniem bovenaan de college rankings gestemd. De mannen van John Calipari brengt nog steeds negen spelers minstens achttien minuten het veld op in zijn ‘platoon’ systeem en dat blijkt nog steeds te werken. De Wildcats hadden het niet makkelijk, maar pakten toch een indrukwekkende 63-51 zege tegen #8 Texas. Kentucky staat in de top 55 in de acht belangrijkste gemiddelde statistieken: punten, rebounds, assists, FG%, toegestane punten, rebounds, blocks én steals. Geen enkel team domineert zoals de Wildcats en toch lijkt het alsof dit team nog steeds zijn beste niveau niet gehaald heeft, liet ook Calipari weten. Dat is eng.

Bij #2 Duke profiteren ze van de exploten van freshman Jahlil Okafor, maar er loopt bij de Blue Devils nog een andere topper rond. Tyus Jones was afgelopen week fenomenaal. Hij tekende voor zestien punten en tien assists tegen de Army Black Knights, maar vooral: 22 punten, zes rebounds en vier assists in de knappe uitzege bij de #5 Wisconsin Badgers. Jones tekent tot nu toe voor zes assists, bijna twee steals en amper één balverlies. Sterk voor een point guard!

Minder sterk was de prestatie van de #11 Wichita State Shockers. Die verloren voor het eerst in 35 reguliere wedstrijden, toen de #13 Utah Utes met 69-68 te sterk bleken. Nadien zorgde Ron Baker er wel voor dat de Shockers de draad weer oppakten met een makkelijke zege tegen Saint Louis. Marcus Paige en de #21 UNC Tar Heels maken een moeilijk seizoensbegin door. Na het verlies tegen Butler werd deze week verloren van de Iowa Hawkeyes. Vooral defensief zit het niet echt goed en Paige schiet maar 35,5%. Dat moet véél beter!

Verrassing van de week: Manu Lecomte (Miami)

Vorige week was de verrassing van de week Nederlander Joey van Zegeren, deze week is die eer weggelegd voor een Belg: Manu Lecomte. De #20 Miami Hurricanes doen het dit seizoen uitstekend en de sophomore guard is daar één reden van. Lecomte laat voorlopig ongelooflijke schotpercentages optekenen: 55,3% in totaal en 51,1% vanaf de driepuntlijn. De 19-jarige Brusselaar scoort gemiddeld twaalf punten, goed voor nummer drie bij de ‘Canes.

Ook de #17 Washington Huskies zijn geweldig gestart aan het college seizoen. Onder leiding van sophomore Nigel Williams-Goss zijn de Huskies nog ongeslagen en pakten ze een indrukwekkende defensieve zege (49-36) tegen de #18 San Diego State Aztecs. Williams-Goss lost alle verwachtingen in met gemiddeld vijftien punten, zes rebounds en zeven assists. Jerian Grant leidt dan weer zijn #25 Notre Dame Fighting Irish naar een verrassende 25e plek in de college ranking. Grant was goed voor 27 punten en zes assists in een zege tegen de Michigan State Spartans.

Dé uitslag van de week was echter de zege van de NJIT Highlanders tegen de Michigan Wolverines. Het werd geheel onverwacht 72-70.

http://youtu.be/I2QSNPNh3JE

Statline van de week: Willie Cauley-Stein 21-12-5-3 vs. Texas

We hadden het al over de knappe zege van de #1 Kentucky Wildcats tegen de #8 Texas Longhorns. Die overwinning hadden de Wildcats vooral te danken aan Wiilie Cauley-Stein. De junior center liet zich namelijk van zijn beste kant zien en domineerde op nagenoeg alle vlakken. Wat dacht je van een career-high 21 punten, twaalf rebounds, vijf steals en drie blocks? En hij maakte negen op twaalf vrije worpen. Van een topprestatie gesproken!

Een eervolle vermelding is absoluut weggelegd voor Bryce Dejean-Jones. De senior guard van de #14 Iowa State Cyclones liet twee geweldige wedstrijden noteren. Eentje met twaalf punten, tien rebounds, acht assists en vier steals. En eentje met 27 punten en zes rebounds, waarbij BD-J perfect was vanuit het veld (8/8) en vanaf de driepuntlijn (4/4). Hij miste enkel één van zijn acht vrije worpen. Nog een eervolle vermelding is er voor Tyrone Wallace. De junior guard van de California Golden Bears was eerst goed voor 22 punten, vijftien rebounds en vijf assists tegen Montana. Enkele dagen later schitterde Wallace met 29 punten, acht rebounds en vier assists tegen Nevada.

Het hoogtepunt van de week is eigenlijk niet echt een hoogtepunt. Tijdens de wedstrijd tussen de Virginia Tech Hokies (team van Joey van Zegeren) en de Penn State Nitanny Lions maakte Penn State guard Shep Garner twee punten na een gemiste vrije worp. Niemand bij de Hokies had door dat, door deze misser, er geen tweede vrije worp mocht komen. Garner maakte zo de gemakkelijkste basket uit zijn loopbaan.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen