Top 10 NBA Free Agents

Door

Miami Heat v New York Knicks

Vandaag is ‘the offseason’ in de NBA begonnen. Met meer dan 150 spelers die per 1 juli officieel contractloos zijn geworden, is het te verwachten dat het een drukke zomer gaat worden. SportAmerika heeft een top 10 gemaakt met de best beschikbare spelers.

1: LeBron James
De meest besproken persoon in de wereld afgelopen week was, na Luis Suárez, LeBron James. Het lichten van zijn zogenaamde ‘Early Termination Option’, maakte hem een ‘unrestricted free agent’, en dat is wereldnieuws. Volgens de geruchten zullen verschillende teams de komende maanden hengelen naar de verdiensten van de beste basketballer van de wereld. Of het zin heeft, is nog maar de vraag. Met het draften van James’ lievelingetje Shabazz Napier, en het feit dat Dwyane Wade en Chris Bosh het voorbeeld van ‘the King’ volgden (waardoor er meer financiële mogelijkheden gecreëerd werden om versterkingen te halen), lijkt het er sterk op dat James komend seizoen gewoon weer in de American Airlines Arena te bewonderen is.

2. Carmelo Anthony
Carmelo Anthony was het verliezen in New York zat, en liet nieuwbakken team president Phil jackson enkele weken geleden weten, zijn ‘Early Termination Option te lichten waardoor hij vrij is om te gaan en staan waar hij wil. Hoewel Anthony zich afgelopen seizoen voor het eerst in zijn carrière niet wist te kwalificeren voor de play-offs, is het tevens een feit dat Anthony tot zijn grote frustratie nog nooit gespeeld heeft in de Finals. In de komende seizoenen moet daar verandering in komen, waardoor de kans niet heel groot lijkt dat hij bij de Knicks zal blijven. De Bulls worden genoemd als grootste kandidaat om Anthony in te lijven, terwijl op de achtergrond ook de Mavericks, Rockets en Suns ook serieuze kanshebber lijken te zijn.

3. Dirk Nowitzki
Hoewel Dirk Nowitzki officieel een ‘unrestricted free agent’ is, is het ondenkbaar dat Nowitzki Dallas in de komende zomer zal verlaten. Zowel Mavericks-eigenaar Mark Cuban, als de Duitser zelf, hebben al aangegeven hun samenwerking, die inmiddels al zestien seizoenen dateert, willen verlengen en dat ze daarmee verwachten er uit te zullen komen. En terecht! Nowitzki is een Maverick!

4. Kyle Lowry
Kyle Lowry had afgelopen seizoen in Toronto een ‘career-year’, waar hij goed was voor gemiddeld 17,9 punten en 7,4 assists per wedstrijd. Als startende point guard was hij er mede verantwoordelijk dat de Raptors het beste reguliere seizoen kende uit haar clubgeschiedenis. De prijs die de Raptors daarvoor moeten betalen is mogelijk hoog. Lowry is een ‘unrestricted free agent’ en slechts 27 jaar, waardoor hij zeer interessant is voor andere teams, zoals de Heat, Lakers en Rockets. De grootste kanshebber lijkt degene met de grootste portemonnee, aangezien Lowry nog nooit speelde voor een ‘big contract’.

 5. Dwyane Wade
In navolging van teamgenoot LeBron James, verscheurde Wade zijn contract bij de Heat (met restwaarde van meer dan veertig miljoen dollar en twee seizoenen), waardoor hij eveneens ‘unrestricted free agent’ is. Een moedig besluit, want iedereen lijkt het er wel over eens dat het beste van Wade er inmiddels af is. Geen enkel team zal het in zijn hoofd halen om een speler die afgelopen seizoen een kwart van de wedstrijd miste vanwege blessures een gelijkwaardig contract te geven, waardoor het voor de hand liggend is dat ‘Flash’ in Miami blijft, tegen een gereduceerd tarief zodat het team in de breedte versterkt kan worden.

6. Pau Gasol
Zoals bijna iedereen die het afgelopen seizoen Laker was, is Pau Gasol deze zomer ‘unrestricted free agent’. Hoewel je misschien zou verwachten dat de Lakers hun best zullen doen om deze tweevoudig NBA-kampioen opnieuw vast te leggen, lijkt de liefde tussen de Spanjaard en Los Angeles een beetje bekoeld. Volgens sterke geruchten probeerden de Lakers hem vlak voor het verstrijken van de trade-deadline in februari al te verhandelen, waardoor het niet geheel ondenkbaar is dat Gasol komend seizoen elders (in Chicago, New York of Oklahoma City bijvoorbeeld) zal spelen.

7. Chris Bosh
Ook de derde speler van de ‘Big Three’ in Miami besloot vorige week zijn ‘Early Termination Option’ te lichten waardoor hij ‘unrestricted free agent’ werd. Hoewel zijn statistieken sinds zijn komst naar Miami per seizoen verslechterden, en hij tevens niet goed speelde tijdens de Finals, blijft Bosh een interessante speler voor andere teams. Ondanks dat gegeven is zijn verhaal gelijk aan dat van Wade, en zal hij naar verwachting volgend seizoen gewoon weer in Miami spelen.

8. Eric Bledsoe
In tegenstelling tot de eerste zeven spelers van deze top 10, is Eric Bledsoe een ‘restricted free agent’, wat inhoudt dat zijn laatste club (Phoenix Suns) het recht hebben om elk contractaanbod voor Bledsoe kunnen ‘matchen’. Volgens het management van Phoenix zullen ze alles aan doen om guard Bledsoe te behouden. De vraag echter is of dat dit de waarheid is. In de draft van vorige week kozen de Suns Tyler Ennis en Bogdan Bogdanovic (beiden guards), waarmee Bledsoe overbodig lijkt. Of de toekomst van Bledsoe daardoor in Phoenix ligt is nog maar de vraag.

9. Greg Monroe
De jongste speler van deze top 10 is Greg Monroe. Monroe is slechts 24 en is na zijn vierde seizoen in Detroit een ‘restricted free agent’. Getalenteerde centers zijn schaars en daardoor is het te verwachten dat hij op de radar staat van vele teams, zoals Atlanta, Orlando en Portland. Doordat de Pistons de gelegenheid hebben om elk aanbod voor Monroe te kunnen ‘matchen’ is de kans groot dat hij gewoon in Detroit blijft.

10. Chandler Parsons
Dat Chandler Parsons in deze top 10 staat, hebben de Rockets aan zichzelf te danken. De Rockets besloten namelijk een teamoptie op Parsons niet te lichten. Niet doordat ze niet verder willen met Parsons, maar eigenlijk vanwege het tegenovergestelde. Wanneer ze de optie hadden gelicht was Parsons na komend seizoen ‘unrestricted free agent’ geworden. Door het niet lichten van de optie is Parsons deze zomer een ‘restricted free agent’. De intentie van beide partijen is dat het 25-jarig model de komende seizoenen in Houston blijft, al zal het één en ander afhangen van de mogelijkheden om een derde superster binnen te halen.

Andere free agents die de top 10 net niet gehaald hebben zijn: Marcin Gortat, Spencer Hawes, Gordon Hayward, Lance Stephenson en Isaiah Thomas.

Foto: Getty Images

3 Reacties
 1. Ewout Versloot 7 jaar ago

  Ik zou Chris Bosh zeker op plek 3 zetten. Verminderde statistieken zeggen gezien de context weinig. Zelfs LeBron James scoorde in de laatste 4 jaar een lagere PER bij Miami dan in de jaren ervoor bij Cleveland, simpelweg door een lagere USG.

  Voor Bosh geldt hetzelfde, van een nummer 1 optie bij de Raptors naar de nummer 3 bij Miami doet nogal wat voor je stats.

  Daarom zou ik van ‘blijft een interessante speler’ graag ‘is voor veel teams een zeer interessante speler’ willen maken.

 2. Kees de Vogel 7 jaar ago

  Ik zou Bosh juist helemaal niet in mijn top 10 opnemen. Hij doet tegenwoordig niets meer dan drietjes paffen en voegt weinig toe verder. Centeren is hij verleerd zei hij zelf. Daardoor is hij een eendimensionale speler geworden vind ik. Lijkt me sterk dat clubs alles uit de kast halen om hem te halen.

 3. Pau Gasol wordt zo onderschat… Nog steeds enorm degelijke, fundamenteel goede speler die elk team kan doen winnen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen