De winaars en verliezers in NHL Free Agency

Door

Screen Shot 2014-07-02 at 1.16.08 AM

Elk jaar op 1 juli vieren de Canadezen feest. Dan is het namelijk Canada Day, de dag dat het land werd opgericht. Het is ook de start van de NHL Free Agency. De transfervrije NHL-spelers krijgen vanaf die dag weer mooie contracten toegeschoven. Een goed begin van een feestdag, toch?

Free Agency kenmerkt zich over het algemeen door gekte. Clubs proberen op deze manier de laatste puzzelstukjes te vinden om hun club naar de Stanley Cup te loodsen. Andere clubs gebruiken het om spelers aan te trekken om de capfloor te bereiken. De ene club doet verstandig. Sommige…iets minder. Maar wie zijn de winnaars en verliezers van dag 1 van NHL Free Agency?

Swing and a miss

De eerste dagen van Free Agency zijn over het algemeen volstrekte waanzin. En dus ook vol van missers. Hieronder een paar van de meest opmerkelijke.

Deryk Engelland naar Calgary Flames

Brian Burke ( GM van de Flames) is een groot liefhebber van het ouderwetse “meat and potatoes” hockey. Deryk Engelland is daar heel geschikt voor. Dus dit moet een droomhuwelijk zijn dan. Toch? Nu heeft Calgary al meer van zulke spelers. En een beetje skill in je team kan ook geen kwaad. Maar de pijn zit hem in het contract dat is geboden. Dat is $ 2.9 miljoen voor 3 jaar. En dat is dus $ 2.9 miljoen PER jaar. Niet de waarde van het totale contract.

Paul Stastny naar St. Louis Blues

De Blues waren opzichtig op zoek naar een center. Zij werden eerder gelinkt aan Kesler en Spezza. Het werd Paul Stastny. Ook bij Paul Stastny ligt het niet aan de speler. Hij is gewoon een waardevolle toevoeging voor je club. Het ligt aan het contract. Stastny is een prima 2nd line center. Maar met een 4-jarige contract voor $ 7 miljoen per jaar ga je heel wat meer verwachten. Als je weet dat Sidney Crosby $ 8.7 miljoen verdient, is de verhouding tussen prijs en kwaliteit hier wat scheef voor Stastny.

Ryan Miller naar Vancouver Canucks

In Vancouver was net grote schoonmaak gehouden. De goalie-controverse was opgelost door de ruil van Schneider en Luongo. En een slecht karakter ( Kesler) en een slecht contract ( Garrison) van de loonlijst verwijderd.  Wordt de komst van Miller een Luongo 2.0? Ryan Miller lijkt zijn hoogtij dagen achter zich te hebben. Maar ontving wel een 3-jarige contract van $ 18 miljoen inclusief een no-trade clausule. Een dure goalie met een no-trade clausule….leren ze het daar nooit?

Homerun

Het is niet alleen gekte wat heerst. Gelukkig maar. Er vallen ook puzzelstukjes op de plaats. Vooral bij teams die al dicht tegen succes aan zitten. En daardoor spelers kunnen overtuigen om te komen zonder maximale dollars te betalen. De kans om een Stanley Cup te winnen telt soms echt zwaarder dan een nog vollere bankrekening.

Jarome Iginla naar Colorado Avalanche

Het is voor Jarome Iginla driedubbel feest. Naast Free Agency en Canada Day viert hij zijn 36e verjaardag. Jarome Iginla is een van de meest gerespecteerde spelers in de NHL. Sinds zijn vertrek bij Calgary zoekt hij een team die hem naar de Stanley Cup kan brengen. Colorado stikt van het jonge talent. Deze gelauwerde veteraan is een perfecte aanvulling op die groep. En zou ze wel eens naar het beloofde land kunnen brengen.

Mason Raymond naar Calgary Flames

Sommige spelers verdienen wel eens iets goeds. Mason Raymond brak in game 6 van de Stanley Cup finale 2011 zijn rug. Daarna is hij lang op zoek geweest naar zijn kenmerkende snelheid en prachtige wristshot. Vorig jaar leverde een stage in september bij de Maple Leafs hem een “basiscontract” op. Dat tussenjaar levert nu een mooi 3-jarig contract op dag 1 van Free Agency. Wel wat aan de hoge prijs met $ 3.17 miljoen per jaar. Maar dit is vooral leuk voor de local boy Raymond die opgroeide op een boerderij in Alberta.

Thomas Vanek naar Minnesota Wild

Naast Mason Raymond komt er nog een speler op zijn droombestemming. Thomas Vanek was de grootste naam in Free Agency dit jaar. En hij wilde eigenlijk maar naar 1 club. De Minnesota Wild. Zelfs een, naar verluid, beter contract van de New York Islanders kon hem niet op andere gedachten brengen. De Wild zal volgend jaar zomaar eens een gevaarlijke outsider kunnen zijn voor de Stanley Cup.

En dan zijn er nog clubs als Boston, Los Angeles en Chicago die de gekte even laten passeren. Hun ploegen staan grotendeels al. Met kleine aanpassingen kunnen zij de ploeg nog wel verbeteren. Maar dat hoeft niet perse vandaag. Misschien zijn deze clubs wel de grootste winnaars van de dag.

Ook leuk om te lezen