2020 NFL Draft Prospects: wide receivers

Door

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De drie op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. De derde positie die aan de beurt is: wide receiver.


JERRY JEUDY – ALABAMA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.85 m | Gewicht: 87 kg | Junior


Veel mensen zijn het er over eens: de twee beste receivers in de 2020 NFL Draft zijn Jerry Jeudy en CeeDee Lamb. De vraag is: wie wordt er als eerste gekozen? Jerry Jeudy heeft er drie jaar opzitten bij Alabama en was twee jaar lang de starter. Hij werd vooral gebruikt in de slot, maar bleek ook zeer succesvol aan de buitenkant. Zijn 2019 seizoen was niet zo goed als het seizoen 2018 (geld eigenlijk voor Alabama in het algemeen), maar de stats zijn nog steeds meer dan prima te noemen. Zeker als je nagaat dat hij de snaps moest delen met spelers als DeVonta Smith, Henry Ruggs en Jaylen Waddle.

THE GOOD: ROUTE RUNNING | HANDS | ATLETISCH VERMOGEN

Zijn grootste kwaliteit is overduidelijk zijn route running. Er is niemand, maar dan ook niemand, in de aankomende draft die beter is in route running dan Jerry Jeudy. Of de defensive back hem nou de ruimte geeft of press coverage speelt, het maakt allemaal niet uit. Mede dankzij zijn route running is de kans ook groot dat Jeudy het meest succesvol zal zijn als slot receiver. Vanuit die positie kan hij (vooral omdat de meeste verdedigers press coverage zullen spelen) naar binnen gaan voor een dodelijk slant route met een of meerdere niveaus. Daarnaast beschikt Jeudy over prima handen en is hij bijna nooit te betrappen op drops. Het gaat wat ver om hem al op het niveau van Michael Thomas in te delen, maar die potentie heeft hij absoluut.

Maar wat hem bij routes zo dodelijk maakt, is zijn explosiviteit en zijn kwaliteit om ineens van richting te veranderen en zo zelfs de beste verdedigers voor schut te zetten. Zo kan een verdediger denken dat het een simpele slant route langs de line of scrimmage is, terwijl het (na hij even met zijn ogen heeft geknippert) Jeudy ineens weer naar de buitenkant ziet gaan. Op dat moment weet je dat je te laat bent. Wat dat betreft kan Jeudy zich nu al prima meten met een elite route runner als Amari Cooper.

DIVERSITEIT ALS SLOT RECEIVER

Jeudy is alles behalve de langste, maar beschikt voor een slot receiver wel over veel snelheid. Het is dat Alabama met Ruggs, Waddle en Smith nog snellere receiver had, anders had Jeudy nog meer aan de buitenkant gestaan dan hij de afgelopen drie jaar heeft gedaan. Met deze snelheid worden echter ook zijn mogelijkheden uit de slot vergroot. Hij kan vanuit die positie ook gewoon rechtdoor lopen en op snelheid de verdediger verslaan. Want dat Jeudy over outside receiving kwaliteiten beschikt, dat staat wel vast. Het moment van hieronder toont aan wat er gebeurt als je Jeudy vanuit de slot wel de ruimte geeft.

Jeudy doet zijn damage echter vooral nadat hij de bal heeft gevangen. Op dit moment weet hij als geen ander hoe hij verdedigers voor schut moet zetten om extra yards te verkrijgen. Jeudy is een playmaker en probeert altijd met de bal in zijn handen net dat beetje extra te doen. En daar zit hem ook juist het gevaar.

THE BAD: SOMS EEN BEETJE TE VEEL | VOORAL GEVAARLIJK NA DE CATCH

Want dat Jeudy zulke moves kan maken na het vangen van de bal is leuk, maar het heeft ook zo zijn risico’s. Zeker in de NFL zal Jeudy dit natuurlijk veel minder vaak kunnen doen, omdat de spelers waartegen hij speelt gewoon beter zullen zijn dan in college. Ten tweede is de kans ook aannemelijk dat Jeudy met zijn speelstijl een soort alles of niets speler gaat worden. Of hij verslaat de tegenstanders en hij wint veel yards, of hij doet te veel en verliest yards (of zelfs de bal). Dit is dan ook waarom zijn yards per catch (17.7) ovver drie seizoenen lager ligt dan die van bijvoorbeeld CeeDee Lamb (19.1). Je zult fantastische plays krijgen, maar ook wat mindere waarbij je yards verliest.

Wat we in college ook niet veel van Jeudy gezien hebben, is ballen vangen onder druk van verdedigers. Want meestal ving Jeudy ballen als hij vrij stond (ware het niet dankzij zijn route running, dan wel dankzij zijn snelheid). Dit is ook de voornaamste reden waarom hij als slot receiver in de NFL waarschijnlijk beter tot zijn recht zal komen. Dankzij zijn voetenwerk, route running en explosiviteit kan hij ruimte voor zichzelf creëren. Aan de zijkant (waar verdedigers je als receiver meestal wat meer ruimte geven vanaf de line of scrimmage) zal hij meer contested catches moeten maken. En de vraag is (want die heeft hij bij Alabama amper tot niet kunnen laten zien) of hij daartoe in staat is.


CEEDEE LAMB – OKLAHOMA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.88 m | Gewicht: 85 kg | Junior


De vergelijkingen die tussen Jerry Jeudy en CeeDee Lamb worden gemaakt, zijn niet fair te noemen. Waarom? Omdat het twee compleet verschillende receivers zijn. Zoals hierboven wel duidelijk is geworden, is Jeudy elite als slot receiver dankzij zijn route running en atletisch vermogen. CeeDee Lamb is een compleet andere soort receiver. Jeudy had wat meer catches dan Lamb de afgelopen twee jaar en had meer concurrentie bij Alabama dan Lamb bij Oklahoma had. Echter is Lamb op zijn manier elite als outside receiver.

THE GOOD: YARDS NA DE CATCH | LENGTE | KRACHT | CONTESTED CATCHES

Zoals er niemand zoals Jeudy is als het aankomt op route running, is er niemand zoals CeeDee Lamb in deze draft als het aankomt op yards after catch. Vorig jaar averagede Lamb 21.4 yards per catch, een absurde statistiek. Dit komt vooral dankzij momenten zoals hieronder vs Texas.

Tijdens dit moment is te zien wat Lamb zo elite maakt. Breng de bal in de handen van Lamb, en hij zorgt ervoor dat hij er wat goeds mee doet. Zijn combinatie van kracht, snelheid en atletisch vermogen zorgt ervoor dat er bijna geen defensive back is die een compleet goede match is. Wat in het moment hierboven ook wel duidelijk te zien is, is dat Lamb zijn yards niet verdient door middel van elite route running (komen we later op terug), maar vooral via trick plays, motions (zoals hieronder) en simpele out routes. Het defies: geef de bal aan Lamb en laat hem het werk doen. Bij deze play (waarbij een QB als Hurst drie opties heeft: passen naar Lamb in de flat, geven aan RB Brooks of zelf rennen) fungeert Lamb als receiver in motion. Daarna kan Lamb doen waar hij het beste in is: yards winnen.

 

MEER DAN DAT

Maar dat betekent natuurlijk niet dat Lamb simpelweg een trick master is. Lamb rent absoluut geen ingewikkelde routes, maar komt dankzij zijn snelheid en football IQ toch op de een of andere manier vrij te staan. Ook op het moment dat zijn quarterback in de problemen komt, blijft hij actief bezig om vrij te komen. Een simpele route als deze (out route) is in het geval van Lamb een mogelijkheid om 20+ yards te winnen.

Tot slot, en we hebben het er bij Jeudy bewust niet over gehad, is zijn blocking. Lamb kan prima als blocker fungeren dankzij zijn kracht en lengte. Er zijn maar weinig defensive backs te vinden die op zo’n moment Lamb uit de weg kunnen ruimen. Zelfs in de NFL.

THE BAD: ROUTE RUNNING | VOORSPELBAAR ALS OUTSIDE RECEIVER?

Maar dan de mindere punten, want die zijn er zeker. Te beginnen met zijn route running. Zoals hierboven al vermeld en aangetoond maakt Lamb bij Oklahoma niet echt veel gebruik van zijn route skills om vrij te komen. Dit betekent natuurlijk niet dat hij dit niet kan, maar het geeft wel aan dat de coaching staff van Oklahoma dit niet als zijn kracht ziet. Nou is route running als outside receiver (wat Lamb in de NFL zal zijn) niet van extreem groot belang, zeker niet als je zoals Lamb yards op kan pikken na de catch. Toch werkt het niet mee als je telkens je receiver op basis van snelheid moet gaan verslaan. Want Lamb is snel en het werkte in college prima. maar NFL defensive backs zijn van een ander niveau.

En daarmee snijden we ook meteen zijn tweede zwakke punt aan: voorspelbaarheid als outside receiver. Want als echte outside receiver beschikt Lamb niet over veel meer wapens dan zijn lengte. Hij is iemand die prima kan vangen als hij onder druk staat, maar de defensive backs in college football hebben niet zoveel ervaring en football IQ als in de NFL.

Lamb rent namelijk of recht op de defensive back af om ze op snelheid te verslaan, of stopt en vangt de bal om de verdediger vervolgens 1 vs 1 uit te schakelen. In college werkte dit. In de NFL zijn, zoals eerder vermeld, zowel de trainers als de verdedigers van een ander niveau. Als receiver zal Lamb dus moeten bewijzen tegen goede en ervaren defensive backs niet te eendimensionaal te zijn als receiver.


TEE HIGGINS – CLEMSON

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.93 m | Gewicht: 97 kg | Junior


Dat iedereen het zo’n beetje heeft over Jerry Jeudy en CeeDee Lamb, mag wel duidelijk zijn. Maar de receiver class is dit jaar extreem deep. We hadden op deze plek wel vijf spelers kunnen bespreken. Wij kozen voor Tee Higgins, die drie jaar heeft doorgebracht bij Clemson. Twee seizoenen lang speelde hij 15 duels, waarin hij veel minder catches noteerde dan Jeudy en Lamb. Qua yards scheelt het (zeker vorig seizoen) echter heel weinig. Want met minimaal tien catches minder wist ook Higgins afgelopen seizoen boven de 1000 yards uit te komen. Zijn bijna 20 yards per catch vertellen wat dat betreft wel het verhaal.

THE GOOD: ATLEET | (ARM) LENGTE | KRACHT | HANDS | MISMATCH

Tee Higgins is samen met Brandon Aiyuk voor veel defensive backs de grootste mismatch in deze draft. Waarom? Omdat Higgins simpelweg alles heeft. Hij heeft lengte, armlengte, snelheid (geen elite snelheid, maar meer dan genoeg als outside receiver), voetenwerk en balans. Een voorbeeld van een verdediger die in principe alles goed doet, maar nog steeds wordt verslagen omdat Higgins meer lengte heeft.

Nog maar even een voorbeeld om het beeld wat duidelijk te schetsen. Dit is een bal die je normaal gesproken niet hoort te vangen. Higgins wel. En wat ook positief is uit het moment van hieronder: Higgins fungeerde vaak als slot receiver om vervolgens de verdediger op snelheid op het verkeerde been te zetten. Of dit in de NFL ook gaat gebeuren is afwachten, maar Higgins lijkt op een niveau hoger het best uit zijn voeten te komen als outside receiver.

Tijdens het moment hieronder laat hij ook zien een aardige route runner te zijn. Hij is wat dat betreft vergelijkbaar met CeeDee Lamb. Simpele out routes die vervolgens resulteren in meer yards en soms zelfs touchdowns.

Iets wat Higgins al wat vaker heeft laten zien in college dan CeeDee Lamb is de kwaliteit en balans om catches te maken die op het oog onmogelijk zijn. Momenten zoals hierboven is waarin Higgins excelleert, omdat hij met zijn lengte en armen zelfs ballen als deze dus kan vangen. Het defies: gooi de bal naar Higgins, hij vangt hem wel.

Higgins is vanwege zijn lengte, kracht en wendbaarheid ook een serieuze mismatch in de endzone. Hij mag dan ook wel als flinke endzone threat gezien worden. Higgins kan verdedigers die in de endzone press coverage spelen simpel op het verkeerde been zetten en vervolgens (zelfs als de verdediger zoals hieronder zich goed herstelt) de bal vangen.

THE BAD: WEERSTAND IN COLLEGE | CONSISTENTIE

Maar dan door naar de zorgen. En die zorgen hebben op zich niks met Higgins zelf te maken. Het enige waar hij beter in kan worden is zijn consistentie. Zo af en toe is er een slordigheidje (zoals hieronder vs Ohio State) dat uit zijn spel moet. Want, en dan gaan we door naar het grootste kritiekpunt, de weerstand die hij in college heeft gehad is alles behalve indrukwekkend te noemen. In de ACC zijn er namelijk niet zoveel goede teams en Clemson steekt al jaren boven de rest uit. In de halve finale tegen Ohio State en in de finale tegen LSU (toen de weerstand dus groter werd) werd hij door elite defensive backs tot 33 en 52 receiving yards gehouden.

Spelers als Jeudy en Lamb hebben een paar jaar lang week in week uit bewezen tegen de beste teams in college football goed te kunnen presteren. De cijfers van Higgins zijn prima, maar de weerstand die hij heeft gehad is een stuk minder. Wat dat betreft zal hij op het hoogste niveau week in week uit tegen de beste defensive backs die er zijn zichzelf moeten bewijzen. Dan weten we pas echt of Higgins zijn prestaties in de ACC ook kan vertalen in de NFL. Voor nu lijkt dit zijn grootste vraagteken te zijn. Alle andere facetten zijn namelijk, net zoals bij Jeudy (als slot receiver) en CeeDee Lamb (als outside receiver) aanwezig.


OVERIGE WR CLASS


De receiver class van dit jaar is enorm getalenteerd te noemen. We hadden wel een stuk of zes receiver in dit artikel kunnen plaatsten die het allemaal verdient hadden om wat uitgebreider belicht te worden. Maar helaas is er maar plek voor drie. Maar wie zijn dan die overige receivers?

HENRY RUGGS III

Ten eerste verdient er iemand nog onze speciale aandacht. Een type speler die we nog niet in dit artikel besproken hebben: Henry Ruggs III. Atleet puur sang, snelheid puur sang (4.27 tijdens de Draft Combine) en deep threat deluxe. Maar dan zijn we er nog niet, want Ruggs heeft ook bewezen ballen te kunnen vangen die op het eerste oog onmogelijk zijn om te vangen en beschikt daarnaast over fantastische route running skills. Teven heeft hij zichzelf bewezen tegenover de beste teams in college football. Vergelijk hem maar een beetje met Hollywood Brown uit de vorige draft, alleen dan nog wat completer en verder in zijn ontwikkeling. Hij lijkt een lock voor de eerste ronde en is misschien wel de beste receiver in deze draft.

 

Daarachter zijn er een paar playmakers beschikbaar waarvan de rol in de NFL nog niet helemaal duidelijk is. Het zijn receivers die multifunctioneel ingezet kunnen worden. Dan moet je denken aan namen als Laviska Shenault Jr (Colorado), K.J, Hill (Ohio State), Jalen Reagor (TCU) en physical speciment Brandon Aiyuk (Arizona State). De laatste twee hebben tijdens de combine al laten zien wat voor een atleten het zijn. En als we het dan hebben over uitblinkers tijdens de Draft Combine: Chase Claypool (Notre Dame) mag zeker ook genoemd worden als receiver, maar wellicht ook wel als Tight End. Denzel Mims heeft weten uit te blinken tijdens de Draft Combine en heeft zichzelf daarmee als outside receiver een goede dienst bewezen.

OVERIGE OPTIES

Maar dan zijn we er nog niet. Spelers als Justin Jefferson (Florida), K.J. Hamler (Penn State), Tyler Johnson (Minnesota), Collin Johnson (Texas), Michael Pittman Jr (USC) , Antonio Gandy-Golden (Liberty), Donovan Peoples-Jones (Michigan) en Van Jefferson (Florida) zijn overige opties voor de eerste pak m beet vier ronden. Voor NFL-teams die receivers en playmakers zoeken: keuze te over in april.

SPORTAM WR RANKING

1: CeeDee Lamb | 2: Jerry Jeudy | 3: Henry Ruggs III  | 4: Justin Jefferson | 5: Denzel Mims | 6: Tee Higgins  | 7: Laviska Shenault Jr  | 8: Brandon Aiyuk | 9: Jalen Reagor | 10: Donovan Peoples-Jones

(Top/Cover Photo: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports)

Ook leuk om te lezen