College ‘Ball MVP: Paige maakt van UNC een ‘giant killer’

Door

ACC Basketball Tournament - North Carolina v Miami

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 5: Paige maakt van UNC een ‘giant killer’.

College MVP: Marcus Paige (UNC)

De North Carolina Tar Heels (18) zijn al het hele seizoen een mysterie. Ze verloren tegen bescheiden teams Belmont en UAB maar wonnen van toppers Louisville en Michigan State. Deze week deden ze hun eer als ‘giant killers’ opnieuw alle eer aan door de Kentucky Wildcats (11) van Julius Randle te verslaan. Marcus Paige was daarbij de grote man met 23 punten en drie steals. De sophomore point guard is dé leider van dit Tar Heels team en is vooral de enige die een driepunter kan maken. Dat hij aan gemiddeld vijf assists komt, is dan ook sterk. Paige is onvervangbaar voor de Tar Heels.

Sterrenwacht: Wiggins krijgt team niet mee, Fair en Syracuse zijn top

Het gaat niet erg goed met de Kansas Jayhawks. Ze zijn weggezakt naar de 13e plaats in de rankings en verloren twee maal op rij alvorens te winnen tegen New Mexico. Andrew Wiggins doet zijn best maar zijn team wil niet altijd mee. Zo scoorde hij 22 en 26 punten in de twee nederlagen. Tegen New Mexico waren zijn teamgenoten wel bij de les. Zo had Joel Embiid achttien punten en vier blocks. Embiid barst van het talent en staat sinds kort in de starting lineup bij de Jayhawks. Hij wordt vaak vergeleken met Hakeem Olajuwon, wat na deze move nog meer zal gebeuren.

De Syracuse Orange (2) blijven ondertussen foutloos doorgaan. Met C.J. Fair op de wing en het duo Trevor Cooney/Tyler Ennis als backcourt zijn de Orange een moeilijk te verdedigen team. Terwijl Fair en Cooney scoren zorgt Ennis voor assists en steals. Syracuse doet in maart mee voor de NCAA-titel maar dan zullen de big men wel een niveau beter moeten spelen en vooral rebounden.

Ook Arizona (1) blijft winnen. De statistieken van Aaron Gordon vallen nooit hard op maar hij doet zijn ding als scorer, rebounder en verdediger. De Wildcats hebben nog een opvallende freshman in de persoon van Rondae Hollis-Jefferson. De forward is agressief (zie dunk), kan afwerken rond de korf, gaat voor rebounds en verdedigt vrij goed. Verder is de transfer van T.J. McConnell tot nu toe een succes. De point guard leidt Arizona als een echte floor leader en is een geweldige passer.

    

Verrassing van de week: Zach LaVine (UCLA) 

Deze week gaat de verrassing naar Zach LaVine. De freshman van de UCLA Bruins liet vorige week een monster dunk noteren maar LaVine kan veel meer dan dat. Hij scoorde dit seizoen altijd in de dubbele punten, op één uitzondering na, en doet dat bovendien vanaf de bank bij de Bruins. LaVine is erg efficiënt in zijn schotselectie en zorgt bijna niet voor balverliezen. Als hij nog wat spieren bij kweekt, is dit 19-jarig jonkie een speler om naar uit te kijken.

Een eervolle vermelding is er deze week voor de Missouri Tigers. Die schoven ondertussen op naar de 24e plaats in de rankings. Vooral het backcourt van de Tigers is erg goed, misschien wel het beste van het land. Jordan Clarkson, Jabari Brown en Earnest Ross vullen elkaar nagenoeg perfect aan. De Tigers zijn nog steeds ongeslagen en zullen in de volgende rankings hoogstwaarschijnlijk nog hoger gestemd worden.

Statline van de week: Branden Dawson 16-13-3-2-3 vs. Oakland

De knapste statistiek werd deze week genoteerd door Branden Dawson in de nipte 67-63 zege van de Michigan State Spartans (5) tegen Oakland. Dawson tekende voor zestien punten, dertien rebounds (waarvan vijf offensieve), drie assists, twee steals en drie blocks met zeven op dertien gemaakte schoten. De Spartans hadden deze topprestatie nodig om een tweede nederlaag te vermijden.

Eervolle vermeldingen zijn er deze week voor Evan Gordon, Aaron White en Z. Mason. Gordon liet 26 punten noteren in evenveel minuten vanaf de bank voor de Indiana Hoosiers. Hij maakte tien op twaalf schoten, waarvan vier op vijf driepunters in de zege tegen Oakland. White was goed voor 25 punten en liefst zeventien rebounds voor Iowa (23) in de nederlaag tegen Iowa State (17). Tot slot tekende Mason voor 41 punten en twaalf rebounds voor Chattanooga.

De play van de week komt van de ‘giant killers’ North Carolina Tar Heels. Brice Johnson zorgde voor de steal, Marcus Paige voor de perfecte alley-oop pass en opnieuw Johnson voor de geweldige finish in de zege tegen Kentucky. Het beste van al: de fans werken echt gek!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen