CBB Interview: Olaf Schaftenaar, living the American (basketball) dream

Door

Kentucky v Michigan

Zoals we enkele weken geleden al lieten zien, zijn er meerdere Nederlandse en Belgische basketballers actief in het college basketball die wekelijks mooie dingen laten zien. Eén van deze spelers is Olaf Schaftenaar, een derdejaars forward bij de Oregon State University die dit seizoen voor het eerst een basisspeler is. Wij van SportAmerika zochten contact met hem op, en stelden hem wat vragen over zijn basketballeven in Amerika.

De route van Olaf Schaftenaar richting de Oregon State Beavers liep anders dan gebruikelijk is voor veel jonge basketballers die richting Amerika gaan om college basketball te spelen. “Normaal gesproken praten universiteiten met spelers vanaf hun zestiende of zeventiende, maar bij mij namen ze twee weken voordat ik zou vertrekken contact met mij op”, aldus Schaftenaar.

Dat de Oregon State University toch contact zocht, had veel te maken met Olaf’s broer: Roeland Schaftenaar, die van 2006 tot 2010 voor de Beavers speelde. Hierdoor was Olaf al vroeg bekend met de universiteit. “Vanaf mijn twaalfde bracht ik elk jaar wel een bezoek aan Corvallis – de stad waar Oregon State gevestigd is – maar de interesse kwam pas toen Roeland na zijn carrière bij Oregon State terugkwam voor een bezoek aan vrienden en kennissen. Hij kwam in gesprek met een assistent, en zodoende kwamen ze op mij uit. Op dat moment was ik actief bij de Canarias Basketball Academy in Spanje, maar na dat gesprek en het bekijken van wat video’s op YouTube waren ze ineens heel erg geïnteresseerd, en uiteindelijk boden ze mij op het laatste moment nog een scholarship aan.”

Zodoende kwam Olaf, tot zijn eigen verbazing, ook terecht in het noordwesten van Amerika. “Het Europese basketbal stond mij in eerste instantie meer aan, maar om school en basketbal te combineren en dan te spelen in zulke mooie stadions…zo’n kans kon ik niet laten schieten.”

Aanpassen aan het leven aan de westkust kostte Schaftenaar weinig moeite, en ook het gebrek aan speeltijd in zijn eerste twee seizoenen deed de jonge Utrechter weinig: “De eerste twee jaar waren vooral heel leerzaam. Ik ben veel sterker geworden door krachttrainingen hier, en kon elke dag trainen tegen jongens met meer ervaring. Daarnaast wist ik wel dat mijn kans zou komen, en dat veel van die jongens na twee jaar weg zouden zijn.”

Ondertussen heeft het harde werken van Schaftenaar geleidt tot een basisplaats bij de Beavers. Onder Wayne Tinkle, die sinds dit seizoen hoofdcoach is bij Oregon State, krijgt de Nederlandse junior veel meer speeltijd en zet hij in alle opzichten career highs neer. Tinkle heeft in interviews te kennen gegeven dat hij zeer gecharmeerd is van Schaftenaar en dat hij veel potentie in hem ziet als multidimensionale forward: “Hij heeft veel talent, en hij gaat zeker een belangrijk onderdeel vormen voor dit team. Is het dit jaar niet, dan is het wel volgend jaar”, aldus Tinkle tijdens een persconferentie voorafgaand aan het seizoen.

Uit alles blijkt dat Schaftenaar in zijn tijd bij Oregon State enorm is gegroeid als speler, en dan komt daar ook nog eens bij dat hij van tijd tot tijd op advies kan rekenen van één van de beste verdedigers uit de geschiedenis van de NBA: Gary Payton, alumnus van Oregon State en de vader van Gary Payton II, die momenteel ook uitkomt voor de Beavers. “Gary Payton komt regelmatig langs om naar ons te kijken. Hij is heel betrokken bij het team, en ik heb hem al een aantal keer gesproken tijdens wedstrijddagen. Hij probeert daarbij niet alleen zijn zoon, maar elke speler tips te geven. Dat is toch wel heel speciaal, dat een Hall of Famer als Payton zo betrokken is bij het team.”

2014 MGM Grand Main Event Basketball Tournament - Auburn v Oregon State
Gary Payton kijkt aandachtig naar de verrichtingen van zijn zoon, Gary Payton II

Over de toekomst is Schaftenaar ook duidelijk: “Als ik hier klaar ben, wil ik uiteraard graag blijven basketballen, maar ik besef mij dat het allemaal afhangt van mijn prestaties hier.” En dan het seizoen van Oregon State, op papier zijn de Beavers bepaald geen sterkhouder in de Pac-12, maar toch wisten ze afgelopen zondag wel verrassend van het sterke #7 Arizona te winnen. “We hebben nu al bewezen dat we beter zijn dan de meeste mensen denken. We zijn misschien niet het meest getalenteerd, maar we zijn als team wel heel hecht. We spelen, hard, slim, en voor elkaar, en dat heeft voorlopig al zijn vruchten afgeworpen.”

Foto’s: Getty Images

1 Reactie
  1. willem 9 jaar ago

    Leuk interview!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen