March Madness: Duke ontsnapt aan uitschakeling

Door

Dag zes van March Madness zal vol met spektakel en verrassingen. Zo kwam Duke tegen Virginia Tech voor de tweede keer dit toernooi goed weg en trok Auburn zijn goede vorm door en schakelde het North Carolina uit. Michigan State en Kentucky bereikten vrijdag ook de Elite Eight.


EAST REGION


(1) DUKE – (4) VIRGINIA TECH: 75 – 73

Voor het tweede duel op rij kwam Duke extreem goed weg. Nadat het zaterdagnacht tegen UCF maar net goed afliep, kwamen de Blue Devils tegen Virginia Tech zo mogelijk nog beter weg. De Hokies hielden gedurende de wedstrijd gelijke trend met de grote titelfavoriet, maar in de slotfase leek Duke definitief weg te lopen. Met meer dan vijf punten voorsprong gingen de Blue Devils namelijk de laatste paar minuten in. Toch kwam Virginia Tech terug en kreeg het in de laatste 20 seconden drie kansen om te winnen of overtime af te dwingen: Twee driepunters en een lay-up. Het resultaat? Allemaal mis, waardoor Duke met 75-73 wint.

Bij de Blue Devils ontbrak Cam Reddish, waardoor R.J. Barrett en Zion Williamson nog belangrijker werden. Williamson zou met 23 punten, zes rebounds, drie blocks en een paar ridicule highlights niet bepaald teleurstellen. R.J. Barrett moest het onderspit delven, maar noteerde nog steeds 18 punten, 11 assists en vier rebounds en nam de rol als spelmaker op zich. Toch was Tre Jones misschien wel de beslissende factor. Naast zijn fantastische defense scoorde hij ook nog eens 22 punten (5 driepunters) met acht assists en vier rebounds.

Bij Virginia Tech waren Kerry Blackshear Jr (18 PTS, 16 REB, 5 AST), Ahmed Hill (15 PTS, 6 REB) en Justin Robinson (14 PTS, 3 REB, 5 AST vanaf de bank) de topscorers. Verder kwam ook Wabissa Bede (10 PTS) boven de tien punten uit. Het was voor de Hokies echter niet voldoende.

(2) MICHIGAN STATE – (3) LSU: 80 – 63

Het enige duel van gisteren dat eigenlijk nooit spannend was. Zo valt het duel tussen Michigan State en LSU wel te omschrijven. Michigan State begon het duel met een 8-0 run en zou deze voorsprong niet uit handen geven en zelfs uitbreiden. LSU probeerde het in de tweede helft, maar de Spartans hadden constant een antwoord. zo won Michigan State met 80-63 en gaat het zondag in de Elite Eight uitkomen tegen Duke.

Bij de Spartans was er een verrassende uitblinker: Aaron Henry. Henry scoorde 20 punten en voegde daar acht rebounds en zes assists aan toe. Combineer dat met het uitstekende spel van Xavier Tillman (12 PTS, 8 REB, 3 AST), Cassius Winson (17 PTS, 8 AST) en Gabe Brown (15 PTS, 3 REB vanaf de bank) en je hebt een verklaring voor de uitslag. Bij LSU was Tremont Waters zo’n beetje in zijn eentje verantwoordelijk voor de offense. Waters was topscorer van het duel met 23 punten en vier driepunters. Zijn heroïsche prestatie was echter bij lange na niet genoeg om LSU in het toernooi te houden.

VOLGENDE DUEL: (1) Duke – (2) Michigan State (zon 23:05).

 


MIDWEST REGION


(1) NORTH CAROLINA – (5) AUBURN: 80- 97

Auburn blijft tijdens March Madness vriend en vijand verrassen. De SEC-kampioen knikkerde afgelopen nacht met overtuiging de eerste seed in de MidWest region uit het toernooi. De eerste helft hielden beide universiteiten gelijke trend. De Tigers begonnen vervolgens fantastische aan de tweede helft en zouden niet meer omkijken. Dankzij een fantastisch eindoffensief werd North Carolina definitief verslagen: 80-97.

Zoals verwacht lag het tempo extreem hoog en bestond het duel nagenoeg uit offense. Maar liefs tien spelers kwamen tijdens dit duel boven de tien punten. Bij Auburn was Chuma Okeke de uitblinker. Okeke was letterlijk overal op het veld te vinden en zou eindigen met 20 punten, 11 rebounds, twee assists en twee steals. Ook basisspelers Bryce Brown (12 PTS, 4 REB) en Malik Dunbar (13 PTS, 4 REB) speelden een uitstekende wedstrijd voor de Tigers. J’Von McCormick, Samir Doughty en Danjel Purifoy kwamen vanaf de bank ook allemaal aan tien punten of meer.

Bij North Carolina waren Cameron Johnson (15 PTS, 5 REB) en Coby White (15 PTS, 3 REB, 4 AST) de topscorers. Verder speelden ook Luke Maye (13 PTS, 7 REB, 3 AST) en Kenny Williams (10 PTS, 5 REB, 3 AST) een prima wedstrijd. De verdediging van de Tar Heels was in de slotfase echter niet goed genoeg.

(2) KENTUCKY – (3) HOUSTON: 62 – 58

De Kentucky Wildcats zijn voor Auburn de volgende horde. Net zoals Duke kwam ook Kentucky tijdens de Sweet Sixteen goed weg. Nadat de Wildcats de eerste helft tegen Houston hadden gedomineerd, werd het in de tweede helft plotseling penibel. Houston kwam terug van meer dan tien punten achterstand en stond met een minuut te gaan zelfs drie punten voor. Dankzij een driepunter van Tyler Herro en tweede goede verdedigende positie’s won Kentucky alsnog: 62-58.

Bij de Wildcats waren Tyler Herro en PJ Washington de uitblinkers. Herro was de topscorer met 19 punten, drie rebounds en twee assists. PJ Washington noteerde vanaf de bank 16 punten en was vooral dominant in de post. Bij Houston was het een drietal dat de naamgenoten van Kentucky in de wedstrijd hield. Armoni Brooks was met 20 punten en zes driepunters de topscorer van het duel. Verder kwamen ook sterspeler Corey Davis Jr. (14 PTS) en Galen Robinson Jr.(10 PTS, 3 REB, 5 AST) boven de tien punten uit.

VOLGENDE DUEL: (2) Kentucky – (5) Auburn (zon 20:20).

(Top/Cover Photo: Geoff Burke | USA TODAY Sports)

Ook leuk om te lezen