College BB Preview: Final Four

Door

NCAA Men's Final Four - Championship

In januari en februari vechten ruim 350 teams in 32 conferences voor een plek in het NCAA Tournament. De meeste conferences zijn zo klein of zwak dat het haast onmogelijk is voor scholen om zich te plaatsen voor The Big Dance. Andere conferences zijn zo sterk dat je gerust tien scholen kunt afvaardigen voor March Madness. Toch komt er geregeld een kleine school door de selectie. En in de top conferences kun je maar beter kampioen worden of het conference tournament winnen. Anders ben je overgeleverd aan de NCAA keuzecommissie. Bij SportAmerika kijken Frank Wielaard en Vincent Van Genechten deze week in zes delen vooruit. Zoekend naar favorieten, verrassingen en misschien zelfs een Cinderella.

Vandaag laten Frank en Vincent hun licht schijnen over het NCAA Tournament en voorspellen ze de Final Four. Die vindt van 4 tot 6 april plaats in Indianapolis. Lees hier onze vorige previews: PAC 12SEC, Big TenBig 12ACC.

VINCENT VAN GENECHTEN

Duke Blue Devils

De Blue Devils hebben de beste speler in college basketball tussen de lijnen staan (Jahlil Okafor), een point guard die weet wat hij doet (Tyus Jones), een wing die kan verdedigen (Justise Winslow), een boel sterke role players en een legende als coach. Als jeugdige fouten en gemiste vrije worpen Duke niet opbreken, gaan ze recht naar de Final Four en zelfs de Championship game.

Kentucky Wildcats

Het team van John Calipari verzinkt in het talent. Het tweede team is haast even goed als het eerste en alle Wildcats zijn on board met het ‘platoon systeem’ van hun coach: minder minuten voor iedereen, ten voordele van het team. Met Willie Cauley-Stein als hart en ziel van het team, Karl Towns als X-factor en een boel uitstekende guards is Kentucky bijna onverslaanbaar.

Texas Longhorns

Vorig seizoen gingen de Longhorns er in de Third Round uit tegen de Michigan Wolverines. Coach Rick Barnes beschikt over hetzelfde team en kreeg er toptalent Myles Turner bij. Dit team is lang, sterk en ervaren. Vooral defensief zorgen ze voor problemen. Offensief vinden ze meestal wel hun weg, zeker als Turner alle remmen los gooit en Isaiah Taylor terug op volle kracht is. 

Villanova Wildcats

Geen Wisconsin, Arizona of Virginia? Nee, Villanova! Op James Bell na keerden alle kernspelers terug na een exit in de Third Round tegen de latere kampioen Connecticut. De Wildcats blinken noch offensief noch defensief uit, en pakken moeilijk rebounds. Maar de drive van seniors Darrun Hilliard en JaVaughn Pinkston is er om in schoonheid afscheid te nemen, net als een diep team dat als een hecht blok speelt.

FRANK WIELAARD

Kentucky Wildcats

Deze er niet in zetten zou simpelweg niet zo slim zijn in deze fase. Maar zie het voorbehoud aan het einde van de zin. ‘The ‘obvious choice’ wint bijna nooit. De laatste die dat lukte was… Kentucky Wildcats in 2012.

Virginia Cavaliers

Ik vul een bracket in met het principe ‘nooit meer dan twee #1 seeds’ in de Final Four. Ik vind dat ik dan moet kiezen tussen Duke en Virginia. En dan winnen de Cavaliers het in mijn hoofd. Ik houd me ook vast aan de afgelopen jaren, waarin Duke ondanks de aanwezigheid van sterspelers flink tegenviel in maart. Ik vond dat stiekem ook wel leuk…

Texas Longhorns

Tot zover de #1 seeds dus. Ik denk dat Texas nog wel een stap kan maken in conference play. Dat nemen ze mee naar de Big Dance. En Texas is waarschijnlijk een #3 seed, dus er is nog ruimte voor een stunt in mijn rijtje.

Michigan State Spartans

Dit is m’n Cinderella plek. En ik kan het niet laten. Ik geloof in Tom Izzo en ‘mijn’ Spartans. Ze zijn nu nog unranked, maar wie wil tegen ze spelen? Niemand! De goegemeente is Izzo’s troepen alweer vergeten. En een Cinderella zit altijd onder de radar. Ik heb er nog wel twee, maar die zeg verklap ik pas in de preview van het Magazine…

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen