March Madness: Haarms en Purdue uitgeschakeld door Virginia

Door

De eerste twee tickets voor de Final Four zijn vannacht geboekt door twee universiteiten die heel lang (of helemaal niet) zo ver zijn gekomen in het NCAA Tournament. De Virginia Cavaliers wisten hun favorietenstatus waar te maken tegen landgenoot Matt Haarms en Purdue terwijl Texas Tech geschiedenis schreef door Gonzaga uit te schakelen.


SOUTH REGION


(1) VIRGINIA – (3) PURDUE: 80-75

Voor de tweede wedstrijd op rij wist Purdue verlenging af te dwingen dankzij de inspanningen van Carsen Edwards, die met 42 punten zijn Steph Curry achtige reeks voortzette. Genoeg was het echter niet voor Matt Haarms en de Boilermakers, die de Virginia Cavaliers voor het eerst sinds 1984 naar de Final Four zien gaan.

Zoals gezegd: Edwards was de reden dat Purdue überhaupt zo ver kwam en ook vandaag zorgde hij bijna eigenhandig voor een overwinning van Purdue. De 21-jarige guard wist als enige Boilermaker meer dan zeven punten te scoren en kreeg als beloning voor zijn spel de Most Outstanding Player of the South Regional award toegewezen. Hij is daarmee de eerste speler sinds 2008 die niet naar de Final Four gaat maar wel een dergelijke prijs krijg. De laatste persoon was, ironisch genoeg, een andere scherpschutter in Steph Curry.

Maar goed: genoeg voor de overwinning was het niet. Waar de Virginia Cavaliers vorig jaar een historische nederlaag leden, wisten ze hun zenuwen ditmaal te bedwingen. En dat was hard nodig: want met 29 seconden te gaan wist De’Andre Hunter pas de stand gelijk te trekken waarna hij met vier punten in de verlenging het kleine verschil wist te maken dat nodig was. Daarnaast was Virginia met vier spelers in de dubbele cijfers (Kyle Guy: 25, Ty Jerome: 24, Mamadi Diakite: 14) net wat gebalanceerder dan de ploeg van landgenoot Matt Haarms, die zodoende een kans op een titel ziet verdwijnen.


WEST REGION


(1) GONZAGA – (3) TEXAS TECH: 69-75

De Texas Tech Red Raiders schreven geschiedenis door voor het eerst in de historie van de universiteit de laatste vier van het NCAA Tournament te halen. Dankzij de welbekende sterke defensie wist de ploeg van toekomstig NBA-speler Jarrett Culver de als eerste geplaatste Bulldogs van Gonzaga met een verschil van zes punten uit te schakelen.

Bij Texas Tech was het echter niet Culver, maar de Italiaan Davide Moretti die de doorslag gaf richting het einde van de wedstrijd. De Italiaanse guard scoorde zes van zijn twaalf punten in de slotfase van de wedstrijd waarmee de Red Raiders de wedstrijd over de streep wisten te trekken. Uiteraard was Culver met negentien punten wel de topscorer van Texas Tech, terwijl Matt Mooney net zo belangrijk was met zeventien punten.

Maar zoals gezegd: het ging ook vooral weer over de verdedigende capaciteiten van de mannen van Chris Beard. Capaciteiten die Texas Tech nu voor het eerst naar de FInal Four brengen en ze in staat stellen om iedereen aan te kunnen. Gonzaga kan erover meepraten sinds vannacht, want de als eerste geplaatste Bulldogs kwamen maar tot 27% van achter de driepuntslijn en in totaal schoten ze slechts 42% van hun schoten raak. Dit bleek uiteindelijk cruciaal te zijn. Hoewel het imponerende drietal van Brandon Clarke (18 punten en 12 rebounds), Rui Hachimura (22 punten, maar wel 0-uit-3 uit driepunters) en Josh Perkins (16 punten en 6 assists) weer goed speelde, was het niet goed genoeg om Texas Tech opzij te krijgen.

(Top/Cover Photo:Robert Hanashiro/USA Today Sports)

Ook leuk om te lezen