College ‘Ball MVP: VanVleet en Shockers zijn niet te verslaan

Door

Drake v Wichita State

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 12: VanVleet en Shockers zijn niet te verslaan. (vorige editie: lees hier)

College MVP: Fred VanVleet (Wichita State)

Ja, de Wichita State Shockers (3) spelen ‘maar’ in de Missouri Valley conference. Na 29 wedstrijden algemeen en zestien wedstrijden in de conference nog steeds ongeslagen zijn, is echter indrukwekkend. De Shockers zijn het laatste ongeslagen team en point guard Fred VanVleet is de leider van dit team. De sophomore is vooral ongelooflijk efficiënt. Zijn assist-to-turover ratio staat op een gekke 4.0 en aan zijn schotpercentages valt weinig te verbeteren. VanVleet has his team rolling en straalt de rust uit van een NBA-speler, een beetje zoals Tyler Ennis bij Syracuse. Ze spelen misschien in een kleine conference maar in maart wordt het oppassen voor de Shockers van VanVleet.

 

 

Sterrenwacht: Syracuse kan toch verliezen, Randle neemt Kentucky op sleeptouw

De Syracuse Orange (1) gingen lang mee met Wichita State als de enige ongeslagen teams in college basketball. Deze week gingen de Orange echter twee keer onderuit. Eerst werd er thuis na verlengingen verrassend verloren van Boston College. Een paar dagen later moest Syracuse het onderspit delven tegen Jabari Parker en de Duke Blue Devils (5). Trevor Cooney was geen enkele keer op zijn best, CJ Fair was degelijk maar niet top en hetzelfde gold voor Tyler Ennis. De Orange zijn nog steeds het te kloppen team in maart maar het blijft afwachten hoe dit team zich zal herstellen van twee vermijdbare nederlagen.

De Kentucky Wildcats (18) van Julius Randle presteren nog steeds erg wisselvallig. In tegenstelling de Kansas Jayhawks (8) van Andrew Wiggins en de Blue Devils van Parker lijkt Kentucky maar weinig vooruitgang te maken naarmate het seizoen vordert. Randle neemt zijn team echter keer op keer op sleeptouw. Hij is zowat de enige Wildcat die constant presteert. Randle blijft zich namelijk onderscheiden als uitstekend rebounder en inside monster die tegenstanders simpel uit de weg duwt. Verdedigend is er nog veel werk aan de winkel en een beter jump shot zou helpen maar wanneer Kentucky hem nodig heeft, zoals tegen LSU, is Julius Randle bij de pinken.

Verrassing van de week: Boston College Eagles

Het moest er ooit van komen maar dat de Syracuse Orange hun eerste nederlaag van het seizoen gingen oplopen tegen de Boston College Eagles, bovendien in eigen huis, had werkelijk niemand verwacht. De Eagles sleepten na één verlenging een verdiende 62-59 zege uit de brand. Boston College had in 2014 tot dan toe amper twee op twaalf wedstrijden gewonnen. Maar een sterke Olivier Hanlan leidde zijn team met 20 punten naar dé stunt van het jaar. Ryan Anderson tekende voor veertien rebounds en Lonnie Jackson (59 FT%) maakte vier op vier vrije worpen in de laatste minuut om de stuntzege van de Eagles binnen te halen.

Een andere verrassing, zij het in negatieve zin, was het tweede verlies van de Cincinnati Bearcats (7) in conference play. Tot vorige week was dit team ongeslagen in de sterke ACC. Een verlies tegen de Southern Methodist Mustangs leek een vorm van concentratieverlies maar deze week moesten de Bearcats ook het onderspit delven tegen de Louisville Cardinals (11). Russ Smith liet daarbij weer het beste van zichzelf zien met tien punten, vijf assists én de game winner in de laatste seconden van de wedstrijd. De Bearcats moeten zich dus dringend herpakken.

 

 

Bij Louisville loopt overigens nog een topper rond in de persoon van Montrezl Harrell. De tweedejaars forward is een fysiek monster dat zijn gelijke nauwelijks kent in college basketball (buiten misschien Julius Randle en Jarnell Stokes van Tennessee). Harrell krijgt dit seizoen dubbel zoveel minuten in vergelijking met vorig seizoen. Zijn schotpercentage van 60,2 is bovenaards en hij pakt daarnaast gemiddeld meer dan acht rebounds. Hij zorgt bovendien voor weinig balverliezen, voor blocks en steals, en zijn jump shot wordt beter en beter. Nu nog wat werken aan zijn FT% van 46,5 en Harrell is klaar om een ster te worden in college.

California v UCLAStatline van de week: Jordan Adams 28-6-5-5 vs California

De mooiste statline van de week komt op naam van Jordan Adams. De guard van de UCLA Bruins (23)vormt een statistische wonderduo met Kyle Anderson, die al enkele keren deze eer wegkaapte. Adams tekende voor 28 punten, zes rebounds, vijf assists en vijf steals in de makkelijke 86-66 zege tegen de California Golden Bears. Adams maakte twaalf op negentien schoten, waaronder twee driepunters. In dezelfde wedstrijd liet Anderson overigens elf punten, negen rebounds en zeven assists noteren.

Eervolle vermeldingen zijn er voor Julius Randle en Isaiah Taylor. Julius Randle was goed voor 25 punten en dertien rebounds in de 84-70 zege van Kentucky tegen de Mississippi Rebels. Randle miste slechts één van zijn zeven schotpogingen en één van zijn veertien vrije worpen. Hij had ook een blok en een steal. Isaiah Taylor verloor met de Texas Longhorns (19) met 85-76 van de Iowa State Cyclones (17). Hij tekende echter voor liefst 26 punten, zeven rebounds en acht assists. Taylor maakte bovendien tien op tien vrije worpen.

Opmerkelijk was ook de terugkeer van Marcus Smart. De guard van Oklahoma State was drie wedstrijden geschorst voor een duw tegen een fan maar tekende meteen voor zestien punten, tien assists en zes steals in zijn wederoptreden. De Cowboys wonnen dan ook voor de eerste keer in acht wedstrijden, met 84-62 van Texas Tech, het team waartegen Smart zijn kalmte verloor.

De leukste play van de week komt op naam van de Stanford Cardinal. Die pakten een knappe 83-74 zege tegen UCLA en staan nu derde in de Pac-12. Stanford pakte tijdens de wedstrijd uit met een originele dubbele alley-oop!

Ook leuk om te lezen