College BB MVP: Duke is meer dan Okafor, Belg speelt sterk

Door

Georgia Tech v Duke

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Frank Kaminsky, Montrezl Harrell, Jahlil Okafor, Stanley Johnson, de Harrison Twins en Georges Niang. Week 12: Duke is meer dan Okafor, Belg speelt sterk.

Lees hier de editie van vorige week: Duo van Maryland is sterk, moeilijke week voor toppers.

Bekijk hier onze NBA Mock Draft 2.0.

College MVP: Justise Winslow (Duke)

Als de naam Duke Blue Devils valt, wordt er meteen gedacht aan Jahlil Okafor. Het team van coach Mike Krzyzewski is echter meer dan de talentrijke center. Dat bewees Justise Winslow afgelopen week. De freshman wing domineerde en leidde met twee uitstekende prestaties Duke naar opnieuw twee zeges. Eerst zorgde Winslow voor vijftien punten en zeven rebounds tegen Virginia Tech. Daarna was hij goed voor 23 punten, negen rebounds en drie blocks tegen Syracuse. Om dan nog maar te zwijgen over het feit dat hij de enige echt sterke verdediger op de perimeter is bij de Blue Devils…

Sterrenwacht: Virginia speelt moordend, vragen over Kentucky

De Kentucky Wildcats spelen geweldige defense. Er is echter één team dat op dat vlak nóg beter is, en dat zijn de Virginia Cavaliers. Dit team boezemt angst in bij nagenoeg alle tegenstand, en dan missen ze leider Justin Anderson al een tijdje. Malcolm Brogdon heeft de rol van ‘sterspeler’ dan maar overgenomen en ervoor gezorgd dat de Cavs nog altijd maar zes keer 60 punten of meer opgaven.

Over Kentucky gesproken, bij ESPN vroegen ze zich af of de Wildcats van dit seizoen wel écht zo sterk zijn. Is het niet gewoon de tegenstand die minder is? En is het zelfs wel het beste team van de afgelopen seizoenen?

http://youtu.be/J0bFU71B05k

Over Kevon Looney werd dit seizoen veel te weinig geschreven. De forward is zowat het enige lichtpuntje bij UCLA. Hij zit aan gemiddeld twaalf punten, ruim negen rebounds, één steal, één block, bijna 47FG% en ruim 43 3P%. Ook Texas speelt een dramatisch seizoen gezien de hoge verwachtingen. Afgelopen week boekten ze echter een belangrijke 61-59 zege op de Baylor Bears. Myles Turner tekende daarin voor acht punten, zeven rebounds en liefst zes blocks.

Verrassing van de week: Retin Obasohan (Alabama)

Ja, ook Belgen kunnen ballen! Retin Obasohan had een teleurstellend seizoensbegin, maar sinds de blessure van Ricky Tarrant krijgt de Belgische guard een pak meer speelminuten. Daar profiteert hij optimaal van. Obasohan scoorde al zeven wedstrijden op rij in de dubbele punten. Tegen Georgia tekende hij voor zestien punten, twaalf rebounds, drie assists en twee blocks.

Een eervolle vermelding is weggelegd voor Kelly Oubre. De freshman kwam met hoge verwachtingen naar Kansas, maar had veel tijd nodig om zich aan te passen. De afgelopen weken staat Oubre er echter voor de Jayhawks. De voorbije week tekende hij eerst voor veertien punten en zeven rebounds tegen Kansas State. Daarna scoorde hij vijftien punten en pakte hij negen rebounds tegen Texas.

Statline van de week: Frank Kaminsky 31-8-3-2-3 vs. Michigan State

Frank Kaminsky speelde zijn laatste wedstrijd voor eigen publiek in Wisconsin. De senior trekt na dit seizoen de deur achter zich dicht, met de hoop een carrière op te bouwen in de NBA. Hij pakte dan ook verwoestend uit in een 68-61 zege tegen de Michigan State: 31 punten, acht rebounds, drie assists, twee steals en drie blocks.

Tim Quarterman en J.P. Tokoto krijgen deze week een eervolle vermelding. Quarterman tekende voor een triple-double in een 73-63 zege van de LSU Tigers tegen Ole Miss. De wing tekende voor achttien punten, tien rebounds en tien assists. Tokoto won met North Carolina van Miami en liet daarin zijn veelzijdigheid zien met tien punten, tien rebounds, zes assists en vier blocks.

Het hoogtepunt van de week had de 30 punten in amper vijf minuten van Xavier Rathan-Mayes kunnen zijn. Toch gaat deze eer naar Willie Cauley-Stein. Die pakte tegen Arkansas uit met een geweldig block en vooral een prachtige stare down. Heerlijk!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen