CFB Update #6 | Texas verslaat Oklahoma, Notre Dame blijft presteren

Afgelopen weekend stond week zes van het College Football-seizoen op het programma. Texas wist rivaal Oklahoma na een shootout met 48-45 te verslaan, terwijl Notre Dame maar blijft winnen en er een paar verrassende uitslagen werden neergezet. We nemen alle hoogtepunten en dieptepunten van het afgelopen college football-weekend met u door!

WEDSTRIJDEN VAN HET WEEKEND

TEXAS 48 – 45 OKLAHOMA

Texas – Oklahoma mag gerust omschreven worden als het meest spectaculaire duel van dit seizoen tot nu toe. De twee rivalen zorgde zaterdagavond 60 minuten lang voor vermaak, met een verrassende uitslag als resultaat. Want wie Texas als winnaar had voorspeld zou tegen de stroming ingaan. Na de eerste helft bleek dit wel degelijk tot de mogelijkheden te behoren. Met een 24-17 ruststand in het voordeel van Texas zochten beide teams de kleedkamers op. Beide teams hadden het toen al moeilijk om elkaar uit de endzone te houden. Dit zou in de tweede helft niet anders zijn.

In het derde kwart leek Texas definitief weg te lopen van Oklahoma. De Longhorns scoorde onder leiding van QB Sam Ehlinger (24-35, 314 yards passing, 72 yards rushing en vijf gecombineerde touchdowns) zelf drie touchdowns in dit derde kwart, terwijl de verdediging zijn beste kwart kende (zeven punten tegen). Met een 45-24 voorsprong ging Texas dan ook met een ruime voorsprong het beslissende vierde kwart in. Toch bleek deze voorsprong niet veilig genoeg te zijn.

Dankzij een fantastische Kyler Murray (19-26, 304 yards passing, 92 yards running en vijf gecombineerde touchdowns) zorgde hij er ervoor dat Oklahoma met drie touchdowns achter elkaar op gelijke hoogte wist te komen (45-45). De laatste kans was vervolgens met nog 2.38 te gaan voor Texas, en die kans grepen ze met beide handen aan. De verdediging van Oklahoma kon Texas niet ver genoeg tegenhouden, waardoor kicker Cameron Dicker een 40 yard field goal kon gaan trappen. Dicker de Kicker bleek met 14 seconden te gaan geen fout te maken, waardoor Texas alsnog de zege wist te realiseren: 48-45.

LSU 19 – 27 FLORIDA

Net zoals Oklahoma leed ook LSU afgelopen weekend zijn eerste nederlaag van het seizoen. Rivaal Florida bleek na een wedstrijd, waarin de verdediging en de running game dominant waren, met de winst aan de haal te gaan. Na de eerste helft stond het 10-14 in het voordeel van de Gators dankzij twee touchdowns van de aanval. LSU wist hier een touchdown en een field goal tegenover te zetten. Na het derde kwart werd er op een field goal van LSU na niet gescoord. Met een 13-14 stand begonnen beide teams aan het vierde kwart.

Ook in het vierde kwart zou het lang duren voordat er een beslissing zou vallen. LSU begon het vierde kwart met een touchdown, waarna Florida een drive later al meteen een antwoord had door zelf zeven punten op het bord te zetten. Vervolgens bleef de 19-20 voorsprong bijna acht minuten op het scorebord staan. Nadat beide teams elkaar een paar keer verdedigend gestopt hadden, was het met nog 1.45 te gaan weer eens raak. Het was alleen niet de aanval, maar de verdediging van de Gators die wist te scoren.

Op het moment dat LSU QB Joe Burrow (19-34, 191 yards en twee interceptions) een interception gooit, staat het 19-20 voor Florida en is LSU bezig met zijn laatste aanvalspoging van de wedstrijd. De pass van Burrow wordt gestolen door Brad Stewart Jr, die de bal vervolgens 25 yards weet te delegeren naar de endzone. Dankzij deze pick six was het duel definitief beslist: 19-27.

NOTRE DAME 45 – 23 VIRGINIA TECH

Daar waar Oklahoma en LSU verzaakten afgelopen weekend te winnen gaat Notre Dame gewoon door waar het mee bezig was. De Fighting Irish wisten zaterdagnacht op sublieme wijze Virginia Tech van zich af te houden en bleven zo ongeslagen. In de eerste helft wist Virginia Tech het de Fighting Irish knap lastig te maken. De Hokies wisten dankzij een late touchdown in de eerste helft met een kleine achterstand (17-16) de rust in te gaan. Het moest beter als het aan Notre Dame lag, en dit leken de spelers en trainer van de Fighting Irish zich ook te realiseren. In de tweede helft viel er namelijk weinig te halen voor de Hokies.

De aanval van Notre Dame kwam onder leiding van QB Ian Book (25-35, 271 yards en 2 TD’s) tot leven in het derde kwart. Twee keer werd de endzone bereikt in dit kwart, terwijl de verdediging van de Fighting Irish een nul op het scorebord wisten te zetten. Met een 31-16 voorsprong ging Notre Dame dan ook met een wat geruster hart het vierde kwart in. In dit vierde kwart zou Notre Dame zelf twee keer scoren, terwijl Virginia Tech één keer de endzone wist te bereiken. Het duel zou dankzij deze ijzersterke tweede helft eindigen in 45-23 in het voordeel van Notre Dame.

FLORIDA STATE 27 – 28 MIAMI

Deze week behandelen we vier wedstrijden, want het duel tussen rivalen Florida State en Miami willen wij u niet onthouden. Het is een rivaliteit zo oud als de weg van Keulen en is eigenlijk altijd wel een bron van spektakel. Het begon al voorafgaand aan het duel, toen beide teams tijdens de warming up net uit elkaar gehaald konden worden. Tijdens de wedstrijd zouden beide banken ook een keer op het veld komen. Een groot incident werd uiteindelijk voorkomen.

Dan de wedstrijd zelf. Na de eerste helft waren alle ogen gericht op Florida State, dat zo’n dramatische start van dit seizoen kende. Met een 20-7 voorsprong gingen de Seminoles de rust in, iets wat maar weinig mensen hadden zien aankomen. Deze start bleek dan ook niet vol te houden voor Florida State. Miami wist in het derde kwart het gat terug te brengen tot zeven punten dankzij twee touchdowns. De Seminoles wisten dankzij een punt return van D.J Matthews één keer de endzone te bereiken. Zo was het 27-21 na het derde kwart.

In het vierde kwart zou de verdediging van Miami zijn vorm van het derde kwart een vervolg geven. Ze wisten de aanval van de Seminoles opnieuw het hele kwart uit de endzone te houden. De Hurricanes wisten onder leiding van QB N’Kosi Perry (13-32, 204 yards en 4 TD’s) in het begin van het vierde kwart nogmaals te scoren. Na deze score wisten beide teams geen punten meer op het bord te zetten en won de verdediging het van de aanval. Miami zou hierdoor uiteindelijk aan het langste eind trekken: 27-28.

VERLIEZERS VAN HET WEEKEND

AUBURN EN STANFORD STELLEN TELEUR

Met de nederlagen van Oklahoma en LSU was het nog niet gedaan met de verrassingen. Ook Auburn en Stanford gingen onderuit, en niet zo’n beetje ook. Auburn, dat gezien wordt als de grootste uitdager van Alabama in de SEC, verloor tegen Mississippi State zijn tweede wedstrijd van het seizoen. Mississippi State werd de afgelopen weken verslagen door Kentucky en Florida en ging dus als grote underdog aan deze wedstrijd beginnen. De Bulldogs zouden de Tigers domineren dankzij hun running game.

QB Nick Fitzgerald (28 carries, 195 yards en 2 TD’s) en RB Kylin Hill (23 carries en 126 yards) waren de voornaamste reden dat Mississippi State met 9-23 wist te winnen. De verdediging van de Bulldogs wist Auburn het hele duel uit de endzone te houden. Mississippi State gaf tijdens deze 60 minuten slechts drie field goals weg. Na de nederlaag in eigen huis tegen LSU is dit de volgende pijnlijke nederlaag voor Auburn.

Stanford kwam er niet veel beter vanaf. Sterker nog, misschien was de prestatie van de Cardinal wel slechter dan die van Auburn. Zaterdagnacht werd er namelijk met 40-21 kansloos verloren van Utah. Het trio Tyler Hundley (17-21, 199 yards en 1 TD), Zach Moss (20 carries, 160 yards en twee TD’s) en Britian Covey (6 catches en 70 yards) doet universiteiten het hele seizoen al pijn. Ook tegen de goede verdediging van Stanford waren ze niet te stoppen. Na de eerste helft was het duel eigenlijk al beslist (24-7), waarna het in de tweede helft niet beter zou worden. Stanford zou met 40-21 verliezen na nog even twee touchdowns en een field goal opgegeven te hebben in het vierde kwart. Na de nederlaag tegen Notre Dame is het de tweede nederlaag op rij voor de Cardinal.

MICHIGAN STATE, OKLAHOMA STATE EN KENTUCKY FALEN

Na het benoemen van deze twee universiteiten zijn we nog niet klaar. Ook Michigan State, Oklahoma State en Kentucky wisten niet te winnen afgelopen weekend. De nederlaag van Michigan State, dat tegen Northwestern speelde, zat eraan te komen. Het hele seizoen loopt het al niet fantastisch, wat al had geresulteerd in een 13-16 nederlaag tegen Arizona State. Na twee zeges moesten de Spartans dit weekend hun tweede nederlaag slikken. Northwestern bleek met 19-29 te sterk en was vooral verdedigend uitstekend. Spartans QB Brian Lewerke (31-51, 329 yards en een TD) speelde niet eens zo heel slecht, maar vergat het telkens af te maken. Northwestern wist onder leiding van QB Clayton Thorson (31-47, 373 yards en 3 TD’s) aanvallend wat effectiever te zijn.

Oklahoma State staat bekend om zijn aanval en moest eerder dit jaar al een nederlaag slikken toen deze aanval niet goed was tegen Texas Tech (17-41). Tijdens de 42-48 nederlaag tegen Iowa State kunnen we concluderen dat dit deze wedstrijd niet het geval was. QB Taylor Cornelius was weer fantastisch, zoals hij dat het hele seizoen al is (19-33, 289 yards en 4 TD’s). De verdediging liet hem echter in de steek zaterdag. Iowa State wist 48 punten te scoren en de shootout tegen de Cowboys met 48-42 te winnen.

KENTUCKY FAALT

Kentucky was de afgelopen weken uitstekend bezig. De Wildcats wisten zich dankzij een goede start verrassend genoeg in de top 25 van het college football te nestelen. Toch moesten ook de Wildcats afgelopen weekend hun eerste nederlaag verwerken. Op bezoek bij Texas A&M wisten ze een goede test niet te doorstaan. Het was vooral de aanval die veel moeite had om te produceren. Zowel QB Terry Wilson (13-20, 108 yards en een TD) als RB Benny Snell (13 carries en 60 yards) kenden niet hun beste wedstrijd. Texas A&M wist daarentegen 20 punten te scoren, voornamelijk dankzij RB Trayveon Williams (24 carries, 138 yards en 1 TD). Kentucky had geen antwoord op de running game en verloor zodoende met 20-14.

OVERIGE TELEURSTELLINGEN

Syracuse, Navy en Louisville sluiten de eindeloze rij van verliezers dit weekend. Syracuse kent vooral aanvallend gezien een uitstekend seizoen. De Orange wisten het Clemson vorig weekend heel moeilijk te maken, maar verloren uiteindelijk toch. Dit weekend was de aanval opnieuw uitstekend en productief, maar was het de verdediging die QB Eric Dungey en zijn aanval in de steek liet. Pittsburgh zou na een spectaculair duel in overtime met 37-44 winnen van de Orange.

Navy kent nog geen wereldseizoen en leed zaterdagavond een pijnlijke nederlaag tegen Air Force. QB/RB Malcolm Perry en de Midshipmen werden met 7-35 compleet afgetroefd en zijn nu 2-3, wat zeker als teleurstellend gezien mag worden. Tot slot dan nog Louisville, dat vrijdagnacht al kansloos onderuit ging tegen Georgia Tech. De aanval was opnieuw prima, maar zoals van tevoren bekend was is de verdediging dit seizoen niet zo heel erg goed. De Cardinals kregen tegen Georgia Tech 66 punten om de oren: 66-31.

SPELERS VAN HET WEEKEND

DWAYNE HASKINS ZET VORM DOOR

Dwayne Haskins wist dat het een lastige opgave was om J.T. Barrett te vervangen bij Ohio State. Tot nu toe presteert hij boven ieders verwachting. Dit weekend wist hij tegen Indiana 33-44 te gaan met 455 yards en 6 TD’s. Hij gooide wel twee interceptions en maakte na vorig weekend ook nu weer wat foutjes, maar toch zijn de statistieken indrukwekkend te noemen. Ohio State won met 49-26 van Indiana.

Ook Gardner Minshew van Washington State (30-40, 430 yards en 5 TD’s), Adrian Martinez van Nebraska (24-42, 384 yards en 2 TD’s) en Jordan Ta’Amu van Ole Miss (21-24, 374 yards en 3 TD’s) waren uitstekend afgelopen weekend. Minshew en Ta’Amu zijn het hele seizoen al fantastisch bezig en zijn inmiddels vaste klanten in dit onderdeel van de update.

Toch was er één de uitblinker: Tua Tagovailoa. De QB van Alabama laat het hele seizoen al fantastische dingen zien, maar overtrof zichzelf dit weekend tegen Arkansas. Hij had aan 13 passes (10-13) genoeg om 334 yards en 4 touchdowns te gooien.

JONATHAN TAYLOR LAAT ZICH WEER ZIEN

Het was weer even geleden dat we RB Jonathan Taylor genoemd hebben onder dit kopje, maar afgelopen weekend tegen Nebraska was hij er weer. De running back van Wisconsin wist met 24 carries 221 yards te verzamelen en drie touchdowns te scoren. Wisconsin zou uiteindelijk met gemak winnen van Nebraska dankzij hun RB.

Jordan Cronkrite van UCF (23 carries, 302 yards en 3 TD’s) en Alex Barnes van Kansas State (22 carries, 250 yards en 3 TD’s) waren ook in vorm afgelopen weekend. Tot slot verdient ook een receiver nog wat aandacht. JD Spielman van Nebraska wist tijdens de nederlaag tegen Wisconsin 209 yards te verzamelen in negen catches. Hij wist één keer te scoren.

(Top & Cover Photo: Tim Heitman-USA TODAY Sports)