March Madness: Haarms en Purdue verslaan Tennessee

Door

Dag vijf van March Madness stond in het teken van de Sweet Sixteen. Matt Haarms en Purdue kwamen in actie tegen Tennessee en maakten het zichzelf onnodig lastig, terwijl ook Virginia goed wegkwam. Tegelijkertijd domineerden Texas Tech en Gonzaga in de West region.


SOUTH REGION


(2) TENNESSEE – (3) PURDUE: 94 – 99

We beginnen met het meest spectaculaire duel van gisteren. Purdue, met Nederlander Matt Haarms in de gelederen, maakte het in de slotfase onnodig spannend door een voorsprong van meer dan tien punten in de laatste tien minuten uit handen te geven. Tennessee dwong in de slotfase alsnog overtime af, maar Purdue zou het duel in overtime uiteindelijk naar zich toe trekken: 94-99.

Vooral in de tweede helft zagen de fans een duel tussen Ryan Cline en Admiral Schofield. Beide spelers schoten het ene na het andere jumpshot raak en creëerden zo een spectaculaire slotfase. Daar waar Schofield met 21 punten en negen rebounds samen met Grant Williams (21 PTS, 7 REB, 4 AST) de uitblinker was bij de Volunteers, was het Clyne die alle aandacht kreeg.

In tegenstelling tot Schofield kon Clyne zijn fantastische prestatie ook in overtime doortrekken. Clyne scoorde uiteindelijk 27 punten met zeven driepunters. Voeg daar de 29 punten en vijf driepunters van Carsen Edwards nog bij en je hebt de voornaamste reden van het succes van de Boilermakers dit toernooi wel benoemd. Matt Haarms droeg ook zijn steentje bij door 11 punten, zes rebounds en drie blocks te noteren. Zodoende gaat Purdue door naar de Elite Eight.

(1) VIRGINIA – (12) OREGON: 53 – 49

De tegenstander van Purdue in de Elite Eight wordt Virginia, dat eigenlijk net zo moeizaam de volgende ronde bereikte. Tegen Oregon, de verrassing van dit toernooi, was het zoals verwacht een strijd tussen twee verdedigend uitstekende teams. Virginia liep aan het eind van de eerste helft uit naar een voorsprong van tien punten. Toch kregen ook de Cavaliers het voor elkaar om deze voorsprong in de tweede helft uit handen te geven. In tegenstelling tot Purdue had Virginia echter geen overtime nodig om te winnen. Virginia versloeg Oregon in de slotfase uiteindelijk met 53-49.

Bij Virginia waren het de basisspelers die het verschil maakten. De bank scoorde welgeteld nul punten en dus lag alle druk op de vijf basisspelers. Ty Jerome, Kihei Clark, De’Andre Hunter en Kyle Guy namen het team op sleeptouw. Jerome scoorde 13 punten met zes rebounds en zes assists. Clark noteerde 12 punten met vier rebounds en zes assists, terwijl Hunter en Guy ook nog respectievelijk 11 en 10 punten scoorden.

Bij de Oregon Ducks was de situatie niet veel anders. Ondanks dat Ehab Amin met acht punten vanaf de bank wel impact had, waren het vooral de basisspelers die het moesten doen. Louis King (16 PTS, 4 REB en 4 driepunters), Payton Pritchard (11 PTS, 7 REB, 4 AST) en Paul White (10 PTS, 6 REB, 3 STL) deden wat ze konden, maar het was niet genoeg. Veel mensen zullen zich afvragen wat de Ducks hadden kunnen doen als hun sterspeler Bol Bol tijdens het reguliere seizoen niet geblesseerd was geraakt.

VOLGENDE DUEL: (1) VIRGINIA – (3) PURDUE: (ZAT 01.49)


WEST REGION


(1) GONZAGA – (4) FLORIDA STATE: 72 – 58

In de West region was het allemaal een stuk minder spannend. Gonzaga maakt het gehele toernooi zijn favorietenrol al waar en besloot daar gisteren niet mee op te houden. Florida State was het volgende slachtoffer van de Bulldogs. Gonzaga stond het gehele duel aan de leiding en deze voorsprong kwam ook nooit echt in gevaar: 72-58.

Bij Gonzaga kwamen vier van de vijf starters boven de tien punten uit. Rui Hachimura was met 17 punten en vier rebounds de topscorer. Toch waren ook Brandon Clarke (15 PTS, 12 REB, 5 BLK), Josh Perkins (14 PTS, 4 REB, 5 AST) en Zach Norvell Jr. (14 PTS, 3 REB, 4 driepunters) belangrijk tijdens de zege op de Seminoles.

Bij Florida State was het aanvallend gezien een one man show. Trent Forrest speelde de wedstrijd van zijn leven en scoorde 20 punten met vijf rebounds, vier assists en drie steals. Mede omdat de rest van de spelers niet boven de tien punten scoorden, was de prestatie van Forrest alleen goed voor de statistieken.

(2) MICHIGAN – (3) TEXAS TECH: 44 – 63

Michigan zal dit jaar niet terugkeren in de finale van March Madness. De Wolverines werden afgelopen nacht overklast door Texas Tech. Beide teams gingen in de openingsfase gelijk op, maar aan het eind van de eerste helft liepen de Red Raiders toch weg. In de tweede helft domineerde Texas Tech, waarna er uiteindelijk met 44-63 overtuigend gewonnen werd.

Naast de uitstekende verdediging van de Red Raiders was ook sterspeler Jarrett Culver weer enorm belangrijk. De lottery pick van de aankomende NBA draft scoorde 22 punten met vier rebounds en vier assists. Hij kreeg voornamelijk hulp van Davide Moretti (15 PTS, 4 AST) en Matt Mooney (10 PTS, 3 REB). Dit waren ook de enige drie spelers bij Texas Tech die boven de tien punten uitkwamen.

Bij Michigan waren Ignas Brazdeikis en Charles Matthews de enige spelers die op niveau speelden. Brazdeikis noteerde 17 punten en 13 rebounds. Matthews sloot met 12 punten, vier rebounds en drie assists het duel af.

VOLGENDE DUEL: (1) GONZAGA – (3) TEXAS TECH (ZAT 23.09).

(Coverfoto: Thomas J. Russo / USA TODAY Sports)

Ook leuk om te lezen