College Basketball: Kijktips week 5

Door

Elon v Duke

Nog steeds is Kentucky de unanieme #1 in de rankings gevolgd door de Blue Devils. Deze ploegen zullen elkaar pas treffen in maart. Welke ploegen er deze week tegenover elkaar staan?

Connecticut Huskies vs # 2 Duke Blue Devils,
Syracuse Orange vs #7 Villanova Wildcats
#24 North Carolina Tar Heels vs #12 Ohio State Buckeyes
#15 Oklahoma Sooners vs #16 Washington Huskies
#6 Virgina Cavaliers vs Harvard Crimson

19 december 02.00 uur Connecticut Huskies vs # 2 Duke Blue Devils
Het zal een strijd worden tussen een guard heavy aanval van Kevin Ollie’s Huskies tegen de beste big man in college Jahlil Okafor. Tegen Elon was hij goed voor 25 punten en 20 rebounds. Voor het eerst sinds 1998 dat dit huzarenstukje door een Duke speler werd gepresteerd. De laatste speler die dat deed: Elton Brand. Een voormalige #1 draft pick. Of Okafor dezelfde weg gaat bewandelen? Het heeft er alle schijn van.

De huskies maken en frustrerend seizoen door. Na een 3-0 start werd er achtereenvolgens verloren van West Virginia, Texas en Yale. Met name het verlies tegen Yale mag als blamage gezien worden. Gelukkig hadden ze in Coppin State een tegenstander om het zelfvertrouwen op de vijzelen. Amida Brimah was de grote man met 40 punten tegen 100%. Het zal een mooi strijd worden tussen hem en Okafor.
De wedstrijd is te zien op ESPN.


20 december 19.00 uur Syracuse Orange vs #7 Villanova Wildcats
Villanova speelt het wederom uitstekend dit jaar. Onder leiding van de ervaren Darrun Hilliard II en Dylan Ennis werd er nog geen wedstrijd verloren. Met Josh Hart ,tegen Temple goed voor een monster game met 20 punten, zeven rebounds, drie assists, twee steals en een block die een geweldige ontwikkeling doormaakt moet er gewonnen kunnen worden van de Orange.

De Orange die de laatste weken niet goed spelen. Verliezen van Michigan en St. Johns en op het nippertje winnen van Louisiana Tech. Nee, het is niet de start die Jim Boeheim voor ogen had. Syracuse moet het hebben van zijn Bigs Christmas en McCullough waarbij de laatstgenoemde een van de verrassingen van dit prille seizoen genoemd mag worden.

20 december 19.00 uur #24 North Carolina Tar Heels vs #12 Ohio State Buckeyes
Nog zo’n freshman waarvan we wisten dat hij goed was is D’Angelo Russell. De guard van Ohio State is nu al belangrijk voor de Buckeyes. Tegen Louisville wilde hij te graag en was zijn schotselectie niet goed getuige zijn 6 uit 20. De laatste weken speelt hij echter uitstekend en neemt hij de Buckeyes op sleeptouw.

De Tar Heels verloren kansloos tegen Kentucky (wie niet…) en hebben naast dit verlies ook al verloren van Iowa en Butler. Niet goed dus. Marcus Paige en Kennedy Meeks spelen goed, nu de rest van de ploeg nog. Al moet Paige beter gaan schieten. Met een .365 gemiddelde van je beste speler wordt winnen moeilijk. Dat zal tegen de Buckeyes die maar 57 punten tegen krijgen per wedstrijd niet anders zijn.

21 december 03.00 uur #15 Oklahoma Sooners vs #16 Washington Huskies
Een wedstrijd om voor wakker te blijven is zeker die tussen de Sooners en Huskies. Twee teams die het uitstekend doen dit seizoen. Waarbij de Huskies, uitkomend in de Pac-12 onverwacht hoog staan in de ranking. De belangrijkste overwinning was die op San Diego State waar de Huskies de Aztecs op 36 punten wisten te houden. Verdedigend zit het dus wel snor.  Met Robert Upshaw als uitblinker in de wedstrijd tegen San Jose State. Met zijn zeven geblokte schoten verbrak hij het oude school record. De Oklahoma Sooners zijn echter een ander kaliber tegenstander dan ze tot nu toe tegen gekomen zijn.

De Sooners die een betere opponenten hebben gezien dan de Huskies speelden Tulsa en Missouri van de mat. Met name de 15-0 run aan het begin van de tweede helft tegen Mizzou was indrukwekkend. De Sooners rebounden uitstekend en dat kan wel eens de sleutel zijn dit duel. Wie de strijd om de rebounds wint zal deze wedstrijd gaan pakken.

21 december 18.00 uur #6 Virgina Cavaliers vs Harvard Crimson
De Cavaliers zijn dit jaar weer goed. Na vorig jaar de ACC gewonnen te hebben doet de ploeg van dit jaar niet onder voor die van verleden jaar. Afgelopen week werd onder aanvoering van Justin Anderson gewonnen van Maryland en VCU. Niet de makkelijkste tegenstanders. Met een verdediging die de minste punten tegen krijgt in de NCAA moet tegen Harvard gewonnen kunnen worden.

Harvard en basketball. Niet meteen de eerste associatie voor velen onder ons. Toch timmert de ploeg de laatste jaren aan de weg en in de pre-season ranking werden ze als een top 30 ploeg getipt. In Wesley Saunders hebben de Crimson een ongekend goede speler. De Ivy league speler van 2013-2014 (en dat in een statistisch down year) speelt de sterren van hemel. Daar ligt gelijk het manco van de ploeg. Als Saunders niet goed speelt dan valt de ploeg ver weg. Benieuwd hoe de Crimson tegen de stingy defense gaan spelen van de Cavaliers gaan spelen. Ze zijn in ieder geval slim genoeg om er iets op te verzinnen in Boston!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen