ROY: Vaarwel Jabari Parker, Andrew Wiggins raakt in vorm

Door

Sacramento Kings v Minnesota Timberwolves

Elke week houdt SportAmerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In) en de Statline of the Week (SOW).

ROW: Andrew Wiggins (MIN)
Eindelijk is er een andere rookie of the week. Ditmaal is het Andrew Wiggins die een geweldige vorm laat zien voor de Minnesota Timberwolves. Het begon een week geleden toen Wiggins tegen de Portland Trail Blazers een double-double neerzette met 23 punten en tien rebounds. Mede daardoor gingen de Timberwolves met de winst lopen. De rest van de week ging het iets minder, maar nog steeds prima prestaties voor de eerste pick in de draft.

FOW: Marcus Smart (BOS)
Als een kind zo blij sprongen de mensen op uit Boston toen Marcus Smart afgelopen week terug kwam van een blessure en tegen de Wizards een knappe vorm liet zien (23 punten, vier rebounds, vijf assists). Daarna ging het weer berg afwaarts. Tegen Charlotte was het een drama met maar twee rebounds en één assist. Om zijn zwakke week compleet te maken viel Smart tegen New York Knicks ook nog uit met een blessure aan de achillespees.

ROY: Jabari Parker (MIL)
Voor deze week is hij nog Rookie of the Year. Parker kende, zoals al het hele seizoen, een constante week en was voor de Milwaukee Bucks een belangrijke schakel. Tot de wedstrijd tegen Phoenix afgelopen dinsdag. In die wedstrijd ging Jabari Parker op gruwelijke wijze door zijn knie heen en moest het veld verlaten. Vandaag is naar buitengekomen dat hij een gescheurde kruisbanden heeft aan zijn linkerknie en het seizoen niet verder kan afmaken.

Top 5: Andrew Wiggins, Nerlens Noel (PHI), Nikola Mirotic (CHI), Zach Lavine (MIN)
Andrew Wiggins blijft, ondanks zijn goede wedstrijden, deze week nog achter Parker staan. Volgende week zal Parker door zijn blessure wegvallen uit het klassement en heeft Wiggins de kans om de koppositie over te nemen.

Nerlens Noel doet goede zaken in het ROY klassement. In het gezonken schip dat Philadelphia 76ers heet, weet Noel zich wel steeds beter te manifesteren. Tegen de Boston Celtics liet Noel negentien punten en acht rebounds op het scorebord achter en dat met een schotpercentage van 75%.

De dip van Nikola Mirotic is helemaal voorbij. De 23-jarige power forward van de Chicago Bulls doet in de minuten die hij krijgt niet onder voor zijn teamgenoten en weet veel rebounds en punten te noteren. Een klein minpuntje is dat hij tegen de Atlanta Hawks maar één van de zeven schoten raak gooide.

Zach Lavine maakt de top vijf compleet. Hij is de tweede rookie van de Minnesota die goed presteert. Vorige week kreeg hij de Statline of the Week op zijn naam door een double-double te noteren. Deze week is het niet zover gekomen, maar Zach Lavine weet wel zijn goed zijn teamgenoten te vinden en kwam ook bijna een double-double weer in zicht. Tegen de Wizard tekende hij voor acht punten en acht assists.

Oustide Lookin’: Bojan Bogdanovic (CHI), KJ McDaniels (PHI), Elfrid Payton (ORL)
De oude rookie van de Brooklyn Nets (25 jaar) doet het niet onaardig in de NBA. Bojan Bogdanovic wisselt wel goede wedstrijden af met hele slechte. Gelukkig kon hij tegen de Charlotte Hornets zijn waarde tonen door de wedstrijd af te sluiten met twaalf punten en zes rebounds.

KJ McDaniels speelde deze week belabberd voor zijn doen. Vooral tegen de Brooklyn Nets was het spel van KJ niet om over naar huis te schrijven. De man die over het algemeen veel punten op zijn naam zet, liet in Brooklyn de teller op nul staan. Tegen Memphis speelde hij helemaal niet mee door een enkelblessure. Tegen de Boston Celtics speelde McDaniels wel weer, maar was weer niet in zijn goede vorm te vinden.

En dan is er nog Elfrid Payton, de rookie die zeer sterk aan het seizoen begon kende een grote terugslag en is langzaamaan weer aan de weg aan het timmeren. Vooral de passing is een grote kwaliteit van de 20-jarige guard. Tegen Atlanta wist hij weer zeven assists te noteren.

SOW: Andrew Wiggins
Wiggins wist zijn eerste double-double van zijn carrière binnen te halen. In de winstpartij tegen Portland noteerde hij 23 punten en 10 rebounds

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen