March Madness Update #10: Villanova domineert finale, verslaat Michigan

Sinds november was het voor alle universiteiten te doen om deze ene nacht: de laatste wedstrijd van March Madness. In San Antonio stonden #1 Villanova en #3 Michigan tegenover elkaar om uit te maken wie dit jaar de nationale kampioen zou worden van het College Basketball. Het bleek een one-man show te zijn voor notabene een bankspeler van de Villanova Wildcats. Een prestatie die, net zoals de hele Final Four run van de Wildcats, in de recordboeken zal verdwijnen.

VILLANOVA PAKT TWEEDE TITEL IN DRIE JAAR

De eerste helft van het nationale kampioenschap kon eigenlijk in twee delen opgesplitst worden. Moritz Wagner en Muhammad-Ali Abdur-Rakhman zorgde voor een ijzersterke start en een vroege voorsprong van vijf punten voor Michigan. Wagner eindigde de eerste helft met 11 punten en Abdur-Rakhman zou daar met 10 punten niet veel voor onder doen. Tot tien minuten voor rust wist Michigan de Wildcats van de driepuntlijn te jagen. Zo wisten de Wolverines de Wildcats naar de basket te forceren.

Na de eerste tien minuten was daar plotseling Donte DiVincenzo. De bankspeler schoot de ene na de andere driepunter binnen en nam Villanova aan de hand.  Hij zou met 18 punten en drie driepunters in die eerste 20 minuten ervoor zorgen dat Villanova vlak voor rust weer op gelijke hoogte kwam. Hij was zowel aanvallend als verdedigend van grote invloed tijdens deze 23-7 run van de Wildcats.

Dankzij een late driepunter van Jalen Brunson zou Villanova zelfs met een 28-37 voorsprong de rust in gaan in San Antonio, ondanks de sterke start van Michigan. Villanova schoot 45% van het veld en 31% van de driepuntlijn, terwijl de Wolverines daar 39% en 15% tegenover wisten te zetten. Michigan begon dus fel, maar wist deze energie niet de volledige eerste helft te kunnen vasthouden.

TWEEDE HELFT

In de tweede helft bleek dat de eerst tien minuten van de eerste helft een incident was. Michigan begon nog wel redelijk aan de tweede helft, maar al gauw bleek dat Villanova zijn ritme had gevonden. Donte DiVincenzo bleef maar de show stelen en de Wolverines hadden op geen enkele manier een antwoord. Misschien wel het hoogtepunt van zijn wedstrijd was dit fantastisch block aan het begin van de tweede helft.

DiVincenzo zou een National Championship-record neerzetten met 31 punten vanaf de bank, het hoogste aantal ooit gescoord door een bankspeler in de finale van het NCAA Basketballseizoen. Hij blééf maar driepunters binnen schieten, iets waar het hele team vrolijk aan meedeed. Ook het record voor het compleet aantal driepunters in de Final Four werd verpulverd door Villanova tijdens deze finale. Deze driepunter van DiVincenzo was misschien wel de belangrijkste van al deze driepunters.

HET FEEST KAN BEGINNEN

Nadat Villanova in deze periode uit was gelopen naar twintig punten kon het feest al gaan beginnen. Michigan verloor de rebound match-up met 38-26 en en kon na die eerste 10 minuten van de wedstrijd geen vuist meer maken tegen de Wildcats. Zodoende wint Villanova met 62-79 en kroont het zich voor de derde keer in de historie van de universiteit tot kampioen van het College Basketball. Het is de tweede nationale titel van de Wildcats in drie jaar tijd.

Donte DiVincenzo werd uitgeroepen tot MVP van de wedstrijd, met 31 punten, zes rebounds en vijf driepunters. Ook Mikal Bridges mag met 19 punten een belangrijk gedeelte van de zege claimen. Bij Michigan waren Muhammad-Ali Abdur-Rakhman en Mo Wagner de uitblinkers met respectievelijk 23 en 16 punten.

Zo komt een historische March Madness ten einde. Villanova mag als terechte winnaar van dit College Basketballseizoen gezien worden. Daar waar alle andere grote teams onderuit gingen, bleven zij overeind. We zagen grote upsets en een fantastisch toernooi van Loyola-Chicago, buzzer beaters van onder meer de Ramblers en Michigan en er werden records verbroken tijdens de Final Four door Villanova. Een toernooi dat hoe dan ook de boeken in zal gaan als één van de beste March Madness-toernooien ooit.

(Cover Photo: Tom Pennington/Getty Images)