College ‘Ball MVP: Ennis doet beter dan Parker en Wiggins

Door

Miami v Syracuse

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 8: Ennis doet beter dan Parker en Wiggins. (vorige editie: lees hier)

College MVP: Tyler Ennis (Syracuse)

Dit jaar was hét jaar van de freshmen. Er werd over niets anders gepraat en geschreven dan over eerstejaars als Jabari Parker, Andrew Wiggins, Julius Randle en Aaron Gordon. Maar beetje bij beetje ontpopt er zich bij de ongeslagen Syracuse Orange (2) een freshman tot een ster. Zijn naam is Tyler Ennis, een efficiënte point guard met ongekende rust in zijn spel.

De Orange wonnen deze week alweer twee keer en hebben nu een record van 14 zeges en 0 nederlagen. Tegen Miami was Ennis goed voor tien punten en zeven assists, tegen Eastern Michigan was hij scoreloos maar had hij wel negen assists en drie steals. Ennis heeft alles om een goede point guard te zijn: leiderschap, spelinzicht, court vision, controle, een goede jumper, defensieve ingesteldheid… Amper 1,2 TOs in 33mpg? Ennis is een groot talent.

Sterrenwacht: Het draait niet alleen rond freshmen

In het jaar van de freshmen worden steengoede seniors veel te vaak over het hoofd gezien. Doug McDermott is daar misschien wel het beste voorbeeld van. De forward van de Creighton Bluejays scoort voor het derde jaar op rij gemiddeld meer dan twintig punten (24,7 om precies te zijn). Hij maakt 49% van zijn schoten, waarvan 43% van de driepuntlijn, en pakt bijna acht rebounds per wedstrijd. Of McDermott dit niveau ook in de NBA kan aanhouden, is een grote vraag maar voorlopig verdient hij tonnen respect in college.  

Rodney Hood was al eens de College MVP maar ook een andere transfer doet het dit seizoen erg goed. De Oregon Ducks (10) verloren nog maar één keer en daarvoor is Joseph Young grotendeels verantwoordelijk. De junior guard kwam deze zomer over van de Houston Cougars en speelt als een bezetene. Young is shooting the lights out, scoort erg goed, verliest de bal nauwelijks en speelt gewoon perfect in het systeem van de Ducks.

Misschien wel de beste sophomore van het moment is Kyle Anderson. De grote point guard van de UCLA Bruins liet deze week nogmaals zijn veelzijdigheid zien met 23 punten, twaalf rebounds en vijf assists tegen de USC Trojans. Magic Johnson 2.0? Realistisch gezien niet maar qua lengte en statistieken doet Anderson wel aan de Laker-legende denken.

Verrassing van de week: DeAndre Kane (Ohio State)

Van een geslaagde transfer gesproken, DeAndre Kane maakte de overstap van Marshall naar Iowa State (13) en heeft zich dat nog geen moment beklaagd. De senior point guard staat aan het hoofd van één van de beste teams van het moment en leidde de Cyclones naar hun beste start ooit (13-0). Kane was altijd al een veelzijdig talent maar bij Iowa State lijkt zijn persoon tot rust te komen. Dat maakt van hem dit seizoen een echte topper. 

De vervanger van Kane bij de Marshall Thundering Herd is Kareem Canty. De point guard toonde tot nu toe heel wat gebreken (meer dan vier balverliezen per wedstrijd) maar liet ook mooie dingen zien. Zo is duidelijk dat de freshman een ongelooflijk spelinzicht heeft. Geef hem nog wat tijd en op termijn kan Canty een erg goede point guard worden. Een eervolle vermelding is ook weggelegd voor Shaq Goodwin. De forward van de Memphis Tigers maakt dit seizoen een sprong voorwaarts en laat zien dat hij van alle markten thuis is.

Michigan v Iowa StateStatline van de week: Willis Hall 26-21 vs. Davidson

De meest opvallende statistische prestatie kwam deze week van Willis Hall. De forward van de Charleston Cougars liet namelijk 26 punten en 21 rebounds noteren in een zege tegen Davidson op nieuwjaarsdag. Wat een statline om het jaar mee te beginnen! Amper drie dagen later liet Hall overigens achttien punten en zeventien rebounds noteren.

Eervolle vermeldingen zijn er voor DeAndre Kane (foto) en Shabazz Napier. Kane was op zijn allerbest in een makkelijke zege tegen Northern Illinois. Hij was goed voor zestien punten, acht rebounds en twaalf assists. Kane maakte vijf op zes schoten. De Connecticut Huskies van Napier verloren twee keer op rij. Napier was echter op zijn best, zeker tegen Houston. Hij tekende voor 27 punten, negen rebounds en vijf assists in de verrassende nederlaag.

Het hoogtepunt van de week komt op naam van Joseph Bertrand. Illinois won na één verlenging van Indiana en Bertrand zorgde voor een geweldige reverse alley-oop!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen