Week 4: UCLA en Washington State vermaken, playoff-droom UCF voorbij

Door

Week 4 deed een prima poging om week drie te evenaren. Net zoals toen waren er ook afgelopen weekend weer veel upsets, spannende duels en toppers om van te genieten. Zo verloren Houston, UCF en North Carolina en stonden er onder meer duels als Notre Dame – Georgia en Michigan – Wisconsin op het programma. Een samenvatting van week 4 van het college football-seizoen.


AMERICAN ATHLETIC CONFERENCE (AAC)


TULANE DANKZIJ FAKE KNEE LANGS HOUSTON

Houston is niet bepaald soepel aan het seizoen begonnen. Met een 1-2 record (L vs Oklahoma en Washington State) gingen de Cougars op bezoek bij Tulane, dat 2-1 was (L vs Auburn). Houston leek de wedstrijd onder controle te hebben. De eerste helft, en eigenlijk ook het derde kwart, waren dominant te noemen. Maar een voorsprong van 19 punten werd in het verloop van de tweede helft ingeleverd. Tulane kwam onder leiding van een fantastische running game terug in de wedstrijd. Tulane greep met zes minuten te gaan zelfs de leiding. Vooral Darius Bradwell (20 carries, 113 yards) kon zijn ding doen. Houston antwoordde in het vierde kwart met een field goal, waardoor het 31-31 was.

Tulane kreeg nog een kans om de zege te pakken, leek deze met 21 seconden te gaan verspillen door een four-and-out, maar kreeg het toch voor elkaar om een first down te pakken. Hoe? Een fake knee. Deze fake leverde 18 yards op, waarna de volgende play resulteerde in een 53 yard touchdown pass. Tulane won dankzij deze spectaculaire slotfase met 31-38 van Houston, dat alweer zijn derde nederlaag leed. Senior’s QB D’Eriq King (16-33, 229 yds, 2 td’s passing en 116 yds rushing met een TD) en WR Keith Corbin besloten vervolgens op maandag om het seizoen te redshirten. Daardoor kunnen ze als senior’s hun school afronden en volgend jaar nog een keer vlammen voor de Cougars. Tulane is nu 3-1.

OVERIGE UITSLAGEN

UCONN – Indiana (3-38), UCF – Pittsburgh (34-35), Temple – Buffalo (22-38), SMU – TCU (41-38), Wyoming – Tulsa (21-24), William & Mary – East Carolina (7-19)


ATLANTIC COAST CONFERENCE (ACC)


PITTSBURGH VERPEST PLAYOFF-DROOM UCF

Helaas. De goede hoop die UCF (en waarschijnlijk veel mensen met hun) hadden op een playoff-run van de Knights is zaterdagnacht vervlogen. Niet onterecht, want Pittsburgh was tijdens de 34-35 nederlaag driekwart wedstrijd lang beter. Na een dominante start (21-0), kwam UCF sterk terug. Met 31 onbeantwoorde punten stonden de Knights met zes minuten te gaan in het derde kwart plotseling op een 31-21 voorsprong. Deze voorsprong werd in het vierde kwart echter uit handen gegeven.

Twee touchdowns (waarvan de beslissende met nog 1 minuut te gaan was) zorgden ervoor dat Pittsburgh alsnog het duel winnend afsloot en UCF zo zijn playoff-droom gedag kon zeggen. Ook dit seizoen zullen de Knights, nu 3-1, niet verder komen dan een NY6 game. Pittsburgh is nu 2-2 en zal voorlopig in de achtervolging moeten als het de divisie wil gaan winnen. Virginia is in de divisie van de Panthers namelijk de favoriet en is nog ongeslagen.

APP STATE BEZORGT NORTH CAROLINA VOLGENDE KLAP

North Carolina was heel enthousiast begonnen aan het seizoen. Dankzij knappe zeges op Miami en South Carolina is de klad er echter ingekomen. Tijdens week 3 werd er verloren van Wake Forest, wat gezien hun vorm en spel niet zo schandalig is. Afgelopen weekend ging het echter fout tegen een tegenstander die normaal gesproken gewoon opzij gezet dient te worden. In college is echter niks normaal. Appalanchian State is namelijk een van de betere teams buiten de top conferences en was van tevoren zelfs favorieten als we de betting lines mochten geloven. Deze lines kwamen niet bedrogen uit.

Appalanchian State schoot uit de startblokken en had met drie minuten in de eerste helft nog te gaan een ruime voorsprong (27-10). North Carolina vocht in de tweede helft echter terug en kwam met vier minuten te gaan op 34-30. De laatste stap richting overtime leek vervolgens ook gezet te worden.Eene 56 yard field goal van UNC werd echter geblokt. Daardoor won Appalanchian State met 34-31 en is North Carolina nu 2-2.

OVERIGE UITSLAGEN

Elon – Wake Forest (7-49), Boston College – Rutgers (30-16), Western Michigan – Syracuse (33-52), Louisville – Florida State (24-35), Central Michigan – Miami (12-17), Ball State – NC State (23-34), Old Dominion – Virginia (17-28), Charlotte – Clemson (10-52)


BIG 12 CONFERENCE (BIG 12)


TEXAS KENT NAUWELIJKS MOEITE MET OKLAHOMA STATE

Het was een rustige week in de BIG 12, maar er stond wel degelijk een duel op het programma waar meestal wel veel te beleven is. Texas en Oklahoma State stellen de laatste jaren niet teleur, en ook afgelopen weekend was het weer spectaculair. Toch kwam de derde seizoenszege van de Longhorns nooit echt in gevaar. Het duel ging t/m het derde kwart eigenlijk gelijk op. Met een 23-28 voorsprong begon Texas aan het vierde kwart, maar deze voorsprong werd al snel uitgebreid. Dankzij een snelle touchdown en goed spel van de verdediging leek Texas op weg naar de zege. Dit bleek uiteindelijk ook het geval, ondanks dat Oklahoma State nog een late touchdown scoorde. Aan de 30-36 stand zou uiteindelijk in de laatste minuut niks meer veranderen.

Texas QB Sam Ehlinger (20-28, 281 yds, 4 TD’s) en RB Keantoay Ingram (21 carries, 114 yds) waren de uitblinkers van het duel. Freshman QB Spencer Sanders (19-31, 267 yds passing, 110 yds en een TD rushing) en RB Chuba Hubbard (37 carries, 124 yds en 2 TD’s) blonken uit bij de Cowboys.

OVERIGE UITSLAGEN

Louisiana Monroe – Iowa State (20-72), SMU – TCU (41-38), West Virginia – Kansas (29-24), Baylor – Rice (21-13)


BIG TEN CONFERENCE (BIG TEN)


WISCONSIN HOUDT GEEN SPAAN HEEL VAN MICHIGAN

De topper van het weekend bleek geen topper te zijn. Althans, niet op het veld. Beide teams waren met een 2-0 record en een bye-week aan het seizoen begonnen. De manier waarop is echter compleet anders. Michigan heeft het vooral aanvallend gezien behoorlijk lastig, terwijl Wisconsin elk team dat in zijn weg staat kansloos laat. Deze verhoudingen werden op het veld zaterdagavond pijnlijk duidelijk.

Na de eerste helft stond het 28-0 in het voordeel van de Badgers. De aanval van Michigan was ineffectief, terwijl de verdediging van de Wolverines helemaal overhoop werd gelopen. Overhoop werd gelopen door Jonathan Taylor (23 carries, 203 yds en 2 TD’s) en de fantastische O-Line van Wisconsin. In de tweede helft kwam Michigan wat meer op gang, maar verder dan 14-35 kwamen de Wolverines niet. Een compleet kansloos duel dus voor Michigan, dat vooral de effectiviteit van de offense en het verdedigen van de running game zal moeten gaan verbeteren.

OVERIGE UITSLAGEN

Boston College – Rutgers (30-16), UCONN – Indiana (3-38), Michigan State – Northwestern (31-10), Miami (OH) – Ohio State (5-76), Nebraska – Illinois (42-38)


PAC-12 CONFERENCE (PAC-12)


UCLA VERSLAAT WASHINGTON STATE NA BIZARRE COMEBACK

Met afstand het meest waanzinnige duel van het weekend (en waarschijnlijk ook wel van dit seizoen) was het duel tussen UCLA en Washington State. Veel mensen dachten van tevoren dat het in vorm zijnde en ongeslagen Washington State in eigen huis wel even zou afreken met UCLA, dat nog op zijn eerste zege aan het wachten was. Dit leek ook te gaan gebeuren. Met nog zeven minuten te gaan in het derde kwart stonden de Cougars met 17-49 voor.

UCLA zou vervolgens met 32 punten achter elkaar antwoorden, waardoor ze zelfs de leiding in handen zouden krijgen. De slotfase, waarin UCLA uiteindelijk met 67-63 winnend van het veld zou stappen, was nog spectaculairder dan die comeback. Want het was pas een minuut voor tijd dat UCLA de voorsprong (67-62) pas echt in handen zou krijgen. Dankzij een late touchdown had Washington State eigenlijk amper tijd om te reageren. Cougars QB Anthony Gordon (41-61, 569 yds) gooide negen touchdowns en zette daarmee een school record. Deze fantastische stats waren zaterdagnacht echter niet genoeg om Washington State op 4-0 te brengen. In plaats daarvan is Washington State nu 3-1 en UCLA 1-3.

USC VERSLAAT RIVAAL UTAH

Vrijdagnacht stond er al een PAC-12 kraker op het programma. Utah, dat het weekend ongeslagen inging, ging op bezoek bij USC. Het USC dat al twee QB’s kwijt is geraakt. Na JT Daniels viel afgelopen weekend namelijk ook zijn back-up, Kedon Slovis, uit met een blessure. Daardoor moest de derde USC QB, Matt Fink, ineens gaan spelen. En hij deed het fantastisch. Zo fantastisch zelfs dat hij de eerste was dit seizoen die wat kon uitbrengen tegen de goede defense van de Utes.

Matt Fink ging 21-30 met 351 yards en drie touchdowns. Mede dankzij zijn fantastische prestaties en de verdediging van USC die in de slotfase fantastisch speelde, wonnen de Trojans met 23-30 van rivaal Utah. USC maakt het duel af met een drive van vier minuten, waardoor Utah geen kans had om nog voor overtime te gaan. USC is nu, ondanks het uitvallen van hun eerste twee QB’s, 3-1 en doet het volop mee in het gekkenhuis dat de PAC-12 heet. Utah lijdt zijn eerste nederlaag van het seizoen en de verdediging zag er voor het eerste shaky uit. Met een 3-1 record is er echter nog niet zoveel aan de hand.

OVERIGE UITSLAGEN

Washington – BYU (45-19), California – Ole Miss (28-20), Oregon – Stanford (21-6), Colorado – Arizona State (34-31)


SOUTHEASTERN CONFERENCE (SEC)


GEORGIA DANKZIJ STERKE TWEEDE HELFT LANGS NOTRE DAME

Op papier was dit de topper van het afgelopen weekend. Zowel Georgia als Notre Dame waren ongeslagen begonnen. Georgia was 3-0, Notre Dame 2-0 met een bye-week. Georgia had eigenlijk constant controle over de wedstrijd. Het was de eerste echte test voor de Bulldogs, die tot op heden nog niet echt een uitdagende tegenstander gehad hadden. Hun AP Poll ranking bleek geen vloek te zijn.

Jake Fromm speelde niet eens fantastisch (20-26, 187 yds, 1 TD), maar het was in combinatie met RB D’Andre Swift (18 carries, 187 yds en een TD) genoeg om een hele belangrijke zege te boeken. Notre Dame kon vooral in de running game niet zoveel doen tegen de fantastische D-Line van Georgia. Fighting Irish QB Ian Book (29-47, 275 yds, 2 TD’s) kon in de passing game wel wat betekenen, maar zijn accuracy was niet om naar huis te spreken. Mede daardoor is Georgia nu nog ongeslagen en lijdt Notre Dame zijn eerste nederlaag: 17-23.

OVERIGE UITSLAGEN

Tennessee – Florida (3-34), LSU – Vanderbilt (66-38), Southern Mississippi – Alabama (7-49), California – Ole Miss (28-20), Auburn – Texas A&M (28-20), South Carolina – Missouri (14-34), Kentucky – Mississippi State (13-28), San Jose State – Arkansas (31-24)

(Top/Cover Photo: Matt Freed/Post-Gazette)

Ook leuk om te lezen