DeVonta Smith: receiver van het allerhoogste niveau

Door

Rondale Moore en Kyle Pitts zijn de afgelopen weken al uitgebreid besproken en geanalyseerd, maar na zijn prestatie van afgelopen weekend is het nu tijd om het te hebben over de beste receiver van college football: Alabama’s DeVonta Smith.


ELITE COLLEGE RECEIVER


We beginnen maar meteen met het meest spectaculaire moment van zijn zoveelste monsterweekend. Tegen LSU noteerde hij na acht catches een totaal van 231 yards en scoorde hij drie touchdowns. Het hoogtepunt was zijn derde touchdown catch van de wedstrijd, wat meteen ook zijn beste catch is uit zijn Alabama-carrière.

Alles aan deze catch is zo ontzettend goed dat het bijna illegaal zou moeten zijn. Het begint al bij zijn route running, waarmee hij zijn directe opponent twee of drie keer opnieuw aan het denken zet. Toch doet LSU cornerback Derek Stingley Jr (de beste corner in college football) het alles behalve slecht. Sterker nog: veel beter dan dit kun je niet verdedigen. Als je dan vervolgens zo’n catch om de oren krijgt, kun je dat alleen maar accepteren en applaudisseren. Er zijn maar weinig NFL-receivers (laat staan college-receivers) die deze kwaliteit hebben en het ook elk weekend laten zien.

ONVOORSTELBAAR SNEL

Dat Alabama receivers enorme snel en atletisch zijn is inmiddels bij American Football-fans alom bekend. We hoeven alleen maar de namen Henry Ruggs II, Jerry Jeudy en Jaylen Waddle te noemen en je weet genoeg. DeVonta Smith past perfect in dat lijstje en is van de drie zelfs de beste receiver. Misschien zelfs wel met afstand. Dit komt omdat hij inmiddels al vier jaar lang bij Alabama alles en iedereen voor schut loopt te zetten en zo’n beetje alles al heeft meegemaakt. Geen verdediger of verdediging kan hem meer verrassen en er is niets waar hij geen antwoord op heeft. Week in week uit komt hij in de sterkste college football conference met speels gemak over de 100 receiving yards heen. Sterker nog: de kans is groter dat Smith over de 200 yards receiving heen gaat dan dat hij minder dan 100 yards receiving noteert.

Hoe komt dit? Het antwoord: veelzijdigheid. Slot receiver, slant receiver, wheel routes, receiver screen, vertical route, fade route. Noem het allemaal maar op en Smith kan het. Zie bijvoorbeeld deze wheel route. Hier laat hij zien precies te weten wanneer hij moet excelleren en zijn verdediger achter zich moet laten. Je moet een behoorlijk snelle defensive back zijn om Smith dan nog terug te halen.

FOOTBALL IQ

Hij maakt tevens extreem goed gebruik van zijn teamgenoten om hem heen. Zet hem in een stack formation met twee mede-receivers om hem heen en hij weet precies wat hij moet doen om vrij te komen en zijn verdediger compleet weerloos achter te laten. Het moment hieronder vat dit goed samen. Smith start aan de binnenkant en heeft een medespeler aan de buitenkant. Op het moment dat ze de coverage herkennen (man-to-man) creëren ze chaos. Beide receivers crossen elkaar, waarna Smith een gaatje heeft op zijn verdediger. Dit is het kleine moment dat hij nodig heeft om (niet eens op volle snelheid) de bal te vangen en de endzone te bereiken.

En voor wie zich afvraagt hoe hij omgaat met contact en yards after the catch; meer dan prima. Het is geen Jerry Jeudy of Jaylen Waddle, maar zijn niveau is desondanks enorm hoog. Combineer dit met zijn enorme snelheid en momenten zoals hieronder zullen ook in de NFL vaak gaan voorkomen. Let ook vooral op de route running vanuit de slot-positie: stap naar links en vervolgens naar rechts. Verdediger is kansloos, waarna Smith zijn moves activeert en vervolgens amper tot niet meer te tackelen is.

CONCLUSIE

Net zoals in de 2020 NFL Draft zal er in de 2021 NFL Draft ook meer dan genoeg offensief geweld beschikbaar zijn. Namen als Rondale Moore, Kyle Pitts en alle QB’s die beschikbaar zijn zullen normaal gesproken hun naam in de eerste ronde al langs horen komen. DeVonta Smith is met rassenschreden de eerste ronde ingestroomd en daagt nu zelfs Ja’Marr Chase van LSU uit in de strijd om de beste receiver in de 2021 NFL Draft. Smith is een top 15 pick waard, en met genoeg NFL-teams die wapens voor hun QB kunnen gebruiken in die top 15 is de kans groot dat Smith zomaar eens die top 15 zou kunnen halen. Smith is en blijft namelijk een van de beste en meest succesvolle receivers die het college football ooit gezien heeft.

Photo: Sean M. Haffey/Getty Images

Ook leuk om te lezen