College ‘Ball MVP: Julius Randle maakt ‘beast’-status waar

Door

Boise State v Kentucky

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 7: Julius Randle maakt ‘beast’-status waar.

College MVP: Julius Randle (Kentucky)

Als je scouts en analysten vraagt om Julius Randle in één zin te omschrijven, is de kans erg groot dat je dit als antwoord krijgt: “Hij is een beest”. Beter kan je de forward van de Kentucky Wildcats (18) echt niet omschrijven. Randle is een monster, een fysiek fenomeen dat zijn leeftijdgenoten domineert alsof ze niets zijn. De 19-jarige Randle speelt altijd met een hoop energie en valt de korf aan als een gek. Daarin ligt zijn grootste kracht.

Randle is echter ook defensief van waarde voor de Wildcats. Hij is een erg goede rebounder en verdedigt goed, zowel individueel als in team. Over zijn basketball-IQ rijzen soms vragen maar dat betert wel met de jaren. Randle leidde Kentucky deze week naar een knappe overwinning tegen Louisville (6) met zeventien punten en zeven op acht gemaakte schoten, hoewel hij een groot deel van de tweede helft miste met een blessure.

Sterrenwacht: Jabari is onstopbaar, Syracuse blijft winnen

Ondertussen blijft Jabari Parker zich onderscheiden als de meest veelzijdige scorer in heel college basketball. De forward van de Duke Blue Devils (9) leidde zijn team naar alweer een makkelijke zege, deze keer tegen Eastern Michigan. Parker tekende voor vijf dunks tijdens de wedstrijd. Bij ESPN berekende men hoe effectief de freshman dit seizoen daadwerkelijk al geweest is. De cijfers zijn verbluffend, zo toont onderstaande video.

De Syracuse Orange (2) staan dan wel net niet eerste in de rankings, ze zijn misschien wel het beste team van het moment. Het team met onder andere C.J. Fair, Tyler Ennis en Trevor Cooney is nog steeds ongeslagen. Deze week dienden ze Villanova (8) hun eerste nederlaag van het seizoen toe, onder andere dankzij 20 punten van freshman Ennis.

McNeese State v Michigan StateDe Michigan State Spartans (5) zijn ook al erg goed bezig. Onder leiding van seniors Keith Appling en Adreian Payne is het moeilijk winnen van dit team. Tot nu toe sloegen enkel de ‘giant killers’ North Carlina Tar Heels daarin. Gary Harris (foto) had een moeilijke start maar begint steeds beter en vooral efficiënter te scoren. De Spartans barsten van ervaring en ze zijn bij uitstek één van de grote favorieten voor de NCAA-titel.  

Verrassing van de week: Trevor Releford (Alabama)

De verrassing van de week is deze keer weggelegd voor Trevor Releford. De senior van de Alabama Crimson Tide leidde zijn team bijna naar een stuntzege tegen UCLA. Releford tekende voor 34 punten en vijf steals met zes op negen gemaakte driepunters. De point guard is het enige lichtpunt bij Alabama en is tot nu toe goed voor een 50-40-90 seizoen.

Eervolle vermeldingen zijn er voor Noah Vonleh en Isaiah Austin. Vonleh presteert al het hele seizoen erg sterk voor de Indiana Hoosiers. Dat team verloor Victor Oladipo en Cody Zeller maar Vonleh vangt de leegte perfect op met knappe inside moves en erg degelijke defense. Austin is het defensieve anker van de Baylor Bears (11). Hij is vooral een blockmachine maar speelt ook erg goede defense en heeft een vrij degelijk jump shot.

Statline van de week: San Diego State wint met 83pnt verschil 

Akkoord, het was maar tegen de St. Katherine Firebirds. Maar de San Diego State Aztecs (20) lieten niets heel van hun tegenstander. Ze wonnen met 118-35, een verschil van liefst 83 punten. De Aztecs maakten meer dan 60% van hun schoten en driepunters, en wonnen de rebounding battle met 25. De Firebirds hadden 22 balverliezen, maakten slechts 22% van hun schoten en misten liefst 35 van hun 38 driepunters. #BEATDOWN!

De Aztecs waren echter niet het enige team dat hun tegenstander minder dan 40 punten liet scoren. De Ohio State Buckeyes (3) hielden de Louisiana-Monroe Warhawks op amper 31 punten en een FG% van 18,5. Daarnaast gaven de Florida Gators (13) slechts 34 punten en een FG% van 25 op tegen de Savannah State Tigers.

Het hoogtepunt van de week komt op naam van Russ Smith. De Louisville Cardinals verloren dan wel van Kentucky, de kleine guard zette Julius Randle op een poster met een DUNK!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen