Bowl Games 2018: De mooiste duels buiten de NY6

Door

Het is weer zover: het hoogtepunt van het College Football seizoen is daar, de Bowl games staan voor de deur. Zoals elk jaar worden er tussen 15 december en 6 januari bowl games gespeeld ter afsluiting van het seizoen. Daar waar meestal de focus ligt op de New Years Six, zijn er ook buiten deze zes wedstrijden interessante duels te noteren. Hierbij de zeven must-watch wedstrijden buiten de NY6.


PINSTRIPE BOWL: MIAMI (7-5) – WISCONSIN (7-5)


De twee misschien wel meest teleurstellende universiteiten van dit seizoen zullen het moeten doen met de Pinstripe Bowl in Yankee Stadium. Het is één van de jongste bowl games (sinds 2010) met een korte maar krachtige historie. Het is dan ook niet hele verrassend dat beide universiteiten voor het eerst in actie zullen komen in de Pinstripe Bowl. Syracuse is tot nu het vaakst in deze terugkerende wedstrijd in actie gekomen (2-0). Het duel van vorig seizoen tussen Iowa en Boston College eindigde in 27-20.

Het zal voor beide teams voelen als een schrale troost, nadat beide universiteiten met een 7-5 record een teleurstellend seizoen afsloten. Miami wist in een chaotische ACC Coastal niet verder te komen dan de derde plek. Wisconsin stelde eveneens teleur in een net zo chaotische BIG10 West.

Beide teams kwamen elkaar vijf keer tegen. Drie keer won Wisconsin, twee keer Miami. Vorig seizoen kwamen de universiteiten elkaar toevallig ook tegen in een bowl game. De Capital One Orange Bowl werd toen gewonnen door Wisconsin (34-24). 27 december zullen beide universiteiten elkaar dus weer treffen.


CAMPING WORLD BOWL: WEST VIRGINIA (8-3) – SYRACUSE (9-3)


Toevalligerwijs was het laatste duel tussen West Virginia en Syracuse in de Pinstripe Bowl van 2012. Toen won Syracuse met 14-38. Dit jaar zullen beide universiteiten het tegen elkaar opnemen in de Camping World Bowl. Deze bowl game wordt al sinds 1990 gespeeld en West Virginia is de universiteit die na deze maand het vaakst in ‘gekampeerd heeft’ (vijf keer). De Mountaineers verloren wel al hun vier vorige Camping World Bowl games. Syracuse komt voor de tweede keer in actie. De enige keer dat ze in deze bowl game speelden, verloren de Orange met 51-14 van Georgia Tech (51-14 in 2004).

West Virginia begon ongeslagen aan het seizoen, maar eindigde uiteindelijk met een 8-3 record (duel in week 3 tegen NC State ging niet door), dankzij nederlagen tegen Oklahoma en Oklahoma State. Daardoor eindigden ze derde in de BIG 12; net geen Championship Game dus. Syracuse kende een veel beter seizoen dan van tevoren verwacht (9-3) en eindigde uiteindelijk als tweede in de ACC Atlantic.

West Virginia en Syracuse hebben maar liefs 60 keer tegen elkaar gespeeld. 27 keer won West Virginia, 33 keer won Syracuse. Het laatste duel tussen de Mountaineers en de Orange was dus in 2012 tijdens de Pinstripe Bowl. Op 28 december gaan beide universiteiten elkaar dus voor de 61ste keer treffen.


ALAMO BOWL: IOWA STATE (8-4) – WASHINGTON STATE (10-2)


De Alamo Bowl van dit jaar gaat tussen twee ranked teams: Iowa State en Washington State. De allereerste Alamo Bowl was in 1993 en sindsdien wordt de Alamo Bowl elk seizoen gespeeld. Voor Washington State wordt het de tweede keer (1-0), terwijl Iowa State zijn debuut zal maken in de Alamo Bowl. Vorig seizoen won TCU met 39-37 van Stanford na een spectaculair duel.

Washington State is dit seizoen samen met Kentucky de groote verrassing van het college football. De Cougars eindigde 10-2 en wisten op de laatste dag de PAC-12 North net niet te winnen. Aartsrivaal Washington won met 15-28, waardoor Washington State moest leven met een tweede plaats in hun divisie. Iowa State kent eveneens een fantastische seizoen. Het 8-4 record is veel beter dan dat iedereen van tevoren verwacht had. Lang deden de Cyclones mee om en plek in de BIG 12 Championship Game, maar aan het eind kwamen ze daar net iets te kort voor (vierde plaats).

Washington State en Iowa State gaan elkaar voor het eerst in hun historie tegenkomen. Washington State zal de favoriet zijn, maar Iowa State heeft zeker kans op een mooie afsluiting van een succesvol seizoen. Zaterdag 29 december zal hoe dan ook de boeken ingaan als het eerste duel tussen de Cougars en de Cyclones.


REDBOX BOWL: MICHIGAN STATE (7-5) – OREGON (8-4)


De Redbox Bowl is — net zoals de Pintripe Bowl 0 — nog behoorlijk jong (2002), althans: de wedstrijd an sich (niet de naam). Dit seizoen zal het duel gaan tussen de Michigan State Spartans en de Oregon Ducks. Beide universiteiten debuteren in deze Bowl en hadden liever ergens anders gespeeld. Vorig seizoen versloeg Purdue de Arizona Wildcats (38-35) in de wat toen nog de Foster Farms Bowl heette. Vanaf dit seizoen heet deze bowl game de Redbox bowl, de zesde naam alweer in achttien jaar.

Beide universiteiten waren dit seizoen lang geranked, maar wisten uiteindelijk niet verder te komen dan een 7-5 (Michigan State) en 8-4 (Oregon) record. Michigan State eindigde met een ervaren team vierde in de sterke BIG 10 East. Oregon eindigde teleurstellend vierde in de PAC 12 North met een eveneens ervaren ploeg.

Oregon en Michigan State kwamen elkaar zes keer eerder tegen. Beide universiteiten wisten drie keer te winnen. Het laatste duel tussen de Ducks en de Spartans was in 2015, toen Michigan State met 31-28 won in het eigen huis in East Lansing. Op oudjaarsavond zullen Michigan State en Oregon dus hun zevende duel tegen elkaar gaan spelen.


HOLIDAY BOWL: NORTHWESTERN (8-5) – UTAH (9-4)


De Holiday Bowl van dit seizoen gaat tussen twee universiteiten die beide verloren in hun Championship Game: Northwestern en Utah. De Holiday Bowl wordt al gespeeld sinds 1978, maar toch is het voor beide universiteiten de eerste keer dat ze in deze game zullen spelen. Het duel van vorig seizoen tussen Michigan State en Washington State eindigde in 42-17.

Beide teams kenden een verrassend goed seizoen. Northwestern verraste vriend en vijand door 8-5 te gaan en de BIG 10 West te winnen. De Championship Game tegen Ohio State ging dan wel verloren (24-45), maar het seizoen kon al niet meer stuk voor de Wildcats. Utah won de PAC 12 South door 9-4 te gaan. Ook de Utes verloren hun Championship Game (3-10 vs Washington), maar ook hun seizoen was toen al geslaagd.

Twee keer eerder zijn de Utes en de Wildcats elkaar tegen gekomen. In 1927 won Northwestern met 13-6, terwijl Utah in 1981 met 0-42 de Wildcats van de mat afveegde. De derde ontmoeting, dinsdag 1 januari, zal dus een tie-breaker gaan worden tussen beide universiteiten.


OUTBACK BOWL: MISSISSIPPI STATE (8-4) – IOWA (8-4)


De Outback Bowl van dit seizoen gaat tussen Mississippi State en Iowa. Daar waar Iowa sinds de eerste Outback Bowl (1983) al vijf keer eerder in actie is gekomen in deze bowl game (2-3), gaat Mississippi State zijn debuut maken. Vorig seizoen ging de Outback Bowl tussen South Carolina en Michigan. De Gamecocks wonnen dat duel met 26-19.

Beide universiteiten kenden een wisselvallig seizoen en sloten het seizoen af met een 8-4 record. Mississippi State kon het niet waarmaken in de SEC West, met onder meer Alabama en LSU daarin (vierde plek). Het was vooral de verdediging en de running game die zowel Mississippi State als Iowa het meeste heeft geholpen dit seizoen. Iowa eindigde tweede in de BIG TEN West achter Northwestern.

Ook Mississippi State en Iowa zullen elkaar voor het eerst gaan ontmoeten. Het zal in ieder geval geen duel worden met veel punten, want beide teams zijn verdedigend ijzersterk. De kans dat de bal vaker gerent dan gegooid zal worden is ook erg groot. Het eerste duel tussen de Bulldogs en de Hawkeyes zal op dinsdag 1 januari gespeeld gaan worden.


CITRUS BOWL: KENTUCKY (9-3) – PENN STATE (9-3)


De Citrus bowl zal dit seizoen gaan tussen Kentucky, de verrassing van dit seizoen, en Penn State. De Citrus bowl wordt sinds 1946 al gespeeld, en voor Penn State zal het de zesde keer worden dat de universiteit meedoet. Tot nu toe zijn de Nittany Lions 2-3. Alleen Georgia heeft vaker in de Citrus Bowl gespeeld (6 keer, 4-1-1) van Penn State. Het duel van vorig seizoen tussen Notre Dame en LSU eindigde in 21-17. Kentucky debuteert in de Citrus bowl. De Wildcats zullen überhaupt verbaast zijn dat ze in december nog een wedstrijd te spelen hebben.

Daar waar het succes meestal op het basketbalveld plaatsvindt, was het dit seizoen ook op het footballveld feest. Kentucky eindigde met een 9-3 record en dwong zodoende een derde plaats af in de SEC East. Penn State stelde wat teleur vergeleken met de verwachtingen. De Nittany Lions werden derde in de ijzersterke BIG 10 East met een 9-3 record.

Kentucky en Penn State kwamen elkaar vijf keer eerder tegen, waarvan vier keer in het reguliere seizoen. De laatste keer dat de twee universiteiten elkaar tegenkwamen, was in een bowl game. De Outback Bowl van 1999 werd met 26-14 gewonnen door Penn State. De zesde ontmoeting zal plaatsvinden op nieuwjaarsdag.

NOTABLE MENTIONS

Buffalo – Troy (23 dec), Boston College – Boise State (26 dec), Temple – Duke (27 dec), Purdue – Auburn (28 dec), South Carolina – Virginia (29 dec), Stanford – Pittsburgh (31 dec), Missouri – Oklahoma State (31 dec), NC State – Texas A&M (1 jan).

(Coverfoto: Jasen Vinlove | USA TODAY Sports)

Ook leuk om te lezen