Week 3: Maryland, Michigan State en USC onderdeel van weekend vol upsets

Week 3: Maryland, Michigan State en USC onderdeel van weekend vol upsets

Door

Week 3: Maryland, Michigan State en USC onderdeel van weekend vol upsets

Week 3 leek van tevoren een tussenweek te zijn. Geen top 25 wedstrijden en het aantal leuke duels leek op een hand te tellen. Niets bleek minder waar. Er waren bijna tien verrassende uitslagen te noteren, terwijl er ook zat wedstrijden waren die tot het einde spannend bleven. Genoeg om over na te praten dus.


AMERICAN ATHLETIC CONFERENCE (AAC)


TEMPLE DOOFT HET MARYLAND-VUUR ALS EERST

Maryland was voorafgaand aan dit weekend aanvallend gezien misschien wel de beste universiteit van Amerika. Howard (79-0) en Syracuse (63-20) werden van de mat geveegd en de aanval maakte indruk. Afgelopen weekend was het een compleet ander verhaal. De 1-0 Temple Owls waren de tegenstander. Zij waren het die dit seizoen als eerst het Terrapin-vuur hebben weten te doven. Maryland scoorde maar 17 punten en verloor uiteindelijk met 17-20. Zo is het vuur van QB Josh Jackson en zijn offense ineens uit. RB Anthony McFarland Jr was met 132 yards en een touchdown de uitblinker. De Owls defense werd geleid door CB Harrison Hand (10 tackles).

OVERIGE UITSLAGEN

Washington State – Houston (31-24), Miami (OH) – Cincinnati (13-35), East Carolina – Navy (10-42), Stanford – UCF (27-45), Oklahoma State – Tulsa (40-21), Memphis – South Alabama (42-6), South Carolina State – South Florida (16-55), Texas State – SMU (17-47), Missouri State – Tulane (6-58)


ATLANTIC COAST CONFERENCE (ACC)


CITADEL ZET GEORGIA TECH IN OT VOOR SCHUT

Deze nederlaag mag wel in het rijtje van de nederlagen die Tennessee de afgelopen weken leed. Georgia Tech kent aanvallend gezien een matige start van het seizoen en dat resulteerde voorlopig in een 1-1 record. Iedereen ging er vanuit dat het varkentje genaamd Citadel (ja, die universiteit die het vorig seizoen het langs volhield vs Alabama) wel even gewassen ging worden. Niet dus. De aanval van de Yellow Jackets was wederom niet indrukwekkend. Alleen de running game was succesvol, maar verder liep het voor geen meter.

Verdedigend gezien hield Georgia Tech de Citadel niet uit de endzone. Na het einde van het derde kwart had Citadel al drie keer de endzone bereikt. Dit was genoeg voor een 21-14 voorsprong met ingang van het vierde kwart. Ondanks dat deze voorsprong nog werd weggegeven, werd de zege uiteindelijk in overtime veiliggesteld.  Georgia Tech werd van score gehouden en Citadel schoot een 37 yard field goal raak om de upset te voltooien.

OVERIGE UITSLAGEN

North Carolina – Wake Forest (18-24), Kansas – Boston College (48-24), Virginia Tech – Furman (17-24), NC State – West Virginia (27-44), Pittsburgh – Penn State (10-17), Bethune-Cookman – Miami (0-63), Louisville – Western Kentucky (38-21), Duke – Middle Tennessee State (41-18), Clemson – Syracuse (41-6), Florida State – Virginia (24-31)


BIG 12 CONFERENCE (BIG 12)


IOWA VERSLAAT RIVAAL IOWA STATE

Volgens velen het duel van afgelopen weekend. Zo werd het rivaliteitsduel tussen Iowa en Iowa State in ieder geval door velen gezien. Het duel stelde inderdaad niet teleur, en dat zonder al te veel offense. Iowa State kwam van een bye-week af nadat het tijdens het openingsweekend goed was weggekomen. Northern Iowa werd toen met grootste moeite verslagen. Iowa is tot nu toe zeer indrukwekkend bezig. Miami (OH) en Rutgers werden met gemak verslagen door een gezonde combi van offense en defense. En dat is nou precies die combinatie die bij Iowa State ontbreekt.

De wedstrijd werd gespeeld op de manier zoals Iowa dat het liefst heeft. Strijden, de verdediging die domineert en de aanval die secondary is. Iowa State kreeg het wederom niet voor elkaar om de offense op gang te krijgen. Het duo QB Brock Purdy (24-34, 276 yds, 1 TD) en WR Tarique Milton (8 catches, 144 yds en een TD) was succesvol, maar veel meer was er ook niet. Bij Iowa maakte ervaren QB Nate Stanley een rustige, kalme indruk zonder echt goed te spelen. De verdediging van de Hawkeyes zorgde uiteindelijk voor een beslissende fumble (1:37 te gaan). Dankzij deze fumble kon Iowa de klok gewoon laten uitlopen op weg naar een 18-17 zege.

OVERIGE UITSLAGEN

Kansas – Boston College (48-24), NC State – West Virginia (27-44), Kansas State – Mississippi State (31-24), Oklahoma State – Tulsa (40-21), TCU – Purdue (34-13), Texas – Rice (48-13), Oklahoma – UCLA (48-14), Texas Tech – Arizona (14-28)


BIG TEN CONFERENCE (BIG TEN)


OFFENSE MICHIGAN STATE ZORGT VOOR NEDERLAAG

Michigan State lijkt weer last te hebben van dezelfde problemen als tijdens de afgelopen seizoenen. De verdediging staat als een huis, maar de aanval kan niet meekomen. QB Brian Lewerke (24-38, 291 yds) lijkt het maar niet voor elkaar te krijgen om zijn offense te laten functioneren. Ook tegen Arizona State bleef de offense van de Spartans steken op zeven punten. Tegen Tulsa en Western Michigan werd er veel gescoord, maar als de weerstand een beetje sterker wordt lijken de Spartans aanvallend gezien meteen dicht te klappen.

Arizona State begon met een goede zege tegen Kent State en een moeizame zege tegen Sacramento State. Ook deze week had de offense het niet makkelijk, zij het niet dat ze tegen een fantastische defense speelde. QB Jayden Daniels speelde niet fantastisch, maar maakte ook geen grote fout. En tijdens uitduels zijn dat wel belangrijke aspecten. DB Evan Fields blonk uit met 13 tackles. Dankzij een penalty en een gemiste field goal (voor overtime) verloren de Spartans met 10-7 in eigen huis. De Spartans zijn nu 2-1, Arizona State 3-0.

ILLINOIS LIJDT BESCHAMENDE NEDERLAAG

Gelukkig was Michigan State niet de enige ploeg die in zijn hemd werd gezet. Illinois deelde namelijk in de malaise door te verliezen van Eastern Michigan. Illinois begon tijdens het openingsweekend overtuigend door Akron dik te verslaan. Vervolgens ging het tegen UCONN al wat lastiger en afgelopen weekend ging het dus mis. En het lag wederom niet aan de offense, want die was weer op dreef. De Fighting Illini hebben sinds dit seizoen Michigan transfer QB Brandon Peters en ook dit weekend speelde hij weer prima (22-37, 297 yds en 2 TD’s). De verdediging kon hem echter niet supporten.

Dit zorgde uiteindelijk ook voor de nederlaag. Illinois leek dankzij een late touchdown een overtime-periode te forceren. Helaas voor Illinois bleek Eastern Michigan hier niet aan mee te willen werken. Met drie seconden te gaan schoot Chad Hyland een 24 yard FG binnen. Met nog drie seconden te gaan had Illinois geen kans meer om te reageren. Eastern Michigan won met 34-31.

OVERIGE UITSLAGEN

Maryland – Temple (17-20), Ohio State – Indiana (51-10), Pittsburgh – Penn State (10-17), UNLV – Northwestern (14-30), Georgia Southern – Minnesota (32-35) Iowa – Iowa State (18-17), TCU – Purdue (34-13), Northern Illinois – Nebraska (8-44)


PAC-12 CONFERENCE (PAC-12)


COLORADO EN USC VERLIEZEN NA OT

Colorado begon voortvarend aan het seizoen, maar afgelopen weekend werd dit ritme compleet verstoort. Rivaal Colorado State werd tijdens het openingsweekend aan de kant gezet, terwijl Nebraska tijdens week 2 in een spektakelstuk werd verslagen. Tegen Air Force was het ook spectaculair. Dit keer viel het echter niet de goede kant op voor de Buffaloes. Colorado QB Steven Montez (26-43, 220 yds en 2 TD’s) en WR Laviska Shenault Jr (8 catches, 124 yds en een TD) waren wederom fantastisch, maar niet fantastisch genoeg.

De defense van Air Force was in combinatie met hun running game niet te stoppen. Daar waar de verdediging zo’n beetje overal antwoord op had, sloeg de running game van Air Force even daarna toe. Met een 23-10 voorsprong ging Air Force het vierde kwart in, maar Colorado kwam in dit vierde kwart terug. Met 33 seconden te gaan scoorde Shenault een touchdown, waardoor overtime nodig was. In deze overtime-periode scoorde Air Force als eerst, waardoor Colorado wel moest reageren met een touchdown. Dit gebeurde niet, waardoor Air Force met 30-23 winnend van het veld liep.

USC – BYU

Twee universiteiten die de afgelopen twee weken al aardig wat in beeld zijn geweest. USC vanwege het spectaculaire duel tegen Fresno State (week 1) en de blessure van JT Daniels, BYU vanwege de zege op Tennessee. Beide teams gingen eigenlijk constant gelijk op en gaven elkaar nul ademruimte. USC QB Kedon Slovis (24-34, 281, 2 TD’s, 3 INT) presteerde wisselvalliger dan vorige week. Hij stond onder constante druk van de defense van BYU en had daar als jonge QB even geen antwoord op. Bij BYU was het RB Ty’Son Williams die met 98 rushing yards uitblonk.

Omdat beide teams met een 27-27 stand tijdens hun laatste drive niet konden scoren, was overtime de enige remedie. In deze extra tijd scoorde BYU een field goal en kwam USC dichtbij maar niet dichtbij genoeg. Op de 21 van BYU gooide Kedon Slovis zijn derde interceptions van de wedstrijd. De interceptions die voor de Trojans de eerste nederlaag van het seizoen inluidde: 27-30.

OVERIGE UITSLAGEN

Washington State – Houston (31-24), Stanford – UCF (27-45), Arizona State – Michigan State (10-7), North Texas – California (17-23), Idaho State – Utah (0-31), Cal Poly – Oregon State (7-45), Hawaii – Washington (20-52), Oklahoma – UCLA (48-14), Texas Tech – Arizona (14-28), Montana – Oregon (3-35)


SOUTHEASTERN CONFERENCE (SEC)


FLORIDA OVERLEEFT KENTUCKY

De SEC staat bekend om de niet zo zware wedstrijden in het begin van het seizoen. Bijna alle SEC-universiteiten spelen tegen FCS-teams of mindere FBS-teams en hebben dan ook weinig moeite om te winnen. Toch stond er afgelopen weekend een rivalry op het programma. Een wedstrijd die al zo oud is als de weg van Keulen. Zowel Florida als Kentucky zijn 2-0 aan het seizoen begonnen, maar Kentucky is zijn QB kwijt. Terry Wilson zien we voorlopig niet meer terug.

Tijdens deze wedstrijd raakte ook Florida zijn QB kwijt. Felipe Franks moest in de tweede helft het veld verlaten met een blessure die hem de rest van het seizoen aan de zijlijn zal laten. Zijn back-up, Kyle Trask, viel echter fantastisch in en zorgde ervoor dat Florida in het vierde kwart terug kwam van een 21-10 achterstand. Trask ging 9-13 met 126 yards en onder leiding van hem scoorde de Gators drie rushing touchdowns en won Florida met 29-21. Bij Kentucky speelde back-up QB Sawyer Smith een wisselvallige wedstrijd (23-35, 267 yds, 2 TD’s, 3 INT).

OVERIGE UITSLAGEN

Arkansas State – Georgia (0-55), Chattanooga – Tennessee (0-45), Kansas State – Mississippi State (31-24), Alabama – South Carolina (47-23), SE Louisiana – Ole Miss (29-40), Colorado State – Arkansas  (34-55), Kent State – Auburn (16-55), Lamar – Texas A&M (3-62), SE Missouri State – Missouri (0-50), Northwestern State – LSU (14-65)

Ook leuk om te lezen