College ‘Ball MVP: Smart was slim om jaar extra te doen

Door

Utah Valley v Oklahoma State

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 3: Smart was slim om jaar extra te doen, Doug McDermott is een topper.

College MVP: Marcus Smart (Oklahoma State)

De Oklahoma State Cowboys zijn niet het meest bekende of beruchte team in college basketball. Het is al van 2004 geleden dat de Cowboys nog eens de Final Four haalden. Met een verbeterde versie van Marcus Smart kan aan die statistiek dit seizoen wel eens een einde komen. De Cowboys lieten tot nu toe slechts één nederlaag noteren en Smart, die de miljoenen van de NBA liet liggen voor een extra jaar in college, is daar grotendeels voor verantwoordelijk.

Smart toonde de afgelopen week uit welk hout hij gesneden is. Hij is een krachtige point guard die nauwelijks te stoppen is in de drive, een verbeterd schot heeft, verdedigt als een gek en zijn teamgenoten weet te vinden. De Cowboys kunnen bovendien altijd op hem rekenen wanneer dat nodig is. Hij liet tegen Butler een steek vallen (drie gemiste FT’s in laatste minuut) maar Smart was de man die de Cowboys bracht waar ze moesten zijn: naar de overwinning. Leider eerste klasse.

Marcus Smart scoorde 25 punten tegen South Florida, waaronder deze heerlijke buzzer beater.

Sterrenwacht: McDermott is top, beste freshmen laten van hun pluimen

Onder de sterren van het college basketball is er één man die al te vaak vergeten wordt. Doug McDermott speelt al vier jaar onder zijn vader bij de Creighton Bluejays en blijft zich jaar na jaar verbeteren. De Bluejays zijn een anders middelmatig team maar met McDermott kunnen ze wel eens ver komen. De opmars van het Arizona State van Jahii Carson werd alvast gestopt, mede dankzij 27 punten en het energieke leiderschap van McDermott.

Andrew Wiggins had geen topweek bij Kansas. De Canadese forward was goed tegen Wake Forest maar was erna nergens in de nederlaag tegen Villanova en in de nipte zege tegen de bescheiden UTEP Miners. Het was logisch dat het 18-jarige fenomeen een overgangsperiode zou nodig hebben om zich aan te passen aan het collegeniveau. De NBA moet dus niet panikeren maar op termijn moet Wiggins zou gaan herpakken, net als collega freshman Wayne Selden Jr. trouwens.

De Duke Blue Devils van Jabari Parker verloren voor de tweede keer dit seizoen, deze keer van Arizona. Parker maakte slechts 7 op 21 schoten en liet daarmee zijn eerste ‘gewone’ prestatie noteren. Aaron Gordon moest vroeg naar de kant met foutenlast maar speelde een degelijke tweede helft. Hij deelde onder andere vier assists uit. Julius Randle liet deze week twee double-doubles noteren in twee zeges voor Kentucky. Zijn tien balverliezen waren minder maar Randle blijft zich onderscheiden als een top rebounder en agressieve speler die heel wat fouten afdwingt.

Dat Aaron Gordon kan dunken, dat wisten we eigenlijk al. Hier toont hij het tegen Rhode Island. aarongordon              

 

 

 

 

 

 

Verrassing van de week: Villanova Wildcats

Vorige week hadden we een duo als verrassing van de week, deze keer is het een volledig team. De Villanova Wildcats kenden namelijk een topweek waarin ze twee top-25 teams versloegen. Eerst moesten de Kansas Jayhawks (2) er met 63-59 aan geloven. Daarna gingen de Iowa Hawkeyes (23) na één verlening met 88-83 voor de bijl. De Wildcats zijn daardoor perfect aan het seizoen begonnen (7-0). Bij Villanova spelen liefst negen spelers momenteel gemiddeld dertien minuten of meer. De Wildcats leven dus van hun diepte.

North Carolina v Villanova

Een eervolle vermelding valt deze week de beurt aan Jordan McRae. De senior guard van de Tennessee Volunteers speelt al het hele seizoen op een hoog niveau en tekent momenteel voor gemiddeld 19 punten met schotpercentage van 46. De Volunteers versloegen deze week Xavier en Wake Forest en lijken op weg naar een leuk seizoen. Een negatieve vermelding is er voor Jahii Carson en Arizona State. Nadat de Sun Devils knap aan het seizoen begonnen, moesten ze deze week de duimen leggen voor Creigthon én Miami. Carson was tegen Miami echt slecht.

Statline van de week: Christophe Varidel 42pts vs. Baylor

De meest opvallende statistische prestatie kwam deze week uit onverwachte hoek. Christophe Varidal van Chaminade (Div II) tekende voor liefst 42 punten tegen Baylor in de Maui Invitational, waarbij Chaminade gastheer is. De Zwitserse senior guard raakte 14 op 29 schoten waarvan een geweldige 10 op 16 driepunters. De Silverswords gingen spijtig genoeg met 93-77 onderuit tegen de Bears maar Varidal scoorde dus meer dan de helft van zijn team’s punten. Het was werkelijk dé wedstrijd van zijn leven!

De eervolle vermelding is deze week tweevoudig. Allereerst was er de bijna triple-double van Willie Cauley-Stein van de Kentucky Wildcats. De sophomore forward liet 15 punten, 8 rebounds en liefst 9 blocks noteren tegen de Providence Friars. Hij is nu goed gemiddeld goed voor bijna vier blocks. Daarnaast liet Kevin Pangos van de Gonzaga Bulldogs liefst 34 punten noteren tegen Arkansas. Vooral het feit dat hij 7 op 8 driepunters maakte, was erg knap.

De play van de week komt deze keer op naam van CJ Fair van Syracuse. Hij tekende voor 16 punten en 10 rebounds in de 75-67 zege tegen de Minnesota Golden Gophers. De meest opvallende play van Fair was zijn ‘blood dunk’, recht in het gezicht van een verdediger.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen