College Basketball MVP: Jabari Parker maakt naam waar

Door

Davidson v Duke

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 1: Jabari Parker maakt naam waar. 

College MVP: Jabari Parker (Duke)

De Duke Blue Devils leverden deze week (zoals verwacht) een positief rapport in: twee zeges in drie wedstrijden. Ze waren veel beter dan de Florida Atlantic Owl’s en de Davidson Wildcats maar moesten zich nipt gewonnen geven in de clash tegen de Kansas Jayhawks. Jabari Parker stelde geen enkele keer teleur en liet telkens opnieuw de hele basketbalwereld zien wat voor gigantisch talent hij bezit. De Blue Devils hebben naast Parker overigens nog een topper is huis. Rodney Hood kan wel eens dé verrassende ster van dit collegeseizoen worden.

Parker was deze week (in 28 minuten) goed voor gemiddeld 23 punten, 8 rebounds, 2 assists, 1.3 steals en 1 block met een schotpercentage van 59, waarvan 69% (!) vanaf de driepuntlijn. De enkele punten van kritiek voor Parker zijn de ‘amper’ 73% gemaakte vrije worpen en de nederlaag tegen het Kansas van Andrew Wiggins. Parker toonde zich echter een speler met een veelvoud aan skills en vooral één die absoluut geen last heeft van druk. Parker lives for the big moment. Die kwaliteit op zich maakt hem al speciaal. Kijk uit NBA!!!

Sterrenwacht: Wiggins en Randle laten van zich horen

Naast Jabari Parker lieten ook andere talenten van zich horen. Bij Kansas was Andrew Wiggins zeer sterk en Wayne Selden Jr. behoorlijk goed. Wiggins klopte Parker in de Championship Classic en deelde daarmee een eerste tik uit. Bovendien maakte hij een late jumper die de Jayhawks op weg zette naar de zege. Selden Jr. scoorde gemiddeld 12 punten, 4 rebounds en 4 assists. Hij heeft nog werk voor de boeg maar het potentieel is onmiskenbaar aanwezig.

State Farm Champions Classic - Michigan State v KentuckyJulius Randle was één en al in beestmodus. Zijn Kentucky Wildcats verloren dan wel van de Michigan State Spartans, Randle was de hele week top als scorer, rebounder en verdediger. Hij heeft echter meer hulp nodig van Andrew en Aaron Harrison. De broertjes stelden tot nu toe wat teleur. Vooral Aaron moet dringend zijn shots gaan maken.

Verder lieten vooral Aaron Gordon (Arizona), Russ Smith (Louisville) en Keith Appling (Michigan State) zich positief opmerken. Gordon toonde zijn atletisch vermogen en defensieve kracht bij de verliesloze Wildcats, Smith leidde de Cardinals naar drie zeges met gemiddeld 20 punten en 5 assists; en Appling was de leider van een perfect Spartans team. Marcus Smart (Oklahoma State) had een mindere start met een FG% van amper 40 en bijna 3 balverliezen.

Verrassing van de week: Fred VanVleet (Wichita State)

Een minder bekende naam die een topweek liet noteren, was Fred VanVleet. De point guard van de Wichita State Shockers, dé verrassing van vorig seizoen, krijgt dit jaar zijn kans als starter en laat voorlopig het gelijk van zijn coach zien. Hij tekende in de vier zeges van de Shockers voor gemiddeld 13 punten, 3 rebounds, 6 assists, 3 steals en amper 1.5 balverliezen met een schotpercentage van 52 waarvan 67% (!) vanaf de driepuntlijn.

Een eervolle vermelding is er voor Joseph Young. De shooting guard van de Oregon Ducks kwam samen met zijn vader over van de Houston Cougars en drukte meteen zijn stempel. Hij liet 24 punten en 5 rebounds noteren tegen Georgetown; en liefst 36 punten en 6 rebounds tegen Western Carolina. College topscorer in wording?

Statline van de week: Shabazz Napier (Connecticut) vs. Yale

De Connecticut Huskies wonnen hun tweede wedstrijd van het seizoen met 80-62 van de Yale Bulldogs. Shabazz Napier was daarbij de grote man. De senior point guard tekende namelijk voor een triple-double met 14 punten, 11 rebounds en 10 assists. Napier maakte vijf op zeven schoten en had slechts één balverlies. Napier liet al knappe dingen zien en is een vroege kandidaat voor statistiek monster van het jaar.

Tot slot willen we jou de volgende dunk niet ontzeggen. Juwan Staten (West Virginia) ging als een gek naar de ring en zette heel Virginia Tech op een poster. Spijtig genoeg telde de dunk niet maar dat maakt hem niet minder vet!

Foto’s: Getty Images 

Ook leuk om te lezen