Kansas haalt Oekraïens fenomeen Mykhailiuk binnen

Door

Oklahoma State v Kansas

De Kansas Jayhawks hebben er volgend jaar een extra scorer bij: Sviatoslav Mykhailiuk, de zestienjarige guard uit Oekraïne, maakte gisteren bekend dat hij vanaf komend seizoen voor Bill Self en de Jayhawks gaat spelen.

Mykhailiuk, die in juni zeventien wordt, is een veelzijdige 6-8 (1 meter 98) guard die in eigen land uitkwam voor het team uit zijn thuisstad, Cherkaski Mavpy. Hij maakte vooral indruk tijdens het laatste Europees U16 Kampioenschap waar hij voor Oekraïne gemiddeld tot 25.2 punten, 8 rebounds en 3.4 assists per wedstrijd kwam.

Tijdens de Nike Hoop Summit van vorige maand kwam hij ook in actie maar was hij minder dominant. Wel waren scouts zeer onder de indruk wat de jongste speler op dit evenement hun liet zien. Een scout vergeleek de jonge Oekraïner met een jonge Nik Stauskas en had als enige commentaar dat hij wel sterker zal moeten worden wil hij optimaal gebruik gaan maken van zijn aanvallende kwaliteiten.

Toch denkt Self dat, ondanks de leeftijd en het niveau waarop hij hiervoor speelde, hij wel direct een impact kan maken: “Hij is heel erg slim voor zijn leeftijd. Hij is daarnaast veelzijdig en op meerdere posities inzetbaar, en waarschijnlijk zullen er weinig mensen zijn die beter kunnen schieten dan hij.”

Mykhaliuk overwoog eerder om naar Virginia te gaan, maar de keuze viel op Kansas en volgens Mykhailiuk speelde vooral de geschiedenis van Kansas een rol en het feit dat coach Bill Self meerdere spelers naar de NBA heeft geleidt. Komend seizoen zal hij deel uitmaken van een team dat onder andere bestaat uit Perry Ellis, Wayne Selden Jr. en nieuwkomers Kelly Oubre en Cliff Alexander.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen