#SportAm kijken in Nederland: de opties

Door

Klokslag twaalf uur ging de stekker eruit. ESPN America is niet langer beschikbaar op de Nederlandse televisiemarkt. Een aderlating voor liefhebbers van de Amerikaanse sporten en websites als de onze, die zich iedere dag inzetten voor de toename van de populariteit van de prachtige sportcompetities in Noord-Amerika.

1011378_628829337136988_973036285_n

Het vertrek van ESPN America betekent echter niet dat we in Nederland geheel verstoken blijven van de Amerikaanse sporten. De grote competities bieden stuk voor stuk digitale abonnementen voor gebruik op verschillende apparaten, inclusief mobiel, tablets en game consoles, terwijl er ook uitwegen zijn op de schotel en via aanbieders in het buitenland. De redactie van Sport Amerika zet de legale opties voor je op een rij.

Op dit moment is de MLB uiteraard in volle gang en staan de NFL, college football en college basketball alweer voor de deur. Over NHL en NBA zal pas later meer bekend worden.

MLB
MLB.TV is het digitale abonnement voor Major League Baseball. Op dit moment is het Premium abonnement voor het lopende seizoen afgeprijsd tot $49,99. Normaal gesproken kost een seizoen MLB.TV $129,99. Het meest complete abonnement biedt de mogelijkheid tot het kijken van alle livewedstrijden in de league met commentaar van de uit- of thuisploeg.

Tevens zijn er afwisselend MLB-wedstrijden te zien op de satellietkanalen van Al Jazeera Sport, waarover later in dit artikel meer.

NFL
NFL Game Pass is het digitale abonnement van de NFL. Afgelopen seizoen was dit abonnement voor de Nederlandse markt gratis en in een korte reactie laat de klantenservice van de NFL aan Sport Amerika weten dat dit ook voor komend seizoen zo zal zijn. De kosten kunnen echter op ieder moment worden aangepast, waarop de gratis abonnementen zullen vervallen.

Game Pass biedt de kijker de mogelijkheid om vrijwel alle wedstrijden in de NFL, inclusief het RedZone-kanaal, NFL Network en coaches tapes, te bekijken.

NCAA College Sports
ESPN biedt internationaal voor het kijken van de college sporten – inclusief football, basketbal, honkbal en anderen competities – ESPN Player’s College Pass aan. De kosten van een abonnement van twaalf maanden bedraagt 109,99 euro en biedt toegang tot meer dan 400 wedstrijden per jaar, zowel live als achteraf. Het is inclusief alle duels van March Madness.

Afgelopen seizoen waren op de site van de NCAA alle March Madness sowieso gratis live te bekijken. Het is nog niet bekend of dit ook komend seizoen zo zal zijn. Mocht vooral March Madness je interesse hebben dan is het de beste optie om een aankondiging hierover af te wachten en eventueel een maandabonnement ter waarde van 19,99 euro af te sluiten als het feest begint.

NBA en NHL
Zowel de NBA als de NHL bieden vergelijkbare services als MLB.TV en NFL Game Pass aan. Er is echter voor komend seizoen nog enige onduidelijkheid over de kosten. NBA League Pass en NHL Gamecenter Live hebben voor komend seizoen nog geen informatie beschikbaar. Afgelopen seizoen kostte de internationale variant van NBA League Pass 219 dollar voor het hele seizoen, terwijl NHL Gamecenter Live voor 49,99 dollar werd aangeboden. De prijs voor het NHL-pakket was echter verlaagd als goedmakertje voor de lock-out en kostte in 2012 169 dollar voor het hele seizoen, terwijl voor het NBA-pakket een wijdverspreide code beschikbaar was die de prijs verlaagde tot 186 dollar voor vroege bestellers.

In Nederland is de NBA tevens met een aantal wedstrijden per week te zien op Sport1. De kosten voor Sport1 verschillen ietwat per aanbieder, maar bedragen gemiddeld 15 euro per maand.

Amerikaanse sporten via satelliet
Bezitters van een satellietschotel zijn mogelijk al bekend met de opties om buitenlandse zenders te ontvangen. Het Britse Sky was tot voor kort beschikbaar, maar er is nu enige onduidelijkheid over de mogelijkheden omtrent dit pakket. Wel gewoon te koop in Nederland is een jaarabonnement voor Al Jazeera Sport, dat een toenemend aantal Amerikaanse sportwedstrijden live uitzendt op een ruim aanbod aan kanalen. Al Jazeera Sport is te ontvangen via Hotbird en een smartcard voor deze zenders is in Nederland onder meer hier verkrijgbaar.

Het Al Jazeera Pakket via de draaibare schotels van Nilesat biedt ook toegang NBA TV en Fox Sports Middle East.

Aan dit artikel werkten ook Anouar Amrani, Jeroen Veenstra en Justin Kevenaar mee. Eventuele vragen of opmerking kunnen worden achtergelaten in de comments.

37 Reacties
 1. Lennart Beishuizen 9 jaar ago

  Heel goed overzicht wat je overal kunt bekijken. Bij veel abonnementen zit ook support voor Android, iOS, PS3 en Xbox. In ieder geval bij de MLB kun je ook een abonnement afsluiten via de App Store.

 2. Maarten Lubbers 9 jaar ago

  Voor MLB kan je via de At Bat app ook gratis de game of the day kijken. Meestal de middag wedstrijd, dus vroege avond in NL.

 3. Sven 9 jaar ago

  NFL gamepass is toch niet gratis? toch niet vanuit belgie. kost €154,99

  • Roger Rousseau 9 jaar ago

   In Nederland is NFL gamepass in ieder geval (vooralsnog) gratis.

  • Darch 9 jaar ago

   Zie de reactie van Pim hieronder. Wellicht is er met een Nederlandse proxy ook veel geld te besparen op de NFL Gamepass.

 4. Pim 9 jaar ago

  Bij een NBA league pass abo kon je afgelopen jaar veel besparen door dit (zogenaamd) vanuit een oost Europees land als bijvoorbeeld Roemenië af te sluiten. Dit kan door even een proxyserver uit zo’n land in je internetbrowser in te stellen. Er wordt niet gekeken uit welk land je creditcard komt. Wellicht is dit semilegaal, maar het scheelde zeker $100.

  Bij de deze league pass kun je overigens 5 apparaten gebruiken, dus je inlogcode kun je delen met een goede vriend. Op de website kun je een apparaat verwijderen zodat je later nog kunt wijzigen.

  • Fredo 9 jaar ago

   Dag Pim!
   Hoe kan je een proxy-server uit Nederland instellen op een Belgische computer? Enig idee?
   Groetjes!!

 5. Folkert Harmsen 9 jaar ago

  Mlb.tv, NBA en NHL kan je ook heel goed kijken via de apps van Apple TV (abo is wel noodzakelijk)

 6. Stephan 9 jaar ago

  Jammer dat de College Pass geen echte top footballwedstrijden laat zien. Tenzij je fan bent van wedstrijden als Eastern Caroline vs Tulane is het geen serieuze optie voor college football.

  • Jules Zane 9 jaar ago

   ESPN zou op het punt staan om meer grote footballgames aan te trekken, inclusief rechten voor dit abonnement. Dat zijn geruchten, maar we zullen ’t in de gaten houden en hier delen als er meer bekend is.

 7. Thank God 4 NFL Game Pass zou ik willen zeggen. Het blijft afwachten of het in NL gratis blijft natuurlijk. Het is qua NFL natuurlijk heel zuur dat ESPN niet meer is, maar aangezien zij maar één wedstrijd konder uitzenden om 19.00 uur, terwijl er soms wel 10 staan ingepland, is RedZone of GamePass übehaupt de betere optie.

 8. Jacko 9 jaar ago

  Weet iemand hoe je het TV programma “Inside the NFL” kunt bekijken in Nederland op legale wijze?

  • Dennis 9 jaar ago

   @jacko, idd fantastische show kun je altijd een paar dagen nadat die is uitgezonden downloaden via torrentz.com!

   • Jules Zane 9 jaar ago

    Torrents zijn natuurlijk geen legale optie. Helaas voor ons allemaal, Jacko, bestaat er vooralsnog geen legale opties om de analyseprogramma’s en samenvattingen terug te kijken. Er zijn alleen abonnementen gericht op de (live) wedstrijden.

   • Jeffry 9 jaar ago

    Erg jammer dat, ik keek altijd graag Sunday Countdown. Ook maar eens kijken of je dat ergens kan downloaden.

 9. Broekie 9 jaar ago

  Wie kan me wat meer uitleggen over gamepass? Ik heb de app gedownload, (en me geregistreerd). op de app kan ik geen abo afsluiten en op internet nfl gamepass kost het me ook 154.99€? Ik zit in NL met NL proxy
  Alvast bedankt!

 10. Ramon 9 jaar ago

  Ik ga gewoon naar: https://gamepass.nfl.com/nflgp/secure/schedule en dan gewoon kijken! Niks nodig verder :-))

 11. Cees 9 jaar ago

  Heeft er iemand een oplossing voor de wedstrijden die in de nacht (nederlandse tijd) worden uitgezonden? Nam die altijd op en keek de volgende dag op de momenten dat ik tijd had. Kan een abbo nemen op espn player maar weet niet of ik die streams ook kan opnemen op mijn harde schijf, die dan streamen of overzetten naar mijn portable harde schijf om die dan weer via mijn mediaplayer af te spelen (wat een gedoe).
  Heb geen schotel maar kun je de schotel uitzendingen opnemen op een HDD-recorder?
  Het gaat me dus vooral om de wedstrijden op een TV te kunnen kijken i.p.v. voor de PC te hangen

 12. ewoutverslootwout 9 jaar ago

  Cees,

  Met Gamepass en League pass van NFL en NBA kan je wedstrijden in zijn geheel terugkijken. Ik weet dat Apple TV sowieso de NBA app heeft om mee terug te kijken. Anders kan je een pc of tablet aansluiten op je tv om ze via die stream te kijken.

  Maw: terugkijken is via een PC het makkelijkst. Op een tv kan wel, maar dan heb je altijd aanvullende hardware nodig. Dat kan Apple TV zijn, maar ook een kabel tussen je pc/tablet en tv.

 13. Cees 9 jaar ago

  Bedankt Ewout,

  Bedoel je met terugkijken dat ze via Gamepass en League pass de wedstrijden op latere tijdstippen herhalen zodat ik ze dan via de stream kan zien i.p.v. in de nacht.
  Opnemen op hard disk en later via de hard disk terugkijken zal dan een lastige exercitie zijn want een stream opnemen is niet zo eenvoudig en programma’s die videocapture doen zijn er wel maar de kwaliteit zal een drama zijn.
  Ga de mogelijkheden van Apple TV maar eens verder onderzoeken.
  Dank voor de tip.

 14. Kenny 9 jaar ago

  Ze laten gewoon alle games op de site staan dus je hoeft niks op te nemen.Je kan ze kijken wanneer je wilt.Oja zag net op fox sport een spotje dat nfl binnenkort daarop komt.

 15. Sinan 9 jaar ago

  Ik ben van plan om voor volgend seizoen een NBA league pass aan te schaffen, maar nu las ik iets over blackouts van bepaalde wedstrijden of teams. Maar ik las ook weer dat we hier in Europa nergens last van hebben omdat de NBA hier niet op tv wordt uitgezonden… Iemand ervaring hiermee?

  • Darch 9 jaar ago

   Blackouts vinden in de regel alleen plaats in de stad en regio waar het thuisteam geen uitverkocht huis heeft. Stel, de Bulls hebben voor een wedstrijd tegen de Warriors slechts een halfvol UC, dan zouden de Bulls en/of de NBA kunnen besluiten tot een blackout (niet uitzenden) van die wedstrijd in Chicagoland. Voor de rest van de VS (en daarbuiten) heeft zo’n blackout dus geen invloed – ook in Oakland is die wedstrijd dan gewoon te bekijken.

   • Sinan 9 jaar ago

    Thanks Darch, duidelijk verhaal. Nog 2 maandjes wachten en dan is het eindelijk weer tijd om te ballen

 16. Sinan 9 jaar ago

  Zojuist de NBA League Pass aangeschaft, hier nog een kortingscode voor 10% korting: NBALP102013. Scheelt toch zo’n 25 euro 😉

 17. Martijn 9 jaar ago

  Eigenlijk zouden de Nederlandse Kabelmaatschappijen zelf een eigen zender moeten oprichten om de amerikaanse sporten in Nederland weer op TV te krijgen. En dat zou van mij ook middels een betaalzender mogen. Want als fan van met name de MLB en de NFL is het toch leuker om die wedstrijden lekker lui vanaf de bank te kunnen bekijken dan vanachter een computer o.i.d.

 18. NFL Fan 9 jaar ago

  gamepass dus inmiddels niet meer gratis….
  Tyfus Fox Sports!!!

  • Lennart Beishuizen 9 jaar ago

   Waar haal je dat vandaan? Ik kon afgelopen nacht gewoon nog voor noppes Giants @ Bears kijken..

 19. Roger Rousseau 9 jaar ago

  Wil je ons a.u.b. niet meer zo laten schrikken! Gamepass is nog gewoon gratis. En ik mag toch zeker aannemen dat dit gedurende het seizoen niet meer zal veranderen.

 20. Martijn 9 jaar ago

  Mijn Gamepass is ook niet meer gratis! Ik kan alleen de “Free game of the week” kijken. Gr…. &#%$%

 21. Martijn 9 jaar ago

  Hebben meer mensen hier last van??? Ik vind het echt super balen..

 22. Niek GIelen 9 jaar ago

  Huh wat raar, op mn laptop geeft hij aan dat hij niet meer gratis is, Maar de GamePass App doet het gewoon nog..

 23. Dennis 9 jaar ago

  Ik heb geen probleem nog steeds gratis en werkt uitstekend!

 24. Joeri Koole 9 jaar ago

  Inmiddels heb ik al een paar live NHL,College Football, NFL waaronder de redzone en voetbal (Nederlandse competitie) wedstrijden gekeken via Nutjob.eu, volgens mij moet daar ook basketball (NBA) erbij zitten. Ik kwam daar toevalig terecht. TBS streaming werkt ook redelijk voor MLB wedstrijden. Honkbal streaming heb ik nog niet kunnen vinden.
  Mocht ik die vinden zal ik dit melden.

 25. Ruben 9 jaar ago

  Had hetzelfde: app op iPhone deed het niet meer. Op mn ipad echter wel. Zou kunnen doordat ik op iPhone was ingelogd met nfl.com id, waarin ik had aangegeven dat ik uit nl kwam, en op iPad niet. Ik heb de app nu van iphone verwijderd en opnieuw geïnstalleerd en nu doet hij het gewoon weer (zonder registratie of inlog)…

 26. Joep 9 jaar ago

  Sport1 zou de rechten voor MLB hebben overgenomen maar ik heb hiervan nog niets gezien. Gaan ze wachten tot de World Series?

 27. Erwt 9 jaar ago

  Sport1 blinkt uit in suffen! Ze raken 1voor1 de belangrijke voetbalcompetities kwijt (eredivisie al een paar jaar geleden, nu ook de premierleague èn zeer recent de bundesliga) Wie weet raken ze Spaanse voetbal ook kwijt, waar doe je het dan voor? Rusland en Turkije?? Ik pas! Ze hebben ooit ‘even’ aan us-car sports gesnuffeld (irl, nascar) maar daarin niets doorgezet. Nu weer de f1 sinds kort.. Al dat golf en tennis..tja..
  Erg inconsistent, weinig consequent dus al met al: verwarrend. Daardoor en door het verdwijnen van espn heb ik na jaren filmnet, canal+ en sport1 mn abonnement maar opgezegd. Die ene interessante championsleague game volg ik wel ergens anders. Of niet. Tegenwoordig wordt hier alleen nog maar via de pc sport bekeken. 60cm-schermpje bij mn zithoek geplaatst, geluid over ‘old-school versterker en 5boxen, haha, heerlijk!
  MLB is prima te volgen met een MLB.tv abonnement. Stapte er 1aug in, dus nog 2 maanden regular season en de hele play-off meuk. Prima quali, dvr-functies, archived games inclusief en ik betaalde er 40$ ofwel 32euro voor. Volgend seizoen weer. Zal iets van 100euro zijn voor een héél seizoen. Nu nog een iets betere pc voor het beste beeld. Dan kan ik zelfs picture-in-picture multiple games volgen!
  Wat ik echter wel heel erg mis zijn de analyse programma’s. Baseball tonight dus. Heb podcast van Intentional Talk gevonden. Met Kevin Millar, heel leuk is dat, maar verder?? Heeft iemand daar tips voor??

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen