Week 15: Oklahoma naar de playoffs, Georgia en Utah niet

Door

Week 15 van het CFB-seizoen stond zoals altijd in het teken van de Championship Games. De duels waarin de CFP worden bepaald en de overige bowl games ook worden ingevuld. Conclusie: Oklahoma haalt de playoffs, Georgia en Utah niet. Een overzicht.


AMERICAN ATHLETIC CONFERENCE (AAC)


MEMPHIS OOK IN REMATCH TE STERK VOOR CINCINNATI

Vorige week kwamen beide teams elkaar namelijk ook al tegen. Toen won Memphis met 34-24 en dwong het voor het duel van afgelopen weekend thuisvoordeel af. En van dit thuisvoordeel werd geprofiteerd. De Tigers versloegen de Bearcats namelijk met 29-24.

Het ging echter allemaal wat moeizamer dan tijdens week 14. RB Antonio Gibson (130 yds, 1 TD) was de voornaamste reden dat Memphis er uiteindelijk vandoor ging met de AAC Championship Trophy. Samen met WR Damonte Coxie (165 yds) blonk hij uit. Bij Cincinnati was er ook een running back die uitblonk: Michael Warren II (99 yds, 2 TD’s). Zelfs QB Desmond Ridder (113 yds, 1 TD) deed mee, want de passing game was een stuk minder succesvol. Uiteindelijk bleek de defense van de Tigers te veel van het goede. Beide gaan zich nu voorbereiden op een bowl game. Memphis speelt in de Cotton Bowl tegen Penn State, terwijl Cincinnati in de Birmingham Bowl het op gaat nemen tegen Boston College.


ATLANTIC COAST CONFERENCE (ACC)


CLEMSON LAAT VIRGINIA KANSLOOS

Weer een ongeslagen seizoen voor de Tigers. Het is inmiddels niks nieuws meer. Wat echter het meest indrukwekkende is, is dat alleen North Carolina in de buurt is gekomen van een zege tegen Clemson. De rest: allemaal kansloos gelaten. Zo ook Virginia in de ACC Championship Game.

Dit maakt het echter ook meteen lastig om in te schatten hoe goed Nr 3 Clemson daadwerkelijk is. Want ze hebben dit seizoen nog niet tegen een top 20 team gespeeld. En zeker geen tegenstander van het kaliber Ohio State. Dit is namelijk de tegenstander in de halve finale van de CFP.

Clemson QB Trevor Lawrence was tegen de Cavaliers enorm effectief: 16-22, 302 yards en 4 TD’s. De connectie met Tee Higgins (192 yds, 3 TD’s) was weer fantastisch en RB Travis Etienne (114 yds en een TD) kende ook een prima duel. Al met al business as usual. Virginia gaat zich nu voorbereiden op een date met Florida in de Orange Bowl.


BIG 12 CONFERENCE (BIG 12)


OKLAHOMA VERSLAAT BAYLOR EN BOEKT ZO TICKET NAAR DE CFP

Van tevoren wist zowel Oklahoma als Baylor dat de winnaar hoogstwaarschijnlijk als nummer vier naar de CFP zou gaan. Utah had namelijk de avond voor dit duel al verloren. Oklahoma won het duel tijdens het reguliere seizoen en versloeg de Baylor Bears ook de Championship Game: 23-30.

Jalen Hurst was, zoals altijd, weer de uitblinker. Hurts ging 17-24 voor 287 yards en een TD. Daarnaast rushde hij een stuk minder dan normaal, maar dat kwam ook omdat de Baylor D-Line ijzersterk is tegen de running game. De passing game van de Sooners, onder leiding van WR CeeDee Lamb (173 yds), was echter wel effectief en zorgde uiteindelijk in overtime voor de beslissing. Dit ondanks de blessures van Baylor op de QB-positie. De prima prestaties van 3rd QB Jacob Zeno waren echter niet voldoende. Baylor gaat het nu in de Sugar Bowl opnemen tegen Georgia.


BIG TEN CONFERENCE (BIG TEN)


OHIO STATE BIG TEN CHAMP NA COMEBACK VS WISCONSIN

Net zoals de ACC Championship Game had iedereen van tevoren ook bij dit duel al de winnaar ingevuld. Ohio State heeft tot nu toe alles en iedereen gedomineerd (inclusief Wisconsin eerder dit seizoen) en mocht dat afgelopen zaterdagnacht weer laten zien. Het ging weliswaar wat moeilijker dan gedacht, maar de Buckeyes liepen opnieuw als winnaar van het veld af.

Waarom ging het moeilijk? Omdat de Badgers uit de startblokken schoten. Na de eerste helft stond Wisconsin op een 21-7 voorsprong. Jonathan Taylor was natuurlijk weer in vorm (248 yds, 1 TD) en ook QB Jack Coan begon sterk aan de wedstrijd. Chase Young en de rest van de Buckeyes defense werd na rust echter wakker en gaf geen punt meer weg. Ondertussen scoorde Justin Fields (19-31, 299 yds en 3 TD’s), RB J.K. Dobbins (172 yds en een TD) en de offense van Ohio State er in de tweede helft lustig op los. Zo lustig zelfs, dat de Buckeyes uiteindelijk met 34-21 overtuigend wonnen.

Ohio State mag het in de CFP gaan opnemen tegen nummer 3 Clemson, een universiteit waarvan niemand eigenlijk weet hoe goed ze echt zijn. Daar gaan we tegen Ohio State achter komen. Wisconsin mag tegen Oregon gaan spelen in de Rose Bowl.


PAC-12 CONFERENCE (PAC-12)


UTAH MIST PLAYOFFS DANKZIJ OREGON

Het duel dat al gespeeld werd voordat alle andere duels gespeeld werden. Als Utah verloor, kon het de playoffs vergeten. Als het won, dan zouden zij Georgia vervangen als nummer vier. Helaas voor de Utes werd het dat eerste.

En dit kwam mede dankzij een verschrikkelijke start van de wedstrijd. Het stond na de eerste helft namelijk 20-0 in het voordeel van de Ducks. Utah zou in het derde kwart nog wel terugkomen tot 15-23, maar in het vierde kwart liep Oregon definitief weg. RB CJ Verdell (208 yds, 3 TD’s) schakelde Utah in dit kwart zo’n beetje in zijn eentje uit. Justin Herbert hoefde niet eens bijzonder veel te doen, terwijl de offense van Utah niet bij kon blijven. Utah mag het nu in de Alamo Bowl gaan opnemen tegen Texas, terwijl Oregon in de Rose Bowl tegen Wisconsin zal spelen. Beide hele mooie bowl games, maar geen playoffs dus.


SOUTHEASTERN CONFERENCE (SEC)


LSU WALST OVER GEORGIA HEEN

Wat valt er nog te zeggen over Joe Burrow en de LSU Tigers. Vooral de offense blinkt al het gehele seizoen uit. Sterker nog: zij waren de oorzaak van de zeges op Alabama en Texas. Alle andere tegenstanders werden van de mat geveegd. Zo ook Georgia afgelopen weekend: 10-37.

Dankzij deze nederlaag (maar eigenlijk dankzij de nederlaag tegen South Carolina) zijn de Bulldogs niet aanwezig in de playoffs. De Tigers domineerden tijdens dit duel eigenlijk van begin tot einde. Na het eerste kwart stond het 14-0, waarna LSU de voorsprong nooit meer zou weggeven. Eerder uitbouwen. Vooral tijdens het derde kwart (17-0) liepen de Tigers behoorlijk uit. Dankzij deze nederlaag moet Georgia nu uit gaan komen tegen Baylor in de Sugar Bowl. Een prima bowl game, maar niet dat wat Georgia voor ogen had. LSU daarentegen gaat het in de CFP als nummer een opnemen tegen Oklahoma.

(Top/Cover Photo: Bryan Terry/The Oklahoman)

Ook leuk om te lezen