College BB Conference Preview: Big 12

Door

Iowa State v Drake

In januari en februari vechten ruim 350 teams in 32 conferences voor een plek in het NCAA Tournament. De meeste conferences zijn zo klein of zwak dat het haast onmogelijk is voor scholen om zich te plaatsen voor The Big Dance. Andere conferences zijn zo sterk dat je gerust tien scholen kunt afvaardigen voor March Madness. Toch komt er geregeld een kleine school door de selectie. En in de top conferences kun je maar beter kampioen worden of het conference tournament winnen. Anders ben je overgeleverd aan de NCAA keuzecommissie. Bij SportAmerika kijken Frank Wielaard en Vincent Van Genechten deze week in zes delen vooruit. Zoekend naar favorieten, verrassingen en misschien zelfs een Cinderella.

Vandaag laten Frank en Vincent hun licht schijnen over nummer twee bij de big Conferences: de Big 12. Lees hier onze vorige previews: PAC 12, SEC, Big Ten.

FRANK WIELAARD

En nu wordt het dus interessant als het gaat om voorspellen. In de Big 12 zou je zeggen: eitje. Kansas Jayhawks is al tien (!) keer op rij kampioen geworden. Dus… Dat gaat een keer mis. Meest waarschijnlijk dit seizoen. Zelfs de Texas Christian University Horned Frogs (vorig jaar 0-18 in de Big 12…) hebben dit seizoen in de Top 25 Powerrankings gestaan.

Zes van de tien Big 12 teams staan in de Top 25. Dat zegt veel over de kracht van deze competitie. En de concurrentie voor de Jayhawks. De Iowa State Cyclones zijn net als afgelopen seizoen de grootste concurrent voor Kansas. Zij hebben potentieel ‘NCAA speler van het jaar’ Georges Niang in de gelederen. Maar ook de Texas Longhorns mogen we niet uitsluiten. Al hun starters bleven aan boord en Myles Turner kwam erbij. En Isaiah Taylor (gebroken linkerpols) is net op tijd fit voor Conference play. En dan is er nog West Virginia, Oklahoma en notabene de Baylor Bears. Die laatste zagen we dit seizoen eigenlijk niet aankomen, maar coach Scott Drew kan dus ook met een kleinere, veel snellere line-up prima uit de voeten.

Oké, voorspellen… Vorig jaar deden een recordaantal van zeven Big 12 teams mee aan de Big Dance. Dat wordt dit seizoen geëvenaard. En verder, een ‘wild guess’…

Kampioen: Texas Longhorns

Big 12 Tournament winner: Iowa State Cyclones

VINCENT VAN GENECHTEN

Drie teams leiden de dans dit seizoen in de Big 12, maar er kan er maar één bovenuit steken. Dat zijn de Texas Longhorns. Het motto bij dit teams is ‘defense en rebounds first!’ De rest volgt wel. Myles Turner is een toptalent dat het seizoen op de bank begon maar gaandeweg zijn plaats verdiende als starter. De big man domineert defensief als geen ander, maar is ook een bijkomende scoring option voor de Longhorns. Tegen Texas pak je niet veel rebounds, met ook Jonathan Holmes en Connor Lammert onder de ring. En als point guard Isaiah Taylor op zijn best speelt, moet je van erg goede huize zijn om dit Texas van een zege te houden.

Achter de Longhorns wordt het een zwaar gevecht tussen de Iowa State Cyclones en Kansas Jayhawks. Het voordeel ligt bij de Cyclones, die rekenen op een vlotte aanval en de exploten van Georges Niang om plek twee in de Big 12 af te dwingen. Als dit team enigszins zijn best doet in verdediging, gaat het de zeges aan elkaar rijgen. De Jayhawks verloren Andrew Wiggins en Joel Embiid, en kregen Cliff Aleksander en Kelly Oubre in de plaats. Talent zat voor Bill Self maar met een middelmatige offense én defense zal het knokken worden. Met al dat talent mag een derde plaats echter geen probleem zijn, toch?

Achter de grote drie is het uitkijken naar een drietal teams. De West Virginia Mountaineers beschikken over een topspeler met Juwan Staten. De snelle en atletische point guard is minder efficiënt dan vorig seizoen, maar kan dat in conference play zomaar rechtzetten. Rebounds pakken, is wel een probleem voor WVM. De Oklahoma Sooners spelen al het hele seizoen op een vrij hoog niveau. Buddy Hield is een gunner, maar krijgt voldoende hulp van Isaiah Cousins en Ryan Spangler. Dan zijn er ook nog de Baylor Bears, die zich met inzet en defense richting een succesvolle start speelden. Dat deden ook de TCU Horned Frogs, maar het is afwachten of zij hun vorm kunnen doorzetten na een zwak speelschema.

Kampioen: Texas Longhorns

Big 12 Tournament winner: Iowa State Cyclones

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen