Wie zijn de drie beste college basketbal freshmen van 2020?

Door

25 november begint het college basketbal-seizoen, en zoals elk jaar zit het seizoen vol met nieuwe freshmen die meteen een grote rol zullen spelen en meestal ook meteen door zullen gaan naar de NBA Draft. De vraag is: wat zijn op papier de drie beste freshman van dit jaar? Cade Cunningham, Evan Mobley en B.J. Boston komen in dit artikel uitgebreid aan bod.


CADE CUNNINGHAM – OKLAHOMA STATE

PG | 19 jaar | 2,01 M | 100 KG


We beginnen met een point guard. Cade Cunningham gaat komend seizoen zijn minuten maken voor de Oklahoma State Cowboys, die tijdens dit seizoen niet speelgerechtigd zijn voor March Madness vanwege een straf. Desondanks zal Cunningham in de BIG 12 (zeker vanaf januari) genoeg weerstand krijgen om te laten zien wat hij daadwerkelijk in huis heeft. Hij wordt door bijna iedereen gezien als de beste freshman van komende seizoen.

Cade Cunningham speelde zijn high school basketbal bij Montverde, een van de beste en meest succesvolle high schools van de afgelopen jaren. En laten we het meest voor de hand liggende maar meteen uit de weg werken: Cunningham is een atleet.

Nu we dat simpele feit uit de weg hebben, kunnen we verder met de belangrijkere zaken. Ten eerste zijn statistieken bij Montverde na 25 wedstrijden: 13.9 points, 6.4 assists, 4.2 rebounds en 1.4 steals per game. Hij wordt, en terecht, nu al vergeleken met een wat kleinere versie van Ben Simmons. Grote verschil is echter dat hij nu al een wat beter en betrouwbaarder jumpshot heeft om mee te werken. Meer range en technisch beter uitgevoerd.

GOEIE VERDEDIGER EN FACTOR IN DE PAINT

Naast dat hij verdedigend ook het niveau van Ben Simmons kan halen, is hij tevens een mismatch voor alle point guards die hem willen verdedigen. Cunningham bezit namelijk al over een aardige post game, iets wat hij in high school al vaak gebruikte om kleinere tegenstanders kansloos te laten. Dit zal in de NBA (en zeker ook in college) een stuk minder makkelijk gaan, dus zijn techniek zal op dit vlak wel nog wat stappen moeten maken.

En als hij de bal heeft, heeft hij de kwaliteiten om een medespelers te vinden (als PG moet hij zich hier nog wel verder in ontwikkelen) of naar de basket gaan. Kortom: Cunningham gaat in ieder geval komend seizoen, tegen weliswaar wat verder ontwikkelde tegenstanders in een ijzersterke BIG 12 conference, zijn ontwikkeling voortzetten. De vraag is niet of hij in de NBA te zien zal zijn, maar wanneer. Na een of twee jaar?


EVAN MOBLEY – USC

C | 19 jaar | 2,13 M | 95 KG


Gaan we door naar het compleet tegenovergestelde van een point guard, een center. Of ja: soort van een mix tussen een point guard en een center. Evan Mobley speelde in high school de sterren van de hemel voor Rancho Christian en zal in ieder geval komende seizoen actief zijn in de PAC-12. De USC Trojans zullen komende seizoen de beschikking hebben over een enorm getalenteerde center. We beginnen met Mobley in een highlight samen te vatten:

EEN CENTER MET POINT GUARD SKILLS

Ja echt, dit is een center. Met skills van een point guard. We kunnen wel 300 van dit soort momenten laten zien, maar het punt is wel gemaakt. Natuurlijk, het is in high school, maar toch. Voor iemand van 2.13m laat hij onvoorstelbare balbehandeling zien. Soms staat hij zelf achter de driepuntlijn de point guard uit te hangen. Dit is natuurlijk extreem, maar het feit dat hij dit doet en zijn teamgenoten en coaches hem hiermee vertrouwen zegt voldoende.

Hij zal veel mensen bij het zien van deze beelden meteen doen denken aan Bol Bol. En terecht. Hij lijkt alleen de nog wat extremere versie te zijn, die qua lichaam ook nog eens wat volwassener en verder is dat Bol Bol. Zijn kracht zal op een hoger niveau natuurlijk vooral liggen bij het gebruiken van zijn ongelooflijke lange armen om (offensive) rebounds te pakken en mismatches te creëren. Zijn voetenwerk in de paint heeft zeker nog wat werk nodig, maar zit al op een acceptabel niveau.

Daarnaast kan hij ook al enorm goed passen vanuit de post en is hij dus een extreem goeie balbehandelaar voor iemand van 2.13m. Zelfs James Wiseman, een top drie pick van de afgelopen NBA Draft, had in high school geen antwoord op Mobley. Bij het zien van dit soort beelden begrijpt iedereen wel waarom.

Het is dus een highlight machine waiting to happen. Dit zal in de NCAA zo zijn, maar ook in de NBA. De kans is aannemelijk groot dat Mobley nar dit jaar de NBA Draft in zal gaan als een van de beste spelers. Zijn driepuntschot/jumpshot is hetgeen hij nog wat zal moeten ontwikkelen, maar gezien zijn huidige speelstijl heeft hij die ook amper tot nooit nodig. Een elite speler in wording.

https://www.youtube.com/watch?v=54vTjcA3fcI

B.J BOSTON – KENTUCKY

SG/SF | 18 jaar | 2,00 M | 84 KG


Tot slot: B.J. Boston. Spelend bij het rijk aan talent-zijnde Sierra Canyon (met onder meer de zoon van LeBron James en Dwayne Wade in hetzelfde team) had Boston vorig seizoen 20 PPG. Hij zal zeker nog wat fysieke kracht moeten gaan toevoegen, want qua gewicht is hij absoluut nog niet op NBA-niveau. Toch is dit van de drie spelers in dit artikel de meest pure scorer. Hij kan het op jonge leeftijd eigenlijk al op allerlei manieren zeer effectief. Zo kan hij naar de basket gaan om te scoren, maar ook meer dan prima een midrange jumpshot schieten (zie beide hieronder achter elkaar).

Daarnaast heeft hij ook al een driepunter waar hij meer dan prima op kan vertrouwen. Verdedigers kunnen hem zeker niet vrijlaten, maar hij kan ook al zijn eigen schot creeren of vanuit dribble moves (wat hij ook prima onder de knie heeft) verdedigers op het verkeerde been zetten en zo driepunters raak schieten. Zijn vorm is uitstekend en de snelheid waarmee zijn jumpshot functioneert is bijna onmogelijk voor verdedigers om te contesten.

Zijn kracht is dus scorend vermogen. Als hij verdedigend gezien nog beter kan worden, een paar kilo’s toe kan voegen en misschien zelfs wel een wat betere spelmaker kan worden, dan zal Boston bij Kentucky een uitstekende speler onder een uitstekende coach gaan worden. Hij zal het veld met veel goede spelers moeten delen, maar Boston heeft bij Sierra Canyon al laten zien dat prima te kunnen. Het is nu zaak om naast zijn scoren vermogen de rest van zijn game te ontwikkelen tot NBA-niveau. Want dat hij kan scoren, dat is zeker.

Photo: Gregory Payan/AP

Ook leuk om te lezen