Bowl Games 2019: de mooiste duels buiten de NY6

Door

Het is weer de tijd van het jaar. Tussen 20 december 2019 en 13 januari 2020 barst het feest los: Bowl season is here. En dus zijn er ook weer previews. Later komen de NY6 games uitgebreid langs, maar nu maken we even snel een rondje langs de bowl games buiten de NY6. Wat zijn must watch wedstrijden?


OUTBACK BOWL: MINNESOTA (10-2) – AUBURN (9-3)


De Outback Bowl van 2019 zal het decor zijn van het eerste duel ooit tussen Auburn en Minnesota. Vooral Minnesota deed gedurende het seizoen lang mee om de playoff-plekken, maar moest afhaken na nederlagen tegen Iowa en Wisconsin. Auburn had het zwaarste programma in CFB dit seizoen en deed het alles behalve slecht. Er werd verloren van Florida (13-24), LSU (20-23) en Georgia (14-21), maar in al deze duels waren de Tigers alles behalve kansloos. Daartegenover staan zeges op Oregon (27-21) en, als hoogtepunt, Alabama (48-45).

Beide teams (vooral Minnesota) zullen van tevoren getekend hebben voor een duel in de Outback Bowl. Voor Auburn wordt het de vijfde keer dat ze zullen deelnemen aan de Outback Bowl, terwijl Minnesota zijn debuut gaat maken. De kans is redelijk aanwezig dat dit een low scoring game gaat worden en dat we een paar NFL prospects niet in actie zullen zien. Desondanks lijken deze twee teams erg aan elkaar gewaagd te zijn, met Auburn als lichte favoriet.


CITRUS BOWL: MICHIGAN (9-3) – ALABAMA (10-2)


Voor beide universiteiten is het niet de eerste keer dat ze elkaar zullen ontmoeten. Vier keer eerder werd Michigan – Alabama gespeeld: twee keer won Michigan (1988 en 2000), twee keer won Alabama (1997 en 2012). De meest recente is dus 2012, waar Alabama de Wolverines met 41-14 van de mat veegden.

Gezien de vorm van Michigan en Alabama lijkt de kans niet zo groot dat de uitslag weer zo eenzijdig zal zijn. Michigan begon vrij matig aan het seizoen (L vs Wisconsin en Penn State). Na de nederlaag tegen de Nittany Lions werd elke tegenstander echter gedomineerd en van het veld gespeeld. Alleen Ohio State (27-56) had geen kind aan de Wolverines. Alabama kende een makkelijk schema, zag Tua Tagovailoa opnieuw geblesseerd uitvallen en verloor de enige twee zware duels die op het programma stonden (LSU en Auburn), zei het met klein verschil.

Michigan speelt zeker niet voor het eerst in de Citrus Bowl. Sterker nog, samen met Florida, Penn State en Georgia hebben de Wolverines het vaakst in de Citrus Bowl gespeeld (4-1). Voor Alabama wordt het de derde keer. In de vorige twee Citrus Bowls liepen ze als winnaar van het veld af (2-0).


ALAMO BOWL: UTAH (11-2) – TEXAS (7-5)


Dit zijn twee teams die elkaar al een keer eerder hebben ontmoet. In 1982 versloegen de Longhorns de Utes met 21-12. Utah zal het minst tevreden zijn met een plek in de Alamo Bowl. De Utes deden tot het laatste weekend mee om de playoffs (alleen een L vs USC). Oklahoma had verloren, Georgia verloor ook tijdens Championship Weekend en dus stond de deur voor Utah wagenwijd open. De Utes verloren echter de PAC-12 Championship Game van Oregon, waardoor de Utes de playoffs niet haalden. Texas kon de playoffs eigenlijk al vroeg in het seizoen (na week 9) vergeten. Er werd verloren van LSU (38-45), Oklahoma (27-34), TCU (27-37), Iowa State (21-23) en Baylor (10-24). Verwacht weinig punten tijdens dit duel, waarin Utah als favoriet onderstreept zal gaan worden. Of kan Sam Ehlinger zijn offense van het laatste reguliere seizoen (49-24 zege op Texas Tech) doortrekken?

In dit duel zal Utah zijn Alamo Bowl-debuut gaan maken. Texas gaat echter voor de vierde keer uitkomen in deze bowl game (2-1) en is daarmee samen met Iowa en Oklahoma State de universiteit met de meeste duels in de Alamo Bowl.


HOLIDAY BOWL: USC (8-4) – IOWA (9-3)


We sluiten af met de Holiday Bowl, waarin dit seizoen USC en Iowa zullen spelen. USC kende met de zege op Utah een hoogtepunt, maar zag verder 3 QB’s geblesseerd raken. Een daarvan (Kedon Slovis) wist wanneer hij fit was wel de show te stelen. De defense van de Trojans was echter niet goed genoeg om daadwerkelijk met Utah mee te doen om de divisie. Iowa was de eerste ploeg die Minnesota wist te verslaan tijdens 2019, maar verloor verder van Michigan (3-10), Penn State (12-17) en Wisconsin (22-24). Het seizoen werd wel afgesloten met drie zeges op rij. De vraag zal zijn welke speelstijl zal overwinnen: de defense van Iowa of de offense van USC?

Iowa zal voor de vierde keer de Holiday Bowl gaan spelen en heeft tot nu toe een 2-0-1 record. Ja, dat is een tie. Voor USC is het de derde keer. Tot nu toe zijn de Trojans 1-1.

NOTABLE MENTIONS

Buffalo – Charlotte (20 dec), Central Michigan – San Diego State (21 dec), SMU – FAU (21 dec), Boise State – Washington (22 dec), App State – UAB (22 dec), UCF – Marshall (23 dec), Oklahoma State – Texas A&M (28 dec), Notre Dame – Iowa State (28 dec), Virginia Tech – Kentucky (31 dec), Navy – Kansas State (31 jan), Indiana – Tennessee (1 jan) en Louisiana Lafeyette – Miami (Ohio) (7 jan).

(Top/Cover Photo: Mike Stone/Reuters)

Ook leuk om te lezen