NCAAF Championship Weekend: Strijd om play-offs barst los

Door

(Kevin C. Cox/Getty Images)
In aanloop naar het Championship Weekend werd afgelopen weekend het reguliere NCAA football seizoen afgerond met Rivalry-weekend. Daarin werden uitslagen genoteerd die voor de CFP van belang zijn. Zo ging nummer twee Miami onderuit bij Pittsburgh. Daarmee verdween een ongeslagen seizoen als sneeuw voor de zon. Nummer vijftien Central Florida wist South Florida met 42-49 te verslaan, mede dankzij een spectaculaire kick-off return van Mike Hughes.

In de Big Ten won Ohio State de rivalry game van Michigan voor de zesde keer op rij. In de SEC versloeg nummer zes Auburn de nummer één Alabama met 14-26. Daarmee creëerde de ploeg van Gus Malzahn complete chaos in de CFP-ranking. Met het Championship weekend van deze week op het programma moet er nog veel beslist worden in de race om de play-offs.

ACC: WINAAR MIAMI – CLEMSON LIJKT ZEKER VAN PLAY-OFFS

De simpelste keuze voor de College Play-offs zou moeten komen uit de ACC Championship wedstrijd tussen Clemson en Miami. Beide teams staan dit gehele seizoen al in of rond de top vijf van zowel de AP-Poll als de CFP-Ranking, en de winnaar zal zonder enige twijfel één van de vier Play-off plekken in beslag gaan nemen. De grote vraag is of de verliezer van dit duel er ook bij zal zijn. Clemson heeft een slechte nederlaag tegen Syracuse op zijn naam staan, daar waar Miami afgelopen weekend dus een net zo slechte nederlaag tegen Pittsburgh leed.

De kans dat de verliezer in de play-offs komt is vrij klein, tenzij de andere uitslagen voordelig uitpakken voor de runner-up in de ACC. Alle andere teams die meedoen in de strijd om de play-offs hebben namelijk nederlagen geleden tegen betere teams en zouden dus de voorkeur moeten krijgen van de NCAA.

BIG 12: OKLAHOMA MAG BIJ WINST OP TCU NIET ONTBREKEN

Oklahoma heeft Heisman Trophy-kandidaat Baker Mayfield in de gelederen. Mayfield is de beste speler van het seizoen tot nu toe. De QB moest zijn aanvoerderschap en zijn basisplek op senior day tegen West Virginia afstaan, maar zorgde dit hele seizoen voor een uitstekende cijfers en resultaten met een absurde 203 passing rating en 37 touchdown passes. De nederlaag tegen Iowa State was een teleurstellend resultaat, maar toch zal Oklahoma er gewoon bij zijn als het wint van nummer tien TCU.

Bij een nederlaag zou Oklahoma nog steeds voor de runner up van de ACC moeten blijven, omdat Iowa State toch als een beter team gezien mag worden dan Syracuse of Pittsburgh. Oklahoma zal vooral moeten kijken naar de SEC (Georgia – Auburn) bij een nederlaag in de Big-12 Championship wedstrijd van aankomende zaterdagavond.

BIG TEN: HEEFT OHIO STATE NOG EEN KANS BIJ WINST OP WISCONSIN?

Wisconsin is — samen met Central Florida — het enige team dat het hele seizoen ongeslagen is gebleven in College Football. Toch heeft het nooit in de top vier van de AP-Poll of CFP-ranking gestaan. Dit komt vanwege het makkelijke schema dat Wisconsin gehad heeft in de Big Ten. De overwinning op Northwestern en Michigan zijn spraakmakende overwinningen, maar echte topteams zijn dit niet. Bij een overwinning op Ohio State in de Big Ten championshipwedstrijd zal Wisconsin de laatste stap zetten richting de Play-offs. Bij een nederlaag lijkt een 12-1 seizoen niet voldoende te zijn om rond de kerst bij de beste vier colleges in Amerika te horen.

Ohio State QB J.T. Barrett, afgelopen zaterdag tegen Michigan (AP Photo/Carlos Osorio)

Zou Ohio State er met de overwinning vandoor gaan in de Big Ten, dan wordt het heel interessant. Ohio State heeft twee nederlagen tegen nummer vier Oklahoma en unranked Iowa. Iowa is een teleurstellende en onnodige nederlaag geweest die Ohio State zelfs bij een overwinning op Wisconsin normaal gesproken de kop zal kosten in de strijd om een plek in de Play-offs.

SEC: ONTBREEKT ALABAMA IN DE PLAY-OFFS NA NEDERLAAG IN IRON BOWL?

Dat Auburn het nummer één Alabama moeilijk zou maken.. oké, maar de 26-14 overwinning zorgt voor complete chaos in de race voor de Play-offs. Alabama ontbreekt zaterdagavond als nummer zes Georgia en nummer vier Auburn gaan strijden om de SEC-titel. De winnaar zal normaal gesproken aanwezig zijn bij de play-offs, maar wat gebeurt er met de verliezer. En met nummer vijf Alabama. De nederlagen van Auburn tegen LSU en Clemson zijn geen slechte nederlagen, aangezien ze allebei geranked zijn.

Auburn won de Iron Bowl van Alabama (Getty Images)

De grote vraag is dus of het Georgia en Auburn worden of dat er toch wordt gekozen voor Alabama. Bij een overwinning voor Auburn zal Alabama normaal gesproken gekozen worden boven Georgia. Laatstgenoemde heeft dan twee nederlagen tegen Auburn aan de broek hangen. Bij een nederlaag van Auburn is het nog maar de vraag of er gekozen wordt voor de Crimson Tide, die toch van Auburn hebben verloren in de Iron Bowl afgelopen weekend.

PAC-12 & AAC: CHAMPIONSHIPWEDSTRIJDEN ZONDER INVLOED OP PLAY-OFFS

De PAC-12 en AAC zijn de grootste verliezers dit seizoen. Geen van de teams in deze twee grote conferences zal aanwezig zijn in de Play-offs dit jaar. In de Pac-12 zullen nummer 11 USC en nummer 14 Stanford uit gaan maken wie de kampioen zal worden van de Pac-12. Beide teams kwamen elkaar tegen in week 2. Stanford walste toen overtuigend over USC heen (42-24).

USC leed al nederlagen tegen nummer 21 Washington State en nummer 15 Notre Dame, waardoor de kansen op de play-offs nihil zijn. Stanford moest zelfs al drie nederlagen slikken. Naast de nederlaag tegen USC verloor Stanford ook van San Diego State en nummer 21 Washington State, dat dit seizoen dus zowel USC als Stanford versloeg.

In de American Athletic Conference (AAC) nemen nummer twaalf Central Florida en nummer zestien Memphis het tegen elkaar op voor de AAC-titel. Ondanks dat Central Florida ongeslagen is gebleven dit jaar, was het schema niet zwaar genoeg. De overwinning op South Florida afgelopen weekend was indrukwekkend, maar waarschijnlijk niet goed genoeg. Memphis heeft één nederlaag geleden, in week vijf tegen Central Florida. Toen won UCF met overtuigende cijfers van Memphis: 13-40.

(Top photos: Mayfield: USA TODAY | Saban: Kevin C. Cox/Getty Images)

Ook leuk om te lezen