March Madness Update #3 – Loyola-Illinois blijft verrassen

Na een verrassende en spectaculaire openingsronde, die door geen enkele March Madness-bracket werd overleefd, was het zaterdag tijd voor de tweede ronde. Op de eerste dag van deze tweede ronde hield het spektakel niet op. Zo wist Loyola-Illinois opnieuw te stunten, kwam Texas Tech in een knotsgekke slotfase goed weg en wist Michigan met een buzzer beater de Sweet Sixteen te bereiken.

SOUTH REGION

KENTUCKY VERSLAAT BUFFALO DANKZIJ STERKE TWEEDE HELFT

#5 Kentucky heeft zich weten te plaatsen voor de volgende ronde van het NCAA Tournament. De Wildcats wisten #13 Buffalo met 95-75 te verslaan, waarmee een abrupt einde kwam aan het sprookje van de Bulls. Kentucky nam al vroeg in de wedstrijd een voorsprong van 10 punten. Deze leek elke keer te worden weggeveegd door de Bulls, maar telkens wisten de Wildcats weer uit te lopen. Daardoor was er na de eerste helft ook een voorsprong van negen punten voor Kentucky: 42-51. Hoogtepunt van de eerste helft was de putback dunk van Hamidou Diallo.

Na rust ging de wedstrijd op dezelfde manier verder. Buffalo kwam op bepaalde momenten weer tot op vier punten, maar zag Kentucky elke keer weer weglopen. Richting het einde wisten de Wildcats definitief weg te lopen dankzij uitblinkers Shai Gilgeous-Alexander (27 punten) en Diallo (22 punten). Bij Buffalo wist Wes Clark met 26 punten zijn team een aardig eind op weg te helpen, maar genoeg was het niet. Diallo wist de wedstrijd definitief in het slot te gooien met een steal en een windmill dunk.

LOYOLA-ILLINOIS VERRAST NA MIAMI OOK TENNESSEE

#11 Loyola-Illinois heeft het na zijn upset van donderdag opnieuw voor elkaar gekregen de volgende ronde te bereiken. Nadat Miami met een game-winner werd verslagen in de eerste ronde was het dit keer raak tegen #3 Tennessee. Na een prima start van Tennessee kwamen de Ramblers terug in de wedstrijd en wisten ze zelfs met een 29-25 voorsprong de rust in te gaan. Hoogtepunt van de eerste helft was de steal en dunk van Admiral Schofield.

Na rust ging het feest vrolijk verder. Loyola-Illinois wist zelfs uit te lopen naar een voorsprong van 10 punten met nog vijf minuten te gaan. Toch wist Tennessee zich weer terug te vechten en dankzij een and-one kwam het zelfs op een 61-62 voorsprong met nog zo’n 15 seconden op de klok. De Ramblers kregen vervolgens nog een kans om opnieuw de leiding te nemen.

Het was Clayton Custer die een extreem lastig jumpshot nam en met een friendly bounce de bal erin zag gaan. Tennessee had vervolgens geen time-outs en moest meteen door. Jordan Bone kreeg de kans om vanaf de driepuntlijn de Volunteers alsnog naar de Sweet Sixteen te schieten, maar hij miste. Voor het vijfde jaar op rij bereikt een #11 seed de Sweet Sixteen. Loyola-Illinois mag blijven dromen. Aundre Jackson was met 16 punten vanaf de bank uitblinker bij de Ramblers.

EAST REGION

VILLANOVA KENT GEEN ENKELE MOEITE MET ALABAMA

De #1 Villanova Wildcats hebben zich na een eenvoudige zege tegen #9 Alabama geplaatst voor de Sweet Sixteen. De Wildcats hadden in de eerste ronde al weinig moeite met Radford en wisten ook de Crimson Tide relatief eenvoudig te verslaan. In de eerste helft ging het dankzij een driepuntbarrage van Donte DiVincenzo allemaal volgens plan voor Villanova. De guard was vanaf de bank goed voor 18 punten in de eerste helft en wist vijf driepunters raak te schieten, waarna er op een gegeven moment drie op een rij in gingen.  Dit zorgde na 20 minuten voor een 32-27 voorsprong voor Villanova.

In de tweede helft liepen de Wildcats definitief weg bij de Crimson Tide.  In een tijdsbestek van 10 minuten groeide het gat van zeven naar 24 punten. Dit kwam vooral dankzij Mikal Bridges. De sterspeler van Villanova scoorde in de tweede helft 22 van zijn 23 punten om de Wildcats een enorme voorsprong te geven. Daarbij zat ook een heat checks zoals deze hieronder. Villanova wist met 81-58 te winnen van Alabama en bereikte zo de Sweet Sixteen. Bij de Crimson Tide was de enige speler die zijn niveau een beetje haalde sterspeler Collin Sexton. De guard scoorde 17 punten en schoot 7-14 van het veld in waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor Alabama.

TEXAS TECH OVERLEEFT KNOTSGEKKE SLOTFASE TEGEN FLORIDA

#3 Texas Tech had veel meer moeite om de volgende ronde te bereiken dan Villanova. De Red Raiders wonnen na een knotsgekke slotfase met 69-66 van #6 Florida. De openingsfase van de wedstrijd was voor de Gators, maar na een lange periode zonder score kwamen de Red Raiders langszij. Toch stonden de Gators na de eerste helft op een 33-32 voorsprong.

Na rust ging de voorsprong van het ene team naar het andere team. In deze periode kwam ook het hoogtepunt van de wedstrijd. High-flyer Zhaire Smith wist Texas Tech kort op een voorsprong van vijf punten te brengen met een heerlijke putback-dunk.

In de finale nam Texas Tech 25 seconden voor het einde een voorsprong van vijf punten, dankzij een heerlijke crossover en alley-oop van Keenan Evans naar diezelfde Zhaire Smith. Smith mag dan gezien worden als de beste dunker op dit moment in de NCAA, maar liet deze wedstrijd zien veel meer te zijn dan dat. Met 18 punten (8-13 van het veld), 9 rebounds en 7 assist was hij de beste speler op het veld tegen de Gators.

Nadat Chris Chiozza de Gators weer op drie punten had gebracht, begon de chaotische finale. De laatste 25 seconden van deze wedstrijd zullen veel Gatorfans graag terug willen hebben. Nadat Evans de bal kwijt raakte in de hoek kreeg Florida twee kansen om overtime te forceren. Eerste mist Egor Koulechov een driepunter, waarna vervolgens KeVaugh Allen net voor het einde van de klok nogmaals mist. Zo wist Texas Tech onder leiding van Keenan Evans (22 punten) en Zhaire Smith (18 punten) goed weg te komen tegen de Florida Gators. De Sweet Sixteen is de volgende bestemming voor de Red Raiders.

WEST REGION

GONZAGA VOORKOMT COMEBACK OHIO STATE

#4 Gonzaga moest er hard voor werken om zich te plaatsen voor de Sweet Sixteen, maar wist #5 Ohio State uiteindelijk van een comeback af te houden. De Bulldogs wonnen met 90-84 van de Buckeyes. De start was fantastisch van Gonzaga. Na zes minuten stonden de Bulldogs 15-0 voor en leek er geen vuiltje aan de lucht voor de runner-up van vorig jaar. Toch wist Ohio State nog voor het einde van de eerste helft het gat een beetje te dichten: 33-44 Gonzaga.

Na rust kwamen de Buckeyes al snel langszij. Onder leiding van Jae’Sean Tate (11 punten) en Kevin Bates-Diop (28 punten) was er tien minuten voor tijd zelfs een voorsprong van vier punten. Vervolgens ging het gelijk op tot aan het einde van de wedstrijd, toen Gonzaga definitief wegliep van Ohio State, voornamelijk dankzij Zach Norvell Jr. De guard scoorde 28 punten en pakte ook nog eens 12 rebounds. Met zijn zesde driepunter van de wedstrijd gaf hij antwoord op een driepunter van Bates-Diop.

Na nog een paar driepunters was het de verdediging van de Bulldogs die de wedstrijd uiteindelijk besliste. Hoogtepunt van deze slotfase was het late block van Rui Hachimura, die vanaf de bank 25 punten scoorde en zo een groot aandeel had in de zege van de Zags. Gonzaga schakelt Ohio State uit met 84-90 en boekt zo zijn ticket naar de volgende ronde in het NCAA Tournament.

MICHIGAN DANKZIJ DRIEPUNTER POOLE NAAR SWEET SIXTEEN

De spannendste wedstrijd van de eerste dag in de tweede ronde was #3 Michigan tegen #6 Houston. De Wolverines wonnen dankzij een game-winner van Jordan Poole met 63-64 van de Cougars. Na een gelijkopgaande eerste helft was de stand 28-28. De beslissing moest gaan vallen in de tweede helft.

Onder leiding van Rob Gray (23 punten en 10 rebounds) nam Houston even een voorsprong van zes punten, maar deze werd snel teniet gedaan. Moritz Wagner zorgde daarvoor met een four point play.

Vervolgens ging het tot aan de laatste paar seconden van de wedstrijd gelijk op en wist niemand wie deze wedstrijd zou gaan winnen. Nadat Wagner een and-one had gemaakt stond Michigan plotseling met 61-60 voor. Daar kwam al snel verandering in toen Houston ook wist te scoren en de stand weer naar 63-61 wist te brengen.

Nadat vervolgens Michigan zijn kans om gelijk te maken miste via Muhammad-Ali Abdur-Rahkman leek Houston op weg naar de Sweet Sixteen. Niks bleek minder waar. Met 3.6 seconden op de klok kregen de Wolverines nog een mogelijkheid om met een driepunter de wedstrijd te beslissen. De bal werd vanaf de eigen helft in het spel gebracht en vervolgens naar Jordan Poole gepasst. Poole schoot in de laatste seconden raak vanaf de driepuntlijn, waardoor Michigan alsnog doorgaat naar de volgende ronde. Houston blijft teleurgesteld en verbijsterd achter.

MIDWEST REGION

DUKE MAAKT KORTE METTEN MET RHODE ISLAND

De #1 Duke Blue Devils hadden net als Villanova geen moeite om zich te plaatsen voor de volgende ronde van het NCAA Tournament. Nadat in de eerste ronde Iona verslagen werd was het nu de beurt aan #7 Rhode Island om verslagen te worden. Nadat het aan het begin nog gelijkop ging, liep Duke aan het einde van de eerste helft weg van de Rams. De Blue Devils zouden niet meer omkijken in het restant van de wedstrijd. Na 20 minuten was de stand 28-45 in het voordeel van de Blue Devils. Belangrijk onderdeel van de run aan het einde van de eerste helft was de four point play van Grayson Allen.

Na rust werd het niet veel beter voor Rhode Island, dat meteen na de hervatting een nieuwe run om de oren kreeg van de Blue Devils. De Rams namen nog wel wat weg van de achterstand, maar dichterbij dan 20 punten verschil kwamen de Rams niet meer. Duke verslaat Rhode Island met 62-87 en plaats zich voor de Sweet Sixteen. Marvin Bagley III was met 22 punten en 9 rebounds de man van de wedstrijd, terwijl ook Gary Trent Jr. met 18 punten een belangrijke bijdrage leverde. Bij Rhode Island was E.C. Matthews met 23 punten de enige speler met een prima wedstrijd.

KANSAS VOORKOMT NEDERLAAG DANKZIJ STERKE SLOTFASE

De #1 Kansas Jayhawks hadden het wat moeilijker dan Duke, maar wisten zich wel te plaatsen voor de Sweet Sixteen. De Jayhawks versloegen #8 Seton Hall met 87-79 en wisten zich vrij moeizaam te plaatsen voor de volgende ronde. Na de eerste helft was er nog weinig beslist, maar had Kansas al wel een voorsprong op de Pirates: 31-26.

Na rust begon Kansas goed en liep het uit naar een voorsprong van tien punten dankzij een goed spelende Malik Newman, die op 28 punten zou uitkomen. Richting de laatste vijf minuten kwam Seton Hall plots terug tot op vijf punten en begonnen de fans van Kansas een beetje verschrikt om zich heen te kijken. Dit bleek uiteindelijk niet nodig te zijn. Sviatosloav Mykhailiuk schoot met nog anderhalve minuut te gaan een driepunter binnen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

Seton Hall kwam na het maken van een paar schoten en het foulen van Kansas niet veel dichterbij dan drie punten. De Pirates moesten teleurgesteld met een 83-79 nederlaag afdruipen. Angel Delgado speelde waarschijnlijk zijn laatste duel voor Seton Hall en deed dit naar behoren. Met 24 punten en 23 rebounds was hij de grootste oorzaak van de problemen van Kansas.

Coverfoto: Junfu Han / Detroit Free Press